-Το γαστρεντερικό μας σύστημα περιέχει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι περιγράφονται με τον όρο «εντερική χλωρίδα». Ο αποικισμός του εντέρου ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης.

-Σε όλο το μήκος της γαστρεντερικής οδού ανευρίσκονται τόσο κακά, όσο και καλά βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους.

-Η σύσταση της εντερικής χλωρίδας μπορεί να επηρεαστεί από διαφόρους παράγοντες, όπως οι διατροφικές συνήθειες, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, το στρες κ.ά.

-Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, ευεργετικά για την υγεία, τα οποία εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Πέραν, όμως από την υγεία του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα οι ευεργετικές τους δράσεις επεκτείνονται και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Που συναντάμε τα προβιοτικά;

-Τα προβιοτικά υπάρχουν φυσικά σε τρόφιμα, που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το παραδοσιακό γιαούρτι, το τουρσί, το κεφίρ, ορισμένα τυριά κ.ά.

-Τα προβιοτικά μπορούν, εξίσου, να καλλιεργηθούν και να εμπλουτίσουν διάφορα τρόφιμα.

-Για να ενισχυθεί η δράση των προβιοτικών και να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους μέχρι να φτάσουν στο έντερο, είναι καλό να συνδυαστούν με πρεβιοτικά.

-Τα πρεβιοτικά είναι κυρίως υδατάνθρακες και πρόκειται άπεπτα συστατικά των τροφίμων και αποτελούν την τροφή των προβιοτικών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους.

-Που συναντάμε τα πρεβιοτικά;

-Τα συναντάμε σε διάφορα φρούτα, όπως το μήλο και η μπανάνα, σε δημητριακά ολικής άλεσης, στη βρώμη και σε λαχανικά, όπως οι αγκινάρες, τα σπαράγγια και το κρεμμύδι.

-Συνδύασε, λοιπόν, πηγές προβιοτικών και πρεβιοτικών στη διατροφή σου για να επωφεληθείς από τις ευεργετικές τους δράσεις!

 

Γράφει ο

Νίκος Ζέρβας – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαιτολογικό Γραφείο- Kολοκοτρώνη 18

Κιάτο Κορινθίας