Ήταν Αύγουστος  του 2013 όταν η κτηνίατρος  Βιολέττα Ηλιοπούλου επέλεξε την περιοχή της Σικυώνας για να ξεκινήσει να υλοποιεί στην πράξη δύο πράγματα ,την Αγάπη και την Φροντίδα προς τα Ζώα. Αγάπη που την περιβάλλει από όταν ήταν ακόμα μικρό παιδί, αφού είχε πάντα κοντά της πιστούς τετράποδους  φίλους¨ζωής¨.

Με σπουδές στην Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και διαρκή επιμόρφωση στην πολυσύνθετη επιστήμη της κτηνιατρικής, εφαρμόζει ιατρικά πρωτόκολλα για τα ζώα συντροφιάς και όχι μόνο, σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης,  σε ένα σύγχρονο ιατρείο εξοπλισμένο με μηχανήματα διάγνωσης τελευταίας τεχνολογίας

          Η Βιολέττα έχει έναν δικό της τρόπο με τα ζώα, επικοινωνιακή, επίμονη,  ακούραστη, ζεστή , προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο τους και να βοηθήσει με κάθε τρόπο, και εκείνα αντιλαμβάνονται την αγάπη της από την πρώτη στιγμή. Μαζί με την πολύτιμη συμβολή του Γιώργου, την υπομονετικότητα και την ευγένεια του, μέσα από την εκπαίδευση του βοηθού κτηνιάτρου και την πολυετή εμπειρία του στον καλλωπισμό των ζώων,  η φροντίδα είναι «οικογενειακή» υπόθεση στο Κτηνιατρικό Κέντρο Κιάτου.

Με αφορμή αυτή την επέτειο θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γι αυτήν.

-Βιολέττα , συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που το Κτηνιατρικό Κέντρο Κιάτου ξεκίνησε την λειτουργία του, συναισθήματα…

Απ. Η αλήθεια είναι πως μου φαίνεται σαν χθες που στήναμε από το μηδέν το κτηνιατρείο με την οικογένεια μου..Ο καιρός περνάει γρήγορα! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας εμπιστεύονται τα ζώα τους, νιώθω ευγνωμοσύνη,  πληρότητα και χαρά που μας έχουν επιλέξει και φυσικά δύναμη για το μέλλον! Αυτό το εγχείρημα το αφιερώνω στον πατέρα μου, που αν και έφυγε από τη ζωή,  χάρις σε εκείνον,  υλοποιήθηκε, πίστεψέ τόσο πολύ  σε αυτό και το «έκτισε» σχεδόν μόνος του με πολύ προσωπική δουλειά!

-Η κτηνιατρική ήταν μια συνειδητή επιλογή;

Απ. Ναι, ξεκάθαρα.  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, » γιατροπόρευα» ζωάκια,  είτε ήταν λούτρινα, είτε τα δικά μας ή αδεσποτάκια της γειτονιάς.

-Πως καταφέρνεις και κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους;

Απ. Είμαι ειλικρινής και ευθύς από την αρχή, θεωρώ πως πρέπει να γνωρίζουν όλη την κατάσταση για το ζώο τους. Και όταν γνωρίζουν, παλεύουν και εκείνοι και τα ζώα τους μαζί μας.

-Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι επίσκεψης στο ιατρείο;

Απ. Η προληπτική κτηνιατρική σε πρώτο λόγο, όπως εμβολιασμοί, προληπτικά check up , γαστρεντερικές διαταραχές από ατασθαλίες στην διατροφή και τέλος λοιμώδη νοσήματα από εξωπαράσιτα,  όπως λεισμανίαση και ερλιχίωση.

   -Πόσο έχει προχωρήσει το θέμα πρόληψη στους ιδιοκτήτες ζώων, αγαπιούνται όσο τους αξίζει;

Απ. Έχει αλλάξει θετικά πολύ την τελευταία δεκαετία τόσο η πρόληψη όσο και γενικότερα η προσοχή των ιδιοκτητών στα θέματα υγείας των ζώων τους. Χαρακτηριστικό αποτελεί η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους. Αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο ως ισάξια μέλη της οικογένειάς και ευελπιστώ να διευρυνθεί αυτή η σωστή προσέγγιση στο μέλλον

-Τα  ζώα έχουν ψυχοθεραπευτική δύναμη στους ανθρώπους;

Απ. Αδιαμφισβήτητα, τα ζώα εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους με ανιδιοτέλεια προς τον άνθρωπο,  δίχως ανταλλάγματα. Δες είναι τυχαίο που βοήθησαν με την συντροφιά τους στην περίοδο του covid 19, που υπάρχουν ζώα θεραπείας για χρόνια άρρωστους και ψυχικά ασθενείς.

-Ξέρω πως έχεις δυο σκυλιά και 3 γάτες στο σπίτι και το ιατρείο, όλα αδεσποτάκια , είναι μέλη της οικογενείας σου;

Απ. Τα ζώα πάντα με «έβρισκαν»  ή τα «έβρισκα».  Είναι τόσα τα αδέσποτα ζώα που έχουν ανάγκη,  που ήταν φυσική επιλογή να υιοθετήσουμε με τον άντρα μου . Είναι όλα μέλη της οικογένειάς μας, κάποια με θέματα υγείας , κάποια υγιέστατα. Ειδική μνεία στον παππού μας τον 14χρονο Ραφ, που τον υιοθετήσαμε με σπασμένο ποδαράκι από ατύχημα και καλωσορίζει μέχρι σήμερα όλα τα υπόλοιπα ζωάκια μας και είναι ο καλύτερος φίλος των παιδιών μας!

   -Αδέσποτα, μια μεγάλη σοβαρή μα και πονεμένη ιστορία…. Υπάρχουν ευθύνες και ολιγωρία από τους δήμους;

Απ. Ένα πονεμένο κεφάλαιο σίγουρα,  ευθύνες και ολιγωρία υπάρχουν και από τους δήμους και από τους πολίτες. Τα αδέσποτα δεν δημιουργούνται μόνα τους! Η κατάσταση δεν λύνεται με πρόσκαιρη αντιμετώπιση,  αλλά με σχέδιο διάρκειας. Νομικό πλαίσιο υπάρχει,  αλλά δεν εφαρμόζεται.  Σωστή εκπαίδευση και κίνητρα για τους ιδιοκτήτες , έλεγχος πραγματικός για την εφαρμογή των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών σε συνδυασμό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα από τους δήμους καταγραφής, ουσιαστικής περίθαλψης και στείρωσης από μόνιμους δημοτικούς κτηνιάτρους καθώς και προώθησης των αδέσποτων ζώων προς υπεύθυνη υιοθεσία , είναι κάποιες από τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση  θεωρώ.

Παρατηρούμε έντονα τον τελευταίο καιρό δραστηριότητες που έχουν σκοπό την προστασία των ζώων ,με την νομοθεσία να  την ενισχύει ,από την άλλη όμως βλέπουμε και κάποιες αποτρόπαιες πράξεις και βασανισμούς ζώων, πως θα σταματήσει αυτό;

Απ. Όπως ανέφερα και παραπάνω,  η εκπαίδευση είναι το άλφα και το ωμέγα. Σωστά το νομικό πλαίσιο γίνεται πιο αυστηρό μα δεν αρκεί.  Δεν πρέπει μόνο να νομοθετούμε , πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία στην Ελλάδα του τι σημαίνει να έχω και να φροντίζω ζώο συντροφιάς.  Πρέπει να αλλάξει η στάση μας γενικότερα απέναντι στα ζώα. Από την οικογένεια,  από τα σχολεία,  από τις γειτονιές,  από  τη δράση των συλλογών, η εκπαίδευση των παιδιών,  των νέων ανθρώπων είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση.

-Έχεις συναντήσει κάποιο περιστατικό όπου το  ζώο ζούσε σε ακατάλληλες συνθήκες ,αν ναι, ποιες κινήσεις έκανες;

Απ. Ναι, ενημέρωσα για τις υποχρεώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης και τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης του, το ζώο υιοθετήθηκε από άλλους υπεύθυνους κηδεμόνες.

-Η παιδεία και η συμπεριφορά απέναντι στο κατοικίδιο δείχνει και τον πολιτισμό μας.

Απ. Ακριβώς,  τα ζώα δεν μιλάνε,  φανταστείτε να μπορούσαν. Αιώνες ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα ζώα με βάναυσο τρόπο,  αυτό πρέπει να σταματήσει. Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα του, έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι.                    

-Μια  ευχή για τα επόμενα χρόνια για το Κτηνιατρικό Κέντρο Κιάτου.

Απ. Ξέρω πως αυτό που κάνουμε δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το αγαπάμε. Εύχομαι να υπάρχει ψυχική δύναμη για να πορευόμαστε σε αυτόν τον δύσκολο μα και γεμάτο προκλήσεις δρόμο,  να συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται τα καμάρια τους και οι δικοί τους, και να έχουμε όλοι την υγεία μας. Σας ευχαριστώ πολύ.