200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας

O Προοδευτικός Σύλλογος Συκιάς Κορινθίας «Άγγελος Σικελιανός», τιμώντας την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει το πρωτότυπο θεατρικό έργο της Δρ. Καμαρινού  «Χλωμό Τριαντάφυλλο».

Τόπος

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Συκιάς Κορινθίας

Χρόνος

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 Ώρα: 21:30

Είσοδος ελεύθερη

Λόγω των περιορισμών της πανδημίας SARS-COV-2 θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Η μάσκα είναι  υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της παράστασης. 

Η υπόθεση του έργου
Μετά την έκρηξη   της   Επανάστασης του 1821 δύο Οθωμανίδες, η μητέρα του   δυνάστη της Κορινθίας Κιαμήλ Μπέη και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του,  Γκιούλ Χανούμ,  η Τριανταφυλλένια, καταλήγουν να διαφεντεύουν το κάστρο  του  Ακροκορίνθου και τους αμύθητους θησαυρούς του  αιχμαλώτου Κιαμήλ Μπέη,   ενώ παλεύουν  ανάμεσα στην υποταγή και την απελευθέρωση. Η προσωπική ιστορία τους συνυφαίνεται με τα κρίσιμα γεγονότα των δύο πρώτων χρόνων της Επανάστασης: τη στάση των κοτζαμπάσηδων, τις αλώσεις των κάστρων, την ήττα του Δράμαλη, τα βάσανα της σκλαβιάς. Στην ουσία όμως παλεύουν με τη μοίρα των γυναικών. Ένα τολμηρό και πρωτότυπο έργο που δεν επιδιώκει να διηγηθεί την Ιστορία με τη ματιά  των νικητών, ούτε με τη ματιά των χαμένων, αλλά με τη ματιά των γυναικών, που είτε ήταν Ελληνίδες είτε Οθωμανίδες,  πολλά κοινά είχε η ζωή τους.

Σχετικά με τη συγγραφέα
Η Δρ. Δήμητρα Καμαρινού είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών στην Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Πανεπιστήμια Wurzburg και Bochum) και μεταδιδακτορική έρευνα στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, για το οποίο έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαιολογία (2006) και με το βραβείο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας» (2011).

Παίζουν οι ηθοποιοί
Νάνσυ Τσαντήλα, Νικολέττα Αθανασοπούλου, Γιώργος Κορδούλης, Τερέζα Λουΐζου, Βασιλική – Μαρία Χιώτη και η μικρή Ειρήνη Τσοπανά από τη θεατρική Ομάδα Ευρωστίνης «Πειραματιστές» σε Διασκευή-Σκηνοθεσία Τερέζα Λουΐζου.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Πέμπτη  5 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ.,  στον Πύργο του Κορδή στην περιοχή Πύργος Κορινθίας
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ηλίας Κατσούλης» και του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.