Το Σύνδρομο Ευαίσθητου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια σύνθετη κατάσταση που επηρεάζει τον λειτουργικό χαρακτήρα του εντέρου, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη φυσική αιτία. Αυτό σημαίνει ότι το εντερικό σύστημα ανταποκρίνεται έντονα σε διάφορους παράγοντες όπως συγκεκριμένες τροφές, στρες και άλλα ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων πόνων στην κοιλιά, αλλαγών στις κινήσεις του εντέρου και γενικότερης δυσφορίας. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της κατάστασης, με ορισμένα φρούτα και λαχανικά να μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο Ρόλος της Διατροφής

Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα στην διαχείριση του ΣΕΕ. Επιλογές όπως το ποια φρούτα και λαχανικά καταναλώνονται, μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από ΣΕΕ να ενημερωθούν για τις τροφικές επιλογές τους και να προσαρμόσουν τη διατροφή τους ανάλογα.

Γιατί πρέπει να Αποφεύγουμε Κάποια Φρούτα και Λαχανικά:

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασικό μέρος της υγιεινής διατροφής, αλλά ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν εξαιρετικές ενοχλήσεις σε όσους πάσχουν από ΣΕΕ. Οι λόγοι αποφυγής ορισμένων φρούτων και λαχανικών είναι ως εξής:

1. Υψηλή Ίνα

Εδώ και χρόνια, η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών αποτελεί κοινή στρατηγική, ιδίως για το IBS. Ωστόσο, για ορισμένους, οι φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και συχνά να προκαλέσουν φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία. Η ταχεία ζυµωσιµότητα των διαλυτών µη ιξωδών διαιτητικών ινών (κόµµι γκουάρ, δεξτρίνη σιταριού) µπορεί να οδηγήσει σε αέρια, ενώ οι διαλυτές ιξώδεις (ψύλλιο, πολυκαρβοφίλη) και αδιάλυτες ίνες (πίτουρο σιταριού, κυτταρίνη) που είναι σχετικά λιγότερο ζυµώσιµες συχνά οδηγούν σε λιγότερο αέρια.

2. Υψηλή Φρουκτόζη

Η φρουκτόζη ανήκει στην κατηγορία των μονοσακχαριτών, μιας υποκατηγορίας των FODMAPs. Αν και μονοσακχαρίτης, που συνήθως είναι καλά απορροφούμενος, σε συνδυασμό με άλλα FODMAPs, μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία, φούσκωμα ή ακόμη και στην δυσαπορρόφηση των άλλων θρεπτικών ουσιών, καθώς η φρουκτόζη ανταγωνίζεται με άλλες ουσίες για την είσοδο στο έντερο.

3. Δυσανεξία

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία ή αλλεργίες.

Ποια Φρούτα και Λαχανικά να Αποφεύγετε:

  1. Καρπούζι: Το καρπούζι περιέχει υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα νερού του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στο εντερικό σύστημα.
  2. Κρεμμύδια και Σκόρδα: Ταυτόχρονα πλούσια σε φυτικά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο εντερικό τοίχωμα.
  3. Καρότα: Περιέχουν υψηλές ποσότητες ίνας που μπορεί να είναι δύσπεπτες για το έντερο.
  4. Εσπεριδοειδή: Ενώ τα όξινα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ τείνουν να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως έναυσμα για IBS σε μερικούς ανθρώπους.
  5. Μήλα, αχλάδια, αποξηραμένα φρούτα: Oρισμένα τρόφιμα, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα, έχουν από τη φύση τους υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία, όταν προσλαμβάνεται, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες από τις ίδιες παρενέργειες με την άπεπτη λακτόζη.
  6. Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών: Τα σταυρανθή λαχανικά χωνεύονται δύσκολα από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα IBS. Όταν το πεπτικό σας σύστημα διασπά αυτές τις τροφές, προκαλεί αέρια και δυσκοιλιότητα

Ποια Φρούτα και Λαχανικά να Προτιμήσετε:

  1. Βερίκοκα: Με χαμηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης και υψηλή σε αντιοξειδωτικά
  2. Μπανάνες: Είναι εύπεπτες και παρέχουν εύπεπτη πηγή ενέργειας χωρίς υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών.
  3. Κολοκυθάκια: Είναι ελαφριά και περιέχουν λίγες ίνες, καθιστώντας τα καλή επιλογή για όσους έχουν ΣΕΕ.
  4. Φασολάκια πράσινα: Τα φασολάκια (Phaseolus vulgaris) έχουν εγκριθεί ως καλά ανεκτά από το πανεπιστήμιο Monash, και ενώ αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα, καθώς ( όχι παραπάνω από 25 φασολάκια) έχουν υψηλή περιεκτικότητα στην πολυόλη σορβιτόλη.
  5. Κόκκινες πιπεριές: Οι πράσινες πιπεριές είναι πιο δύσπεπτες και μπορούν να προκαλέσουν έντονο φούσκωμα και πόνο στο στομάχι. Οι κόκκινες πιπεριές είναι πιο ώριμες και μπορούν εύκολα να χωνευτούν από τους περισσότερους ανθρώπους.
  6. Ακτινίδιο: Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες αυξάνει τον όγκο των κοπράνων (γεγονός που διευκολύνει την έξοδό τους). Οι φυτικές ίνες στα ακτινίδια είναι παχύρρευστες και έχουν μεγάλη ικανότητα να συγκρατούν νερό. Έτσι, αυξάνεται η μαλακότητα των κοπράνων και προάγεται η χαλάρωση.
  7. Ανανάς: Tο ένζυμο βρωμελαΐνη το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για άτομα που επιθυμούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα του IBS με φυσικό τρόπο.
    φράουλες, μούρα, πεπόνι, σταφύλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, kumquat, λεμόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι, φρούτα του πάθους, ανανάς, μανταρίνι, μύρτιλα, λαιμ, 1 κ.σ. σταφίδες, 1/2 ρόδι, 1 κ.σ. ξερά κράμπερις, 1/4 τριμμένη καρύδα (υπάρχει στον περιορισμό στην κατηγορία εποχιακά) ,
  8. Tσιπς μπανάνας

Τι Άλλο Μπορείτε να Κάνετε:

Εκτός από την προσαρμογή της διατροφής, υπάρχουν και άλλες πρακτικές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του ΣΕΕ:

Προσθήκη Προβιοτικών

Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά όπως τα γιαούρτια, κεφίρ και ξινολάχανο, ενισχύουν την υγεία του εντερικού συστήματος.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην καλύτερη κίνηση των εντέρων.

Διαχείριση Στρες

Τεχνικές όπως η γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους που συνδέεται με τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Συνοψίζοντας, η ισορροπία τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά στις διατροφικές επιλογές ενός ασθενή καθώς και η κατανόηση του ρόλου της διατροφής και η ρύθμιση των διατροφικών συνηθειών μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διαχείριση του ΣΕΕ.

mednutrition.gr

Γράφει η

Ευγενία Ιωαννίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος