exetaseis-eoppy-xrhmata870-870x480

Νέες τιμές των εξετάσεων ανακοίνωσε το το Υπουργείο Υγείας οι οποίες είτε  είναι νέες και δεν τις «κάλυπτε» ο ΕΟΠΥΥ , είτε ανακοστολογήθηκαν και έχουν πλέον  νέα τιμή, αφού δημοσιεύτηκαν σε Φ.Ε.Κ. 3458/Β’/26-10-2016 

Να σημειωθεί όμως  ότι δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για  καμία αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το verianet.gr, προκειμένου να μπορέσει να αντέξει την επιβάρυνση που θα έχει από αυτές τις εξετάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει χρήματα και έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό που δεν μπορεί να υπερβεί, την αύξηση αυτή του κόστους θα την επιβαρυνθούν όλοι οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα όπου οριζόντια σε όλους (μικρούς και μεγάλους το ίδιο) θα κλιθούν να επιμεριστούν το επιπλέον κόστος.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, το γεγονός ότι από την εφαρμογή της απόφασης αυτής προκαλείται ενδεχόμενη δαπάνη ως προς τις παραγράφους Γ’ και Δ’, το ύψος της οποίας δεν δύναται να υπολογιστεί διότι εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών,  η δαπάνη θα καλυφθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υπόκεινται στα καθορισμένα όρια δαπανών του Μ.Π.Δ.Σ.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Υγείας αγνόησε όλες τις εκκλήσεις των κορυφαίων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, τους φορείς των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων τους οποίους δεν συνάντησε καν, που ζήτησαν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος.
Ακόμα είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από αυτές τις εξετάσεις όπως οι μοριακές αναλύσεις που έχουν συμπεριληφθεί, έχουν πανάκριβα αναλώσιμα υλικά όπου καλούνται οι εργαστηριακοί γιατροί να προπληρώνουν ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστά ακόμα στους γιατρούς από τον περασμένο Απρίλιο και σε κάποιους τον περασμένο Μάρτιο και φυσικά πολλά από περασμένες χρονιές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ανακοστολόγηση της «Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 €. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 € για την ιατρική αμοιβή και 150 € για τα αναλώσιμα.

Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 € στα 400 € είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).

Επίσης , αποφασίστηκε η κοστολόγηση της Δυναμικής Ηχοκαρδιογραφίας (stress echocardiography), ως ακολούθως:

α) Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία (stress echocardiography), εκατόν πενήντα (150) ευρώ .

β) Υπερηχοκαρδιογραφία Αντίθεσης (contrast echocardiography) εκατό (100) ευρώ (η τιμή αφορά το σύνολο

της εξέτασης δηλ. Triplex καρδιάς και Υπερηχοκαρδιογραφία Αντίθεσης) .

Όσο αφορά στην κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:

-Ψηφιακή Μαστογραφία

-Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου

-Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση

-HPV

-Αξονική Στεφανιογραφία

-Κολπικό Υπερηχογράφημα

-PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1

ksetaseis2

kistiki