47 γραμμάρια είναι αρκετά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας αναφέρει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι φλαβανόλες που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Οι φλαβανόλες είναι μία ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που ως φαίνεται δρουν ευεργετικά στην καρδιά, τον εγκέφαλο, ακόμα και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, «νεότερη μελέτη υποδηλώνει πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα – τουλάχιστον παροδικά». Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, οι οποίοι συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα. Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από οφθαλμοπάθειες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τους υπέβαλλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.

Όπως έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, και οι τρεις παράμετροι παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας που περιείχε 72% στερεά κακάο.  farmakeutikoskosmos.gr

Γράφει η Βάσω Καλυβιώτη
δημοσιογράφος υγείας.