“Η αύξηση του λίπους στο σώμα μας είναι μια διαδικασία που συμβαίνει πιο αργά, συνήθως σε βάθος τουλάχιστον εβδομάδας, παρά αμέσως μετά την υπερκατανάλωση φαγητού”

Οι γιορτές μπορεί να τελείωσαν αλλά σίγουρα όλοι θυμόμαστε ακόμα την αίσθηση δυσφορίας μετά από τα μεγάλα εορταστικά γεύματα. Και μαζί με αυτά έρχονται συνήθως και οι τύψεις για το νούμερο στη ζυγαριά την επόμενη μέρα (το γιατί κάποιος να ζυγιστεί την επόμενη μέρα είναι ένα άλλο ζήτημα!). Τι ακριβώς ισχύει από αυτό που δείχνει η ζυγαριά την επόμενη μέρα; Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από μια ημέρα υπερφαγίας;  Ένα άρθρο του examine.com τα περιγράφει πολύ ωραία..

-Υπερφορτωνόμαστε με νερό

Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον βάρους που δείχνει η ζυγαριά την αμέσως επόμενη μέρα είναι κατά βάση νερό. Και εξηγούμε: πέρα από το πλεονάζον νερό που ενδεχομένως να μην έχει ακόμα αποβληθεί, νερό συγκρατούν και οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στο σώμα μας (με τη μορφή γλυκογόνου) και σε συνδυασμό με το νερό που έχει κατακρατηθεί στον οργανισμό λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού που περιέχει ένα τυπικό εορταστικό γεύμα, δεν είναι υπερβολή να υποθέσουμε ότι το νερό και μόνο μπορεί άνετα να «ζυγίζει» 1 κιλό ή περισσότερο.

-Δεν υπερφορτωνόμαστε με λίπος

Μπορεί τα υπόλοιπα συστατικά του γεύματός μας (και ιδίως το λίπος και το αλκοόλ) να αποθηκεύονται πιο άμεσα σαν λίπος στο σώμα, ωστόσο η αύξηση του λίπους στο σώμα μας είναι μια διαδικασία που συμβαίνει πιο αργά, συνήθως σε βάθος τουλάχιστον εβδομάδας, παρά αμέσως μετά την υπερκατανάλωση φαγητού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από το επιπλέον βάρος της επόμενης μέρας ένα πραγματικά πολύ μικρό ποσοστό είναι όντως λίπος στο σώμα.

-Διαταράσσουμε την εντερική μας χλωρίδα

Τα βακτήρια που «κατοικούν» φυσιολογικά στο έντερό μας επιτελούν πάρα πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται και με την ρύθμιση του βάρους. Έτσι, έχει φανεί ότι η υπερπροσφορά τροφής και θερμίδων, και ιδίως η υπερκατανάλωση άλευρων και απλών σακχάρων οδηγεί σε μειωμένη βιοποικιλότητα της εντερικής χλωρίδας η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυξημένη όρεξη ή να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τη φυσιολογία μας.

Να, λοιπόν, μερικές επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για το πώς να χειριστούμε ένα μεγάλο εορταστικό γεύμα ώστε να μας επηρεάσει με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο:

-Καταναλώστε πρώτα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτείνη όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα κλπ, αφού η πρωτεΐνη προσφέρει ταχύτερο κορεσμό και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να παραφάτε στη συνέχεια.

-Προσπαθήστε να καταναλώσετε με μέτρο πιάτα με πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως οι τηγανιτές πατάτες, το σουφλέ ζυμαρικών, οι πίτες, κλπ.

-Καταναλώστε παράλληλα με το γεύμα σας νερό και τρώτε αργά ώστε να καταλάβετε εγκαίρως πότε χορτάσατε.

-Καταναλώστε με μέτρο αλκοόλ – ας μην υπεροφρτωθούμε και με αυτές τις θερμίδες σήμερα!

-Φροντίστε να εξισορροπήσετε το παραπάνω φαγητό της ημέρας τρώγοντας λιγότερο ή πιο προσεκτικά την (ή τις) επόμενες μέρες. Μια μορφή διαλειμματικής νηστείας θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη εφόσον γίνει σωστά και με την επίβλεψη ειδικού.

Last but not least.. μην αγχώνεστε τόσο για το τι δείχνει η ζυγαριά την επόμενη μέρα. Εκτός από ανακριβές είναι και επιβαρυντικό για την ψυχολογία μας και άρα δυνητικά πιο επικίνδυνο για το βάρος μας αφού πιθανότατα θα οδηγήσει σε λάθος επιλογές και την επόμενη μέρα.   eutrofia.gr