pita1

Παραδοσιακή Μικρασιάτικη νηστίσιμη πίτα με κανέλα, σταφίδες και καρύδια.

Υλικά

1 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα απο ενα πορτοκάλι
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
Λίγο αλάτι
1/2 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα σταφίδες
1/2 κούπα κοπανισμένα καρύδια
1/2 κούπα τριμμένη κουβερτούρα
Ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα

pita2

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, την κουβερτούρα και 1 κουταλιά αλεύρι.
Χτυπάμε στο μιξερ το λάδι με την ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και τέλος προσθέτουμε το μείγμα με τα καρύδια, τις σταφίδες και τη σοκολάτα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι (24 εκατοστά) και αδειάζουμε στρώνοντας μ’ ενα κουτάλι τη ζύμη.
Ψήνουμε την πίτα για 45 -50 λεπτά.
Αφηνουμε την πίτα μερικά λεπτά στο φορμάκι να κρυώσει ελαφρώς και στην συνέχεια την βγάζουμε απο το ταψάκι και την αφηνουμε να κρυώσει τελείως. Διακοσμούμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Αν βάλουμε μέσα στο φούρνο την ώρα του ψησίματος ένα σκέυος με νερό, το κεικ θ’ αποκτήσει πιο λεπτή και τραγανή κρούστα.

Aπο Μνήμες Προσφύγων