Η λαγάνα  ο άζυμος άρτος παίζει πρωταγωνιστικό  ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Το έθιμο της λαγάνας παραμένει ζωντανό στο πέρασμα των χρόνων και παρασκευάζεται από τον αρτοποιό της κάθε γειτονιάς, με πολύ αγάπη και μεράκι. Είναι τραγανή , λαχταριστή με μπόλικο σουσάμι και καταναλώνεται    σε μεγάλες ποσότητες την πρώτη μέρα της νηστείας για την Σαρακοστή.

 

Λέγεται και άζυμος άρτος γιατί παρασκευάζεται χωρίς προζύμι να σημειώθεί πως χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο κάτω από την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις μέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα, ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι «Το γλύκισμα των φτωχών» κατά τον Οράτιο στα κείμενα του  ενώ ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» κάνει αναφορά με τη φράση «Λαγάνα πέττεται».

Οι αρτοποιοί αγαπούν να φτιάχνουν λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα ενώ  πολλοί είναι αυτοί που Ζυμώνουν μεγάλες  σε βάρος  και  σε μήκος.

Μια τέτοια λαγάνα περίπου τα 2 μέτρα ζύμωσε  ο αρτοποιός κ. Βασίλης Χαριτονίδης στον φούρνο του στην Κόρινθο,   με πολύ αγάπη και μεράκι.   Οπως μας είπε κάθε χρόνο τηρεί το έθιμο, γιατί η παράδοση πρέπει  και είναι χρέος μας να παραμείνει ζωντανή, γιατί  είναι η κληρονομιά μας.

Στο πρακτικό μέρος τώρα, αξιολογώντας την κίνηση αυτή την ημέρα, ανέφερε πως η κίνηση ήταν ικανοποιητική, αλλά κάθε χρονιά που περνά είναι και καλύτερα από πλευράς τζίρου.