Νέα μελέτη βρίσκει εκπληκτικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα

Πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Το εύρημα αυτό, το οποίο ήταν μέρος έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την ιατρική σχολή Duke-NUS και το εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, μαζί με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Duke και το ιατρικό τμήμα στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, αποτελεί μέρος μιας μοναδικής προσέγγισης που εξηγεί πώς μειώνοντας τη ζάχαρη μπορεί κανείς να προκαλέσει το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Signaling, παρουσίασε ένα νέο τρόπο κυτταρικού θανάτου μέσω της εισαγωγής του τρόπου με τον οποίο η στέρηση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση που αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε προηγούμενη επιστημονική βιβλιογραφία που δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα σακχάρου από τα υγιή κύτταρα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα, η παρουσία χαμηλών επιπέδων σακχάρων που είναι ανεπαρκή για την παροχή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος ενίσχυσης της επιβίωσης των κυττάρων. Υποστήριξαν τότε ότι αυτό μπορεί να είναι άλλο ένα αποτέλεσμα που έχει η ζάχαρη στα καρκινικά κύτταρα.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα στερούνται τη ζάχαρη, αυτό προκαλεί μία αντίδραση κατά μήκος της μεμβράνης των καρκινικών κυττάρων και οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα, γεγονός που τα αναγκάζει να πεθάνουν τελικά. Για τη μελέτη, χρησιμοποίησαν δύο καρκινικά κύτταρα: ένα που περιείχε επιπλέον γλυκόζη και το άλλο, το οποίο δεν είχε. Και τα δύο δείγματα εκτέθηκαν σε μια «διπλή επίθεση». Η πρώτη ήταν με STF-31, μια ένωση που αναστέλλει τη μεταφορά γλυκόζης σε κύτταρα, και η δεύτερη ήταν με thapsigargin, που αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα κύτταρα. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα που είχαν την επιπλέον γλυκόζη ήταν ανεπηρέαστα. Ωστόσο, όσα είχαν περιορισμένα αποθεματικά πέθαναν.

Η ομάδα πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιαίτερες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι αρχικές δοκιμές στη μελέτη έδειξαν ότι η στέρηση της ζάχαρης από τα καρκινικά κύτταρα και η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου του σώματος κατάφεραν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τους υγιείς ιστούς αβλαβείς. Επίσης, μόνο ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων σημειώθηκαν να έχουν χάσει την ικανότητα να διατηρούν τα επίπεδα ενδοκυτταρικού σακχάρου μετά τη θεραπεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ισχύει μόνο για κύτταρα που είναι ευαίσθητα στη στέρηση ζάχαρης.

«Επειδή αυτά τα φαινόμενα δεν παρατηρούνται σε φυσιολογικά / υγιή κύτταρα, αυτή η αδυναμία μερικών όγκων να διατηρήσουν επίπεδα ενδοκυτταρικής γλυκόζης θα μπορούσε να είναι μια απροσδόκητη «Αχίλλειος πτέρνα» που μπορεί να στοχευτεί θεραπευτικά», ανέφεραν οι ερευνητές σχετικά με τα αποτελέσματα, όπως εμφανίστηκαν στο Cosmos. «Μια μοριακή υπογραφή των καρκίνων με μειωμένη ικανότητα διατήρησης της ενδοκυτταρικής γλυκόζης θα βοηθούσε στην ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής για κλινική εφαρμογή».

Από τα αποτελέσματα, η ομάδα σκοπεύει να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνα για να δημιουργήσει μελλοντικές θεραπείες από αυτήν την προσέγγιση.

Άλλες δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης

Μια από τις κύριες αιτίες της αύξησης της ζάχαρης στο σώμα είναι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Σε αντίθεση με τα φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ποτά υπερφορτώνουν το σώμα, επιφέροντας σημαντικό κίνδυνο ασθένειας. Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους κινδύνους που εμφανίζονται στο σώμα μας από την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων.

=Δεν περιέχουν ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες πέρα από τις θερμίδες. Η τακτική κατανάλωση αυτών των «κενών» θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών ουσιών.

=Μπορεί να επιβαρύνουν το συκώτι σας. Η ζάχαρη μεταβολίζεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη όταν εισέρχεται στο σώμα. Τα πρόσθετα σάκχαρα, όταν καταναλώνονται, μετατρέπονται σε μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, οι οποίες μετατρέπονται σε λίπος στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ και άλλες καταστάσεις.

=Μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Λόγω των επιπτώσεων των προστιθέμενων σακχάρων, ο εγκέφαλος αισθάνεται λιγότερο ικανοποιημένος μετά την κατανάλωσή τους, πράγμα που προκαλεί αυξημένη κατανάλωση.

ΠηγέςScienceSciencedailyCosmosMagazineHealthLine

holisticlife.gr