766777_96d041588cb040329f8047c3aaa2c04d

 

dimogerintastasosΈνα υπέροχο και διαφορετικό Cheesecake όπου το πορτοκάλι ενώνεται με την καραμέλα και τα δυο μαζί «αγκαλιάζουν» την μπισκοτένια βάση και όλα μαζί… «αιχμαλωτίζουν» τον ουρανίσκο, έφτιαξε για εμάς ο sef  του mazimagazine.gr, Τάσος Δημογέροντας.

Τι θα χρειαστώ.

 Για τη βάση:

¼ κούπας ζάχαρη

¼ κούπας βούτυρο Χωριό Soft ανάλατο, λιωμένο

Για τη γέμιση:

4 πακέτα (των 225γρ) κρέμα τυριού σε θερμοκρασία δωματίου

1 1/3 κούπας ζάχαρη

6 μεγάλα αβγά

3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι

5 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σάλτσα καραμέλα-πορτοκάλι:

2 κούπες ζάχαρη

½ κούπα νερό

¾ κούπας κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι

11ec5f568ed3e3a700ac688c96c77391

Πως το φτιάχνω

 Για τη βάση:

Βάζουμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 230 C.

Σε ένα μπλέντερ σπάμε τα μπισκότα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ψίχουλα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και αναμιγνύουμε μέχρι τα ψίχουλα να πάρουν την υγρασία του βουτύρου.

Βάζουμε τα μπισκότα στη βάση μιας φόρμας 22 εκ και ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Στο μεταξύ, δεν σβήνουμε το φούρνο.

Για τη γέμιση:

Με ένα μίξερ, χτυπάμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα τυριού και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.

Χτυπάμε και πάλι μέχρι να ανακατευτούν.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα με τη βάση μπισκότου.

Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150C.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να φουσκώσει, να έχει ψηθεί στις άκρες και το κέντρο να κουνιέται ελαφρώς, γύρω στα 55 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε μια σχάρα. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά το γλυκό για να χαλαρώσει στις άκρες και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Σερβίρουμε με σάλτσα καραμέλα-πορτοκάλι.
Για τη σάλτσα καραμέλα-πορτοκάλι:

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει σιρόπι κεχριμπαρένιου χρώματος, για περίπου 9 λεπτά.

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος.

Βάζουμε και πάλι στη φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ (η σάλτσα μπορεί να γίνει και την προηγούμενη μέρα).

Αφήνουμε να παγώσει, καλύπτουμε αεροστεγώς και διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.