apagoreusi-diadiloseon-kentro-athinas2-1000

H  αυριανή επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα έχει κινητοποιήσει την Ελληνική Αστυνομία και έχει κάνει απόρθητο «φρούριο»  την Αθήνα. Με απόφαση της   όπως αναφέρει σε ανακοίνωση «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία», στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο. Για 30 ώρες  δηλαδή από τις 6 τα ξημερώματα το πρωί της Τρίτης έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης απαγορεύεται να γίνονται συγκεντρώσεις.

Κλειστοί θα είναι όπως αναφέρει το zoomnews.gr, δρόμοι και σταθμοί του μετρό ανάλογα με το πού θα βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος. Μέτρα και από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή του Καβουριού.

Η απαγόρευση ισχύει από τα ξημερώματα της Τρίτης ώς το απόγευμα της Τετάρτης. Καλύπτει το κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, καθώς και όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις του, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και θα διαμείνει.

Ουσιαστικά, το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί θα επιτηρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πέραν όλων των άλλων μέτρων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προανήγγειλε και κλείσιμο σταθμών του μετρό. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είπε: «Οι πολίτες στο κέντρο θα ταλαιπωρηθούν κάποιες ώρες. Δεν έχουμε σκοπό να κλείνουμε τους σταθμούς του μετρό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε τους δρόμους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με αφετηρία το Πολυτεχνείο και προορισμό την αμερικανική πρεσβεία, το απόγευμα της Τρίτης (από ώρα 17.00 και μετά) έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Παράλληλα, και στις 6.30 μμ της Τρίτης ΕΕΔΥΕ, ΠΑΜΕ, σωματεία εργαζομένων και φοιτητές οργανώνουν ανάλογη συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ, κατά το διήμερο (15 και 16 Νοεμβρίου) της επίσημης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Οι ρυθμίσεις αυτές «θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με  τις παρουσιαζόμενες  κυκλοφοριακές συνθήκες. Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων».

Στο μεταξύ, λόγω της διαμονής του Μπαράκ Ομπάμα σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, δεν επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από τις 15.00 της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου έως τις 15.00 της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καβουριού.