amea-sima51

Ο ΑΜΕΑ σημαίνει Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Σχεδόν σε κάθε οικογένεια έχουμε και έναν ΑΜΕΑ, δηλαδή έναν άνθρωπο που όχι επειδή το θέλησε, αλλά επειδή είτε είχε μια άτυχη στιγμή, ένα ατύχημα, μια ασθένεια, είτε λόγω γονιδίων, απέκτησε στο Α΄ ή το Β΄ βαθμό μια αναπηρία που είτε θα του μειώσει το προσδόκιμο της ζωής, είτε του μειώνει την απόλαυση της ζωής, είτε κάνει την ζωή του κόλαση.
Για αυτό το λόγο και η Ελληνική Πολιτεία θέσπισε κάποιες παροχές που αντισταθμίζουν κάπως τις επιπτώσεις αυτής της αθέλητης αναπηρίας (γιατί κανείς δεν θέλει ούτε επιλέγει να είναι ανάπηρος).
Ανάμεσα στις αναπηρίες, είναι και αυτή της τυφλότητας.
Ευτυχώς, ανάμεσα στον πληθυσμό το ποσοστό είναι πολύ μικρό.
Δυστυχώς, ανάμεσα στον πληθυσμό των πολιτικών και των δημοτικών αρχόντων είναι υψηλό…
Αυτό το υψηλό ποσοστό (μαζί με υψηλότατο ποσοστό αναλγησίας) το παρατηρήσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Κορινθίων, όπου η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να διαθέσει ένα μικρό ποσό (ίσως 500-1000 ευρώ) για να διεξαχθεί ένα Συνέδριο ΑΜΕΑ στην Αρχαία Κόρινθο.
Δεν ενδιαφέρει αν το Συνέδριο είναι σημαντικό ή όχι, αν φέρει 5000 κόσμο να φάει και να πιεί στα καταστήματα της πόλης, αν θα κάνει την Κόρινθο κέντρο της γης ή όχι, δεν ενδιαφέρουν προσωπικές διαφορές ή όχι.
Σημασία έχει το ΟΧΙ της Δημοτικής Αρχής, που ενώ βρίσκει τρόπους για να πληρώσει 4000 ευρώ για δύο ώρες σπικάζ στο καρναβάλι (και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης), βρίσκει πολλές χιλιάδες ευρώ για «διάφορα» αναλώσιμα, για πλαστικούς χλοοτάπητες, για σουβλάκια και πολλά άλλα, δεν μπορεί να βρει το παραπάνω ποσό, σταγόνα στο ωκεανό των 14 εκατομμυρίων ευρώ…
Μας έρχεται στο μυαλό αυτό που είπε ο Ρούζβελτ, Πρόεδρος των ΗΠΑ:
«-Μια Κυβέρνηση κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στους αναπήρους, αυτή είναι η Λυδία Λίθος της».
Και ο Ρούζβελτ, είπε αυτό διότι και ο ίδιος ήταν ανάπηρος στα τελευταία χρόνια της ζωής του και είχε, ευτυχώς για εκείνον, αποκτήσει ευαισθησία στα θέματα αυτά, που κατάφερε να την μεταδώσει στην Κυβέρνηση του.
Εδώ λοιπόν, η δημοτική αρχή και οι περί αυτής, πιάστηκαν πολλαπλά ανάλγητοι.
Κρίμα, γιατί ειδικά από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή, θα περίμενε κανείς περισσότερη ευαισθησία ειδικά στο θέμα αυτό, όπως θα περιμέναμε και από την αντιπολίτευση να στηλιτεύσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την άρνηση αυτή…