Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ζευγαριών που αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία για ποικίλους λόγους, όπως δεύτερος γάμος άνδρα με νεότερη σύζυγο, δεύτερος γάμος και των δύο, κύηση μετά τα σαράντα λόγω καριέρας ή άλλων προβλημάτων, πρώτος γάμος για τους δύο σε ηλικία μετά τα σαράντα, θέματα υπογονιμότητας κ.α.

Γονείς μεγαλύτερης ηλικίας…Η προοπτική αυτή δημιουργεί, αφενός μεγάλη χαρά, αφετέρου όμως ανησυχία αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Οι έγνοιες είναι πολλές, αναρωτιούνται πώς θα νιώθουν οι ίδιοι, αν το παιδί τους δυσκολεύεται να δεχθεί έναν πατέρα/ μητέρα με άσπρα μαλλιά σε αντίθεση με των συμμαθητών του.

Επιπρόσθετα, αν έχει κι άλλα παιδιά από προηγούμενο γάμο, οι δισταγμοί γίνονται πιο έντονοι.

Παρά τους σοβαρούς ενδοιασμούς που έχουν οι υποψήφιοι γονείς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το βασικότερο αγαθό για το παιδί είναι η αγάπη των γονιών του, η ηρεμία στην οικογένεια κι η ασφάλεια που αυτή του παρέχει.

Οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να υπολείπονται σε κάποιους τομείς, αλλά είναι οπλισμένοι με ωριμότητα, υπομονή και διαθεσιμότητα.

Συχνά εκπλήσσονται με τη ζωτικότητα που θα τους χαρίσει ο ερχομός του παιδιού και τις δυνάμεις που θα ανακαλύψουν ότι αναβλύζουν ακόμη από μέσα τους.

Κατά κανόνα, παρατηρείται ότι προσδίδουν στους φόβους τους δυσανάλογες διαστάσεις και μεγαλοποιούν τις ατυχίες που πιθανόν να συμβούν σε μια οικογένεια, ανεξαρτήτως ηλικίας γονιών.

Από τη στιγμή όμως, που έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός παιδιού, είναι σημαντικό να αφήσουν πίσω τους ενδοιασμούς και να προσπαθήσουν να ασχοληθούν με το παιδί τους ενεργητικά.

Από το βιβλίο

της Ψυχολόγου-Παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου

«Οι γονείς κάνουν την Διαφορά»