Ρολά θα κατεβάσουν επ’ αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τις 10 Ιουνίου, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη η συντονιστική επιτροπή των ιδιωτικών Ενώσεων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις, για τον κλάδο.

Μετά το προειδοποιητικό τριήμερο «λουκέτο» που έβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιωτικές μονάδες, τώρα κλιμακώνουν της κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για το υπέρογκο clawback και το rebate που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή.

Στο «χείλος του γκρεμού»  τα διαγνωστικά 

«Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε πια σε αυτές τις επιβαρύνσεις. Να υπάρχει ένας κλειστός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» όπως επισημαίνει Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Φώτης Πατσουράκος μιλώντας στο healthpharma.gr

«Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις στην Ελλάδα είναι 570 εκατ. ευρώ. Ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 370 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλες υπερβάσεις, τις οποίες οι μονάδες καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback. Αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός θα κλείσουμε» όπως τονίζει ο κ. Φώτης Πατσουράκος.

Υπάρχουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα 

Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας έχει στα «χέρια» του ένα πολύτιμο εργαλείο που είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις διαγνωστικές εξετάσεις που εξορθολογίζουν τη δαπάνη. «Όπου υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν πρέπει να υπάρχει clawback. Δούλεψα δύο χρόνια αμισθί στο υπουργείο Υγείας ως εκπρόσωπος του ΙΣΑ. Για την σύνταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα πρωτόκολλα ελέγχουν τη δαπάνη» σύμφωνα με τον κ. Πατσουράκο.

Μήνυμα προς όλα τα κόμματα 

Ο κ. Πατσουράκος ξεκαθαρίζει ότι δεν «υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα και το μήνυμα είναι προς όλα τα κόμματα». Όπως τονίζει θα στείλουν εκ νέου επιστολή στο υπουργείο Υγείας με βασικό αίτημα την κατάργηση clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων του κλάδου.

Επίσης στη συνάντηση αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά.

Στην προηγούμενη κινητοποίηση η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε κι που ξεπέρασε το 90%. Το ίδιο αναμένεται και τώρα όπως εκτιμά ο κ. Πατσουράκος «ο κλάδος είναι ενωμένος» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Την κινητοποίηση στηρίζει ο πλήρως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος συστρατεύεται στο κοινό μέτωπο των μονάδων και θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει.

Τα βασικά αιτήματα είναι:

Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά -Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback

-Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

-Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία

-Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Γράφει η

Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

-healthpharma.gr