prosff-thumb-large

Tου Σταύρου Τζίμα

Tην επιστροφή στην Ελλάδα των 1.500 μεταναστών και προσφύγων που πέρασαν τη Δευτέρα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η σκοπιανή αστυνομία την Τρίτη, αλλά σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, κανένας πρόσφυγας δεν πέρασε στην χώρα μας μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων. Οπως αναφέρουν στην «Κ» αστυνομικές πηγές στην Ειδομένη, από χθες τη νύχτα οι σκοπιανές αρχές στέλνουν πίσω στην Ελλάδα, μέσω μη νόμιμων οδών στα σύνορα, ομάδες μεταναστών από τους περίπου χίλιους που είχαν περάσει το μεσημέρι της Δευτέρας παράνομα από το χωριό Χαμηλό στο έδαφός τους.

«Τους περνάνε με αυτοκίνητα από μονοπάτια σε δασικές περιοχές που δεν υπάρχει φράχτης και τους “αδειάζουν” στο ελληνικό έδαφος» δήλωσε αστυνομική πηγή.

Το θέμα της διαχείρισης της παράνομης εισόδου των μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την Αθήνα και τα Σκόπια, μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις των δυο χωρών για την βελτίωση των οποίων, μέσω της καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης, καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δυο πλευρές.

Με βάση τα προβλεπόμενα, τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να επαναπροωθήσουν τους παρανόμως εισελθόντες στην επικράτειά τους Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς, κ.α πρόσφυγες και μετανάστες.

Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν, ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, και κυρίως καλή θέληση και από τις δυο πλευρές, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνο, ίσως και μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Μαρτίου, και να “διαβαστούν” υπό κοινή οπτική γωνία οι διατάξεις περί επαναπροωθήσεων.

Η ελληνική πλευρά πάντως, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του κ.Γιώργου Κυρίτση, σύμφωνα με τις οποίες “εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μην δεχθούμε την επανεισδοχή”, δείχνει να κρατάει στάση αναμονής μέχρι στιγμής.

Οι αρχές των Σκοπίων έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την επιχείρηση μαζικής προσφυγικής εισβολής.

Επικαλούμενες μάλιστα κάποια φυλλάδια που κυκλοφόρησαν στον καταυλισμό της Ειδομένης από αγνώστους και τα οποία περιείχαν πληροφορίες και διαγράμματα για αφύλακτα μονοπάτια, αλλά και την απροθυμία, όπως υποστηρίζουν, της ελληνικής αστυνομίας να τους εμποδίσει να προσεγγίσουν τον χείμαρρο στο χωριό Χαμηλό, αφήνουν να εννοηθεί, χωρίς να το δηλώνουν επισήμως έως τώρα, ότι όλα έγιναν με την ανοχή της ελληνική πλευράς.

Οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα οδηγήθηκαν σε σχολείο και άλλα κτίσματα του χωριού Μοίν της ΠΓΔΜ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Χαμηλό, ενώ αρκετοί διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων τόνιζαν πως οι αρχές της ΠΓΔΜ απέφυγαν, για προφανείς λόγους να τους μεταφέρον στα ενδότερα και κυρίως στο εξοπλισμένο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Γευγελή.

Πολλοί άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπόρεσαν χθες να περάσουν από το Χαμηλό στην ΠΓΔΜ διανυκτέρευσαν σε δύσκολες συνθήκες στην όχθη του χειμάρρου και ΄σήμερα το πρωί επέστρεψαν στον καταυλισμό της Ειδομένης. kathimerini.gr