e5253290aa44f25b1e2c55d8655f87b9_xl

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς γλύκα, δεν νοούνται, αφού γλυκό και γεμάτο ελπίδα είναι το μήνυμα της έλευσης του Θείου Βρέφους!

Παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες συνταγές γεμάτες γλύκα λοιπόν σας παραθέτουμε….εσείς κάντε τις επιλογές σας και επί το….έργον.

almond-cookies-in-caster-sugar-1b

 Κουραμπιέδες μπουκιές

Υλικά

2 κούπες φρέσκο, καθαρισμένο Βούτυρο

1/2 κούπας Αχνη ζάχαρη

λίγη Βανίλια(ες)

1 κούπα αλεσμένα, καβουρντισμένα Φουντούκια

4 κούπες, για όλες τις χρήσεις Αλεύρι

λίγο Ανθόνερο

Άχνη ζάχαρη

Τρούφα σε όποια χρώματα σας αρέσουν

Εκτέλεση

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει. Στο μεταξύ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη βανίλια και το αλάτι. Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε το αλεύρι λίγο λίγο, ζυμώνοντας ελαφρά το μίγμα. Ρίξτε τα φουντούκια και ζυμώστε λίγο ακόμη. Πλάστε από τη ζύμη στρογγυλά μπαλάκια μικρότερα από καρύδι.

Αραδιάστε τα κουραμπιεδάκια σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο και ψήστε τα στους 175 βαθμούς για 20- 25′. Βγάλτε τα από το φούρνο κι όπως είναι ζεστά, ραντίστε τα με ανθόνερο και πασπαλίστε τα με τα διάφορα χρώματα ζάχαρης. Σε μερικά μπολ ανακατέψτε ζάχαρη άχνη με διάφορα χρώματα τρούφας.

Πασπαλίστε άλλους κουραμπιέδες με ροζ ζάχαρη, άλλους με πράσινη και άλλους με γαλάζια. Πασπαλίστε τους με το αντίστοιχο χρώμα γυαλιστερής ζάχαρης. Αφήστε τους να κρυώουν και φυλάξτε τους σε κουτί μακριά από υγρασία.

terrapapers-com-melomakarona-tragana

Μελομακάρονα

Υλικά

1 ποτήρι βούτυρο

1 ποτήρι λάδι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλάκι κανελογαρίφαλα

1 κουταλάκι σόδα

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι μπέικιν – πάουντερ

4 κουταλιές κονιάκ

3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

1 ποτήρι καρύδια χοντροκοπανισμένα

αλεύρι μαλακό , όσο χρειάζεται για να γίνει ζύμη μαλακιά (περίπου 1300 γρ.)

Υλικά για το σιρόπι

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι μέλι

καρύδια χοντροκοπανισμένα και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάτε το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη και συνεχίζετε με τα κανελογαρίφαλα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέικιν – πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το γιαούρτι, το ξύσμα, τα καρύδια και το αλεύρι. Ζυμώνετε καλά, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί.

Τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε το σιρόπι. Μόλις βράσει σε χαμηλή φωτιά, βουτάτε τα μελομακάρονα, τα αφήνετε ένα λεπτό και τα ανασύρετε με τρυπητή κουτάλα. Τα πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Υλικά

50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή

1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο ζεστό

1/2 κιλό αλεύρι δυνατό

1 κούπα ζάχαρη

2 αυγά και 2 κροκάδια

1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι μαστίχα χιώτικη ή βανίλια

1 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο

1/3 κούπας γάλα εβαπορέ ζεστό

1 κρόκο για το άλειμμα

ασπρισμένα μισά αμύγδαλα για το στόλισμα

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά σε 1/3 κούπας ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου).

Ρίξτε την να φουσκώσει, ώσπου να κάνει μεγάλες φούσκες.

Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μυρωδικά. Ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και βάλτε μέσα τη ζάχαρη, το γάλα, τ’ αυγά ελαφρά χτυπημένα και τη φουσκωμένη μαγιά.

Παίρνοντας το αλεύρι λίγο, λίγο από τριγύρω, ζυμώστε σε ζύμη μαλακιά. Βουτώντας τα χέρια σας στο λιωμένο ζεστό βούτυρο, συνεχίστε ζυμώνοντας, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο και να ενσωματωθεί με τη ζύμη. Σκεπάστε τη ζύμη με υγρή πετσέτα ή καλύτερα, με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τη σε ζεστό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο (2 1/2 ώρες περίπου).

Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει. Πλάστε μ’ αυτή ένα χοντρό, μακρύ κορδόνι και τυλίξτε το σε σπιράλ επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο, στρωμένο σε λαμαρίνα. Μπήξτε σε κάποιο σημείο το νόμισμα.

Αφήστε τη βασιλόπιτα σκεπασμένη σε ζεστό, υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 30′ περίπου. Αλείψτε τη με το κροκάδι, αφού το χτυπήσετε με λίγο νερό και μπήξτε μισά αμύγδαλα, ακολουθώντας το σχήμα του σπιράλ.

Ψήστε τη στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20′-30′, να ροδίσει καλά. Βγάλτε την και βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε τη σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει.

chcocolate-recipe-chocolate-marquise-cool-artisan-orange-food-blog-awards-2016-trend-food-styling-simple-recipe-640x430

Μαρκίζ σοκολάτας με αμαρέτο

Υλικά

1 κουταλιά ηλιέλαιο

7 με 8 μπισκότα Αμαρέτι, θρυμματισμένα

1/4 φλιτζανιού αμύγδαλα, καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα

1/2 κιλό σοκολάτα κουβερτούρα ή κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια

5 κουταλιές Αμαρέτο

5 κουταλιές έτοιμο σιρόπι (corn syrup)

2 φλιτζάνια πηχτή κρέμα γάλακτος

κακάο σκόνη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αλείφετε ελαφρώς με λάδι μία φόρμα σε σχήμα καρδιάς ή με σούστα 23 εκ. Στρώνετε τη βάση της με χαρτί ζαχαροπλαστικής και λαδώνετε το χαρτί. Αναμειγνύετε σε μπολ μπισκότα Αμαρέτι και καβουρντισμένα αμύγδαλα. Πασπαλίζετε το μείγμα ομοιόμορφα στη βάση της φόρμας.

Τοποθετείτε σε μέτρια κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, τη σοκολάτα, το Αμαρέτο και το σιρόπι. Ανακατεύετε τακτικά ώσπου να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 8 λεπτά να κρυώσει ώσπου να είναι μόλις χλιαρό.

Ρίχνετε σε μπολ την κρέμα γάλακτος. Τη χτυπάτε με το μίξερ χειρός ώσπου να αρχίσει να πήζει. Ρίχνετε μια γεμάτη κουταλιά κρέμας στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύετε για να αφρατέψει. Κατόπιν προσθέτετε γρήγορα την υπόλοιπη κρέμα στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα πάνω στο μείγμα με τα Αμαρέτι και τα αμύγδαλα.

Ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Σκεπάζετε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και βάζετε όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Για να βγάλετε τη μαρκίζ από τη φόρμα, βρέχετε ένα κοφτερό μαχαίρι με λεπτή λάμα κάτω από ζεστό νερό και το σκουπίζετε προσεκτικά. Περνάτε τη λάμα του μαχαιριού γύρω-γύρω στο εσωτερικό της φόρμας για να ξεκολλήσει το γλυκό.

Τοποθετείτε μια πιατέλα πάνω στη φόρμα και αναποδογυρίζετε τη φόρμα στη πιατέλα. Αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί ξεκολλώντας και βάζοντας στη θέση του και το παραμικρό κομματάκι γλυκό που έχει κολλήσει στο χαρτί. Πασπαλίζετε με κακάο σκόνη.

Χτυπάτε σε μπολ την κρέμα γάλακτος και το Αμαρέτο μέχρι να πήξουν και τη σερβίρετε ξεχωριστά από τη μαρκίζ.

mpaklabas

Μπακλαβάς Ανατολής

Υλικά

3 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι ζάχαρη ψιλή

2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

200 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι

1½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη και την κανέλα σκόνη.
Απλώνουμε το 1/3 από τα φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα, σε ένα ορθογώνιο ταψάκι, ελαφρά βουτυρωμένο κι αυτό.
Απλώνουμε εκεί τη μισή ποσότητα από το μίγμα με τα καρύδια και από πάνω απλώνουμε βουτυρωμένα άλλο 1/3 από τα φύλλα κρούστας.

Απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα των καρυδιών και τέλος καλύπτουμε με το υπόλοιπο 1/3 των φύλλων, βουτυρωμένα πάντα ένα-ένα.
Τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα για να μη βγει έξω η γέμιση και χαράζουμε τον μπακλαβά διαγωνίως.
Περιχύνουμε με όσο βούτυρο έχει απομείνει ή λιώνουμε κι άλλο γι’ αυτό το σκοπό.

Ψήνουμε τον μπακλαβά σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά, κατόπιν χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στη επιφάνειά του.

Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το σιρόπι.

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρόλι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε να δέσει για 5 λεπτά και περιχύνουμε το ζεστό μπακλαβά με αυτό.

dsc03286

Χιονισμένος Χαλβάς

Υλικά

1 κούπα καλαμποκέλαιο

1 2/3 κούπας σιμιγδάλι χοντρό

2 κούπες γάλα

2 κούπες νερό

2 1/2 κούπες ζάχαρη

4 βανίλιες

1 κούπα ινδοκάρυδο τριμμένο

έξτρα ινδοκάρυδο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάλτε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το σιμιγδάλι με το καλαμποκέλαιο, επάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρετέ το, ανακατεύοντας συνεχώς, να ψηθεί, χωρίς να πάρει χρώμα.
Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα βάλτε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια, επάνω σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση.
Όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα το σοταρισμένο σιμιγδάλι κι ανακατέψτε επάνω σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πήξει το μίγμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το ινδοκάρυδο.
Αδειάστε το χαλβά σε φόρμα με σχέδια, πατήστε τον μ’ ένα κουτάλι, να πάρει το σχήμα της φόρμας κι αφήστε τον να κρυώσει.
Ξεφορμάρετέ τον σε πιατέλα και πασπαλίστε τον με το έξτρα ινδοκάρυδο. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε το ινδοκάρυδο με λεπτοαλεσμένα, ασπρισμένα αμύγδαλα.

xl_6843_tp-christmas-pudding-finedininglovers

Πουτίγκα Χριστουγέννων

Υλικά

1 ποτήρι νερού ρύζι νυχάκι ή γλασσέ

4 ποτήρια νερού φρέσκο γάλα

1 ποτήρι νερού ζάχαρη

1 ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος

½ ποτήρι νερού σταφίδες ξανθές

½ ποτήρι νερού φρούτα γλασσέ

1 βανίλια

2 κουταλιές σκόνη ζελατίνη

1 μεγάλη λευκή σοκολάτα

Για το σιρόπι:

1 πορτοκάλι

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

2 κουταλιές κορν φλάουρ

1 κουταλιά ζάχαρη

1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο

1 κουταλιά Gran Marnier

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά.
Όσο βράζει το ρύζι, τρίβουμε τη σοκολάτα στον τρίφτη και την ανακατεύουμε μαζί με τη βανίλια. Επίσης, σε λίγο νερό διαλύουμε τη ζελατίνη.
Όταν περάσουν τα 20 λεπτά για να βράσει το ρύζι, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα μαζί με τη βανίλια και τα φρούτα γλασσέ ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το μείγμα, ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη ζελατίνη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε τα ανακάτεμα, μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες.
Πριν σερβίρουμε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα πορτοκαλιού.
Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια, το Grand Marnier, το βούτυρο και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου να δέσουν.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα της πουτίγκας σε ένα δίσκο και την περιχύνουμε γαρνίροντας με το σιρόπι πορτοκαλιού που φτιάξαμε. Αν θέλουμε, κόβουμε ροδέλες πορτοκάλι και με αυτές στολίζουμε γύρω-γύρω την πουτίγκα.

recipe_main_87140225_03839_glykapasxa_gemisto_tsoureki_me_sokolata___karydia

Τσουρέκι Γεμιστό

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό

60 γραμμ. μαγιά νωπή (από το φούρνο)

200 γραμμ. νερό

150 γραμμ. βούτυρο

100 γραμμ. γάλα

280 γραμμ. ζάχαρη

5 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

½ κουταλιά του γλυκού μαστίχα (τριμμένη)

Για τη Γέμιση

100 γραμμ. καρύδια

100 γραμμ. σταφίδες ξανθές

100 γραμμ. βύσσινο κομπόστα

Για τη Γαρνιτούρα

Κρόκο για το άλειμμα

Αμύγδαλα

Λίγη ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει. Προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, αφού προηγουμένως τα έχετε χτυπήσει ελαφρά. Τέλος ρίχνετε το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ανακατεύετε το μίγμα και το αφήνετε να σιγοβράσει.

Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μίξερ. Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτετε στο μίγμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σιγά-σιγά στο μίγμα μέσα στο μίξερ. Το ζυμώνετε στην αργή ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να το ζυμώσετε και με τα χέρια. Αφήνετε τη ζύμη για μισή ώρα να φουσκώσει.

Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε δύο κομμάτια και ανοίγετε το καθένα με τον πλάστη. Τοποθετείτε στην άκρη κάθε φύλου ανακατεμένα τα καρύδια, τα βύσσινα, τις σταφίδες. Τυλίγετε τα φύλλα σε ρολό και ενώνετε τις άκρες τους για να σχηματίσετε μία κουλούρα. Τις αφήνετε τις κουλούρες σε ζεστό μέρος για άλλη μισή ώρα μέχρι να φουσκώσουν.

Τοποθετείτε τις κουλούρες σε βουτυρωμένο ταψί και τις αλείφετε ελαφρώς με λίγο χτυπημένο κρόκο αυγού. Μπορείτε να τις πασπαλίσετε και με αμυγδαλάκια.Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 40 λεπτά.Αφήνετε τα τσουρέκια να κρυώσουν λίγο και τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Μικρές συμβουλές: ‘Oσο ψήνεται καλό θα ήταν να μην ανοίξετε το φούρνο γιατί με την αλλαγή της θερμότητας δεν θα φουσκώσει όπως επιθυμούμε.

kormos_santigi_0691394cf6e405e2e7069a43f3a2ca02

Σοκολατένιο ρολό με κάστανα

Υλικά

350γρ. μαύρη σοκολάτα

150γρ. άχνη ζάχαρη

150γρ. μαλακό βούτυρο

3 κουταλιές grand marnier

325γρ. λιωμένα σε πουρέ κάστανα(κονσέρβας)

Εκτέλεση

Λιώνουμε τα 200γρ. από τη σοκολάτα.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε καλά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνουμε το grand marnier και τον πουρέ από τα κάστανα.

Χτυπάμε για να γίνει απαλό το μείγμα.

Το αδειάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε για 3-4 ώρες ώσπου να πήξει. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε και λιώνουμε τα υπόλοιπα 150γρ. σοκολάτας.