christmas_tableware_dishes-1728x800_c

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με λίγα η πολλά  εδέσματα έχει τον δικό του συμβολισμό στην πιο όμορφη και λαμπερή γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η αγάπη που θα μαγειρευτούν τα πιάτα σε αυτό, θα τα κάνουν νόστιμα και ξεχωριστά. Οι συνταγές που ακολουθούν είναι πεντανόστιμες και η δική μας πρόταση για το τραπέζι της γιορτής.

cf87cf81ceb9cf83cf84cf8ccf88cf89cebccebf-4

 Χριστόψωμο

Τι θα χρειαστώ

2 κιλά αλεύρι σκληρό

130 γρ. μαγιά φούρνου

1 φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό

700 γρ. ζάχαρη

2 κρασοπότηρα λάδι

2 φλιτζάνια ζεστό κόκκινο κρασί

λίγο αλάτι

2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη

400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

500 γρ. σταφίδες

2 κουταλιές σούπας κανέλα – γαρίφαλο

φλούδες 2 πορτοκαλιών ψιλοκομμένες

1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού

1 ποτηράκι κονιάκ

Για το γαρνίρισμα

λίγο λάδι

σουσάμι

καρύδια

Πως το φτιάχνω

Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό. Το πρωί προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνετε όλα καλά και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτετε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά για να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει.

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (1 1/2 ώρα). Πλάθετε τα χριστόψωμα και τα βάζετε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά.

Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια. Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά για 35-40 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 150C.

 

doc-20141216_-1214049_-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1_%ce%b3%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7_

Γαλοπούλα γεμιστή

1 γαλοπούλα γύρω στα 3 1/2- 4 κιλά με τα εντόσθιά της

2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη

200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο

10-12 κάστανα βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια

2 κρεμμύδια μέτρια

1 φύλλο δάφνης

50 ml κρασί ροζέ ή λευκό

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι βρασμένο

1 ποτήρι νερό

3 κουταλιές της σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας

αλάτι

πιπέρι

Πως το φτιάχνω

Σοτάρετε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.

Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη δάφνη, τα ντοματάκια, το κρασί και ένα ποτήρι νερό.

Αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα, 20′. Κατόπιν προσθέτετε στη γέμιση το κουκουνάρι, το βρασμένο ρύζι και τα κάστανα. Ανακατεύετε καλά.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε, αφού την έχετε πλύνει, στραγγίσει και αλατοπιπερώσει εσωτερικά και εξωτερικά. Την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη.

Ψήνετε τη γαλοπούλα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο σε σιγανό φούρνο 4-4 1/2 ώρες, ανάλογα με το βάρος της.

Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Τη σερβίρετε με τη γέμισή της.

foie-gras-apples

 

Πάπια σοταρισμένη με κυδώνια

Τι θα χρειαστώ

Για τη φάβα

2 φλιτζάνια βρασμένη, έτοιμη, σπιτική φάβα

1/2 – 2/3 φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου

1 κτ σούπας βούτυρο

Για το γλάσο

2 κτ σούπας θυμαρίσιο μέλι

3 κτ σούπας ξίδι μπαλσάμικο, κατά προτίμηση αρωματισμένο με σύκα

Για το κυρίως πιάτο

2 κομμάτια στήθος πάπιας, χωρίς κόκαλο

2 μικρά κυδώνια, κομμένα σε λεπτές φέτες

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κτ σούπας βούτυρο

3-4 φύλλα φασκόμηλο

2 κτ σούπας ξίδι μπαλσάμικο, κατά προτίμηση αρωματισμένο με σύκα

1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

Αλάτι και πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

Πως το φτιάχνω

Έχουμε τη φάβα έτοιμη και σ’ ένα τηγάνι προσθέτουμε τον ζωμό και το βούτυρο και ζεσταίνουμε ελαφρώς.

Ανακατεύουμε το μέλι με το ξίδι και το κρατάμε στην άκρη.

Χαράσσουμε όλη την επιφάνεια της πάπιας διαγωνίως (σαν σχήματα «X»). Ζεσταίνουμε το τηγάνι για λίγα λεπτά και τοποθετούμε την πάπια, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω.

Τσιγαρίζουμε την πάπια σε σχετικά δυνατή φωτιά ώσπου να ροδίσει η πλευρά με το λίπους βαθιά και να λειώσει αρκετά το λίπος, αφήνοντας υγρό στο τηγάνι. Αφαιρούμε την πάπια, κρατάμε μια κουταλιά λίπους στο τηγάνι και το υπόλοιπο το βάζουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε τη σχάρα του φούρνου.

Στο λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και κατόπιν το κυδώνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, το αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη, γυρίζουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρουν λίγο χρώμα ακόμα.

.Ρίχνουμε 1-2 κτ σούπας μπαλσάμικο και στη συνέχεια την πάπια, τον ζωμό και το βούτυρο και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά 5-6 λεπτά ώσπου να είναι σχεδόν έτοιμη η πάπια.

Απλώνουμε τη χλιαρή φάβα σε δύο πιάτα. Τοποθετούμε το στήθος της πάπιας σε ένα μικρό ταψί και αλείφουμε την πέτσα με το μείγμα του μελιού.

Τα αφήνουμε κάτω από το γκριλ για περίπου 2 λεπτά ώσπου να καραμελώσουν.

Για να σερβίρουμε: Πάνω από τη φάβα τοποθετούμε τα κυδώνια και τα κρεμμύδια. Κόβουμε το στήθος της πάπιας σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε από πάνω, σαν «βεντάλια».

 det_rosto

 Αρνί μπούτι γεμιστό

Τι θα χρειαστώ

1 μπούτι αρνιού, 2-3 κιλά

5 σκελίδες σκόρδο

2-3 κτ γλυκού μπαχάρι κοπανισμένο

250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Αλάτι και πιπέρι

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα λευκό ξηρό κρασί

2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες για ψήσιμο

Πως το φτιάχνω

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το μπούτι, κάνοντας μικρές τρύπες παντού.

Ανακατεύουμε το τυρί, το πιπέρι, το μπαχάρι και το σκόρδο, το οποίο έχουμε κοπανίσει καλά. Γεμίζουμε κάθε τρύπα με μια πρέζα από το μείγμα αυτό.

Αλείφουμε με λίγο λάδι, αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Τοποθετούμε το αρνί σε ένα ταψί με τις πατάτες γύρω γύρω, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το κρασί στις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.

Για μέτριο ψήσιμο το αρνί θέλει περίπου 1 ώρα.

salmi_top

Αγριογούρουνο Σαλμί

Τι θα χρειαστώ

1 1/2 κιλό σε κομμάτια, χωρίς το κόκαλο Αγριογούρουνο

1/2 κούπας Ελαιόλαδο

1 κούπα Κρασί κόκκινο ξηρό

1 κούπα Ζωμός Βοδινού

1 μεγάλο σε ρόδες Καρότο(α)

1 μέτριο Κρεμμύδι(α)

1 μέτρια ρίζα σε κομματάκια Σέλινο

2 σκελίδες Σκόρδο

2 φύλλα Δάφνη

Αλάτι

φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για τη Μαρινάδα

1/2 κούπας Λάδι

2 μικρά σε φέτες Καρότο(α)

2 μικρά Κρεμμυδάκι(α)

1 μικρή σε κομματάκια ρίζα Σέλινο

2 σκελίδες Σκόρδο

3 κλωνάρια Μαϊντανός

2 φρέσκα σε κομματάκια Κρεμμυδάκι(α)

10 κόκκους Πιπέρι

Πως το φτιάχνω

Ετοιμάστε τη μαρινάτα. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίξτε τα υπόλοιπα 9 υλικά κι ανακατέψτε τα επάνω στη φωτιά 10′, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε το κρασί και το ξύδι, σκεπάστε και σιγοβράστε τη μαρινάτα 30′. Αφήστε τη να κρυώσει.

Αφαιρέστε τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα και τα γαρίφαλα και περιχύστε με τη μαρινάτα αυτή τα κομμάτια του κρέατος, που έχετε τοποθετήσει σ’ ένα πήλινο σκεύος. Σκεπάστε τα κι αφήστε τα να σταθούν 24 ώρες στο ψυγείο. Βγάλτε τα από τη μαρινάτα κι αφήστε τα να στραγγίσουν σε τρυπητό.

Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σωτάρετε μέσα σ’ αυτό το κρέας. Ρίξτε το κρασί, το ζωμό κρέατος, το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα σκόρδα, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με λίγη σάλτσα. Κατεβάστε το από τη φωτιά. Βγάλτε τα κομμάτια του κρέατος σε ζεστή πιατέλα και διατηρήστε τα ζεστά σε χαμηλό φούρνο.

Αφαιρέστε τα από τη σάλτσα και πετάξτε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα φύλλα δάφνης. Την υπόλοιπη περάστε την από μύλο λαχανικών ή στο μπλέντερ και κατόπιν από λεπτή σίτα, να γίνει λεία.

Περιχύστε μ’ αυτήν τα κομμάτια του κρέατος και συνοδέψτε το με χιλοπίτες.

Καλή Επιτυχία!