stevia-gia-ena-glyko-kalokairi_14273_XL

Η γνωστή σε όλους μας πλέον στέβια, προέρχεται από τα φύλλα του θάμνου Stevia rebaudiana Bertoni, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ελβετό βοτανολόγο Moisés Santiago Bertoni, που ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το φυτό.

Γνωρίστε τη στέβια…

Το φυτό Stevia φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Χρησιμοποιήθηκε για αιώνες από τους Νοτιοαμερικανούς ως παραδοσιακό γλυκαντικό σε τσάι βοτάνων και άλλα αφεψήματα. Επίσης καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική και πλέον και στις Ασιατικές χώρες. Σήμερα, η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στην καλλιέργεια του φυτού Stevia, και ακολουθούν η Ιαπωνία και η Κορέα.

Τα βασικά γλυκοσιδικά συστατικά στα φύλλα του φυτού είναι η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη Α. Τα συστατικά αυτά έχουν από μόνα τους 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και επομένως πολύ μικρή ποσότητα από αυτά μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό γλυκό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο ωστόσο πλεονέκτημα της Στέβια είναι ότι τα γλυκαντικά της προέρχονται από φυσική πηγή και σαφώς είναι προτιμότερα από άλλες τεχνητές γλυκαντικές ύλες. Σε όλα αυτά προστίθεται βέβαια το γεγονός ότι δεν προσφέρουν επιπλέον θερμίδες.

Χρησιμοποιήστε τη προς όφελός σας

Ακριβώς επειδή δεν προσδίδει θερμίδες, έχει βρεθεί πως η προσθήκη στέβια σε τρόφιμα και αφεψήματα δεν αυξάνει την ενεργειακή πρόσληψη και συνεπώς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Η στέβια αυξάνει τη γευστικότητα των τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, και συνεπώς μπορεί να προάγει την ικανότητα του ατόμου να επιμείνει σε μία θερμιδικά χαμηλή διατροφή.

Με σύμμαχο τη στέβια μπορείτε να καταναλώνετε μεγαλύτερη γκάμα τροφίμων, γλυκών και αφεψημάτων χωρίς να επιβαρύνετε το διαιτολόγιό σας και χωρίς να στερείστε κάποια γεύση, γεγονός που θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό!

Γλυκό καλοκαιράκι…

Το καλοκαίρι αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες: τρώμε πιο ελαφριά και λόγω της επιθυμίας για μείωση ή διατήρησης του βάρους μας αλλά και λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Παρόλα αυτά κάποιες ανάγκες μας παραμένουν σταθερές. Μικροί και μεγάλοι αποζητάμε το καλοκαίρι την απόλαυση που μας προσδίδει ένα παγωτό για τη γλυκύτητα και τη δροσιά του. Συχνά όμως, η αυξημένη ανάγκη για τη διαχείριση του βάρους περιορίζει την κατανάλωση του λόγω που το παγωτό περιέχει αρκετή ποσότητα ζάχαρης και προσδίδει αρκετές θερμίδες στον οργανισμό.

Και εδώ έρχεται η στέβια και δίνει τη λύση. Ο συνδυασμός του παγωτού με τη στέβια που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη βιομηχανία έχει καταφέρει να κάνει το παγωτό πιο συχνή επιλογή ακόμα και για τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους. Ο λόγος; Όπως ήδη αναφέραμε η στέβια γλιτώνει τις έξτρα θερμίδες της ζάχαρης στα τρόφιμα ενώ ταυτόχρονα η γεύση δεν υστερεί σε τίποτα από αυτών που περιέχουν ζάχαρη. Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις προτιμήσεις όλων σας, σε κυπελάκια ή ξυλάκια και πολυσυσκευασίες μικρότερου μεγέθους για συχνότερες απολαύσεις σε μικρότερες δόσεις.

Απολαύστε λοιπόν, το καλοκαιράκι σας, δροσιστείτε χωρίς να στερείστε τη γλυκιά γεύση και παράλληλα διατηρώντας το βάρος σας …χωρίς ενοχές!

nikos-zervas_268_S
του Νίκου Ζέρβα
Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, M.Sc.