tumblr_inline_oiojpwcvvg1qjnbl6_500

Η οργάνωση Cancer Research UK εκτιμά πως μέσα στην επόμενη 20ετία  τα 2/3 όσων διαγνωστούν με καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εφικτό να επιζήσουν για πολλά χρόνια, εφόσον συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι πρόοδοι στην αντιμετώπιση της νόσου.

Συνολικά αναμένεται να υπάρξει μία πτώση του ποσοστού θανάτων από καρκίνο κατά 15%, κάτι που αντιστοιχεί σε 400.000 λιγότερους θανάτους.

Το 2034, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που θα ασθενήσουν από καρκίνο θα επιζήσει για τουλάχιστον 10 χρόνια, δήλωσε ο Sir Harpal Kumar, διευθυντής της οργάνωσης.

Όμως υπάρχουν μορφές της νόσου που δύσκολα θεραπεύονται και για τις οποίες δεν αναμένεται να υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδος, εκτός αν ενταθεί η σχετικές με αυτές έρευνα, κάτι που βεβαίως απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση των σχετικών προσπαθειών. Τέτοιες δύσκολες μορφές καρκίνου είναι αυτές του παγκρέατος, του οισοφάγου, του πνεύμονα και του εγκεφάλου.

Οι θάνατοι από καρκίνο του εγκεφάλου προβλέπεται να παραμείνουν στάσιμοι για τα επόμενα 20 χρόνια, με περίπου ένας στους πέντε να επιζεί της νόσου για μια πενταετία. Ενώ για τον καρκίνο του παγκρέατος, όπου μόνο τρεις στους 100 ανθρώπους επιβιώνει για πέντε ή περισσότερα χρόνια (μία αναλογία που έχει παραμείνει ίδια τις τελευταίες δεκαετίες) δεν είναι πιθανό να υπάρξει βελτίωση, εκτός αν αυξηθεί η χρηματοδότηση της σχετικής μ’ αυτόν τον καρκίνο έρευνας.

Οι μεγάλες βελτιώσεις στην επιβίωση προέκυψαν από την πολύ καλύτερη αντιμετώπιση των πιο συχνών μορφών καρκίνου, όπως είναι του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των αιματολογικών κακοηθειών.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που εκφράζεται και με περιορισμό των δυνατοτήτων των δημόσιων συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, δυσκολεύει την προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερες βελτιώσεις.

Για τη χώρα μας η πιο αποδοτική λύση θα ήταν η εφαρμογή νέων καινοτόμων και αποτελεσματικών πρακτικών στους τομείς της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Σε χώρες με μειωμένες οικονομικά δυνατότητες είναι σ’ αυτούς τους τομείς που μπορεί να προκύψουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα, όπως συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. Σ΄ ό,τι αφορά την έρευνα είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και στη χώρα μας προσπάθειες, αλλά δυστυχώς στη βασική ερευνά είναι μεμονωμένες και χαμηλής έντασης, ενώ αντίθετα στο πεδίο των κλινικών μελετών βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα.

Όμως, ας μην μας απογοητεύει αυτό και ας προχωρήσουμε στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και ταυτόχρονα ας ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε οι πολίτες να ενεργοποιηθούν τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους άλλους και έτσι με πολύ λιγότερα χρήματα μπορεί να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο στην επίπτωση του καρκίνου. Εξάλλου τα αποτελέσματα των ερευνών ναι μεν προκύπτουν από κάποιο ινστιτούτο σε κάποιο κράτος, αλλά από την άλλη γίνονται αμέσως γνωστά και υλοποιούνται στην πράξη σ’ όλο τον κόσμο.

%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%82Από το ιστολόγιο του

Ευάγγελου Φιλόπουλου

Δ/ντή Κλ. Μαστού στο  Αντικαρκινικο – Ογκολογικο Νοσοκομειο Αθηνων «Ο Αγιος Σαββας»

και πρόεδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας