Print

Η καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τους ρυθμούς να γίνονται πιο γρήγοροι, το άγχος να μεγαλώνει και τη διάθεση μας να πέφτει. Εφόσον δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε τις συνθήκες γύρω μας, θα ήταν πιο αποτελεσματικό να τροποποιήσουμε όσα είναι υπό τον έλεγχο μας. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε καλύτερη διάθεση στην καθημερινότητα μας. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε εκείνο/α με τα οποία νιώθουμε πιο οικεία και πιστεύουμε ότι εφαρμόζονται πιο εύκολα.

Αρχικά θα βοηθούσε να περνάγαμε περισσότερο χρόνο με φίλους και συγγενείς με τους οποίους νιώθουμε πιο κοντά συναισθηματικά. Με αυτούς τους ανθρώπους νιώθουμε πιο άνετα να μοιραστούμε το πώς νιώθουμε και έτσι να βάλουμε σε μια σειρά τα όσα νιώθουμε και να πάρουμε ίσως και ιδέες για το πώς θα οδηγηθούμε στην επίλυση του προβλήματος που μας απασχολεί. Ακόμα όμως και αν δεν νιώθουμε άνετα να μιλήσουμε για τα συναισθήματα μας, η συναναστροφή με άτομα με τα οποία νιώθουμε κοντά θα βοηθήσει στο να φτιάξει η διάθεση μας.

Επιπλέον, ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να τεμαχίζαμε σε μικρότερους στόχους έναν μεγαλύτερο, αλλά και να βάζουμε όρια που μπορούμε ρεαλιστικά να καταφέρουμε. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα επίπεδα στρες στον οργανισμό μας, αλλά και να δώσουμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να νιώσει καλύτερα. Ακόμα, το να κάνουμε όσα μας ευχαριστούν και μας βοηθούν να ξεφύγουμε από τις αρνητικές σκέψεις, αλλά και να βρίσκουμε την παραμικρή αφορμή για να βγούμε από το σπίτι, θα ενισχύσει τη διάθεση μας. Το φως της ημέρας, ο καθαρός αέρας, αλλά και οι ήχοι και οι μυρωδιές της φύσης, όπως και το περπάτημα, είναι παράγοντες που επίσης συμβάλλουν.

Επίσης, το να είμαστε ρεαλιστές και να μην έχουμε απαιτήσεις η διάθεση μας να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, με αποτέλεσμα την απογοήτευση και τη ματαίωση, θα βοηθήσει εξίσου στην πορεία για την αλλαγή της διάθεσης μας. Τέλος, αποφεύγουμε να παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις ζωής σε περιόδους που έχουμε πεσμένη διάθεση, ενώ ένας καλός ύπνος είναι πάντα ευεργετικός και βοηθάει σε ψυχική και σωματική ευεξία. Ας μην περιμένουμε να αλλάξουν οι συνθήκες ή η διάθεση μας από μόνες τους, γιατί εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τον εαυτό μας σε αδιέξοδα και φαύλους κύκλους. Εδραιώνοντας σε καθημερινή βάση μία από τις παραπάνω προτάσεις, θα δούμε αλλαγές σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Αξίζει να το δοκιμάσουμε.

 Κρητικού ΜαρίναΓράφει η

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας

Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος