Νέοι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς τρομάζει ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.

Οι περιορισμοί αφορούν την απαίτηση rapid ή PCR τεστ για την πρόσβασή τους σύμφωνα με το pontiki,gr,  σε μια σειρά από χώρους και υπηρεσίες, μεταξύ άλλων τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Ελεύθερα οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να επισκέπτονται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες – θέμα γύρω από το οποίο ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία 24ωρα.

Την ίδια στιγμή, ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια με την «επιστράτευση» 8.000 αστυνομικών. Τα πρόστιμα, μάλιστα, αναμένεται να είναι «τσουχτερά» τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

Πέραν των παραπάνω, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα υποχρεούνται στο εξής να πραγματοποιούν δύο rapid tests την εβδομάδα, ιδίοις εξόδοις.

Κωδικοποιημένα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

– Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας

– Η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους

– Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. σούπερ μάρκετ), φαρμακεία ή εκκλησίες

Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.

– Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας, ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Επίσης, θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Το βράδυ της Παρασκευής οι αποφάσεις για την αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ.

Διευκρινίζεται ότι η ισχύς των μέτρων είναι από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Self test για τους ανήλικους

Στο ΦΕΚ διευκρινίζεται ακόμα τι θα ισχύει για τους ανηλίκους. Συγκεκριμένα, για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test.

Ακόμα, τονίζεται:

-Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

-Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων

Αγορές με click away

Για τους καταναλωτές που δεν θα έχουν προχωρήσει στην διενέργεια τεστ «ξεθάβεται» από τα μέτρα του περσινού χειμώνα το click away, δηλαδή παραγγελίες που θα πραγματοποιούνται τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, με τους καταναλωτές να παραλαμβάνουν το προϊόν χωρίς ραντεβού, αυτή τη φορά.