mamaligka

Από τη Θεσσαλία μας έρχεται αυτή η πεντανόστιμη πίττα και ονομάζεται  Μαμαλίγκα και φτιάχνεται με χυλό χωρίς φύλλο. Τα υλικά της τα βρήκαμε στο topoikaitropoi.gr,  και είναι καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι και αλατοπίπερο. Το αποτέλεσμα είναι ένας πηχτός χυλός που βράζει στην κατσαρόλα και στερεοποιείται μόλις βγει από τη φωτιά. Συνοδεύει συνήθως το φαγητό και σερβίρεται με χόρτα, τυρί ή ψάρι.

Θα χρειαστείς

*4 κολοκυθάκια τριμμένα και στραγγισμένα

*1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

*1/2 φλ. τσαγιού τραχανά γλυκό

*4 αυγά

*1 ποτήρι γάλα φρέσκο

*1 κούπα φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια

*1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο

*αλάτι

*πιπέρι

*1 πρέζα ζάχαρη

*1/2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο

Πως φτιάχνεται

Αλείφω το ταψί ή το πυρέξ μου με βούτυρο και ρίχνω λίγο αλεύρι. Ανακατεύω όλα τα υλικά (θα είναι ένα παχύρευστο μίγμα) και τα ρίχνω από πάνω.    Αν θέλω ρίχνω από πάνω και άλλο κεφαλοτύρι τριμμένο για να κάνει κρούστα.     Βάζω το ταψί στο φούρνο στο πιο δυνατό για 10-15 λεπτά και μετά κατεβάζω στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.