Είναι απογοητευτικό μα συμβαίνει συχνά μετά από κάποιο διάστημα δίαιτας: ενώ συνεχίζεις κανονικά το πρόγραμμά σου, το νούμερο στη ζυγαριά «κολλάει».

Γιατί συμβαίνει;

Αν θεωρήσουμε ότι τηρείς κανονικά το πρόγραμμά σου και δεν παρεκκλίνεις από αυτό, καθώς και πως δε μιλάμε για κάποια ορμονική διαταραχή (όπως συμβαίνει με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών για παράδειγμα) ή για πρόσκαιρη αύξηση βάρους λόγω εντατικής άσκησης με βάρη, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζεις ένα πλατό που ήταν εξαρχής αναμενόμενο να συμβεί.

Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι καθώς χάνεις βάρος, ο μεταβολισμός σου φυσιολογικά μειώνεται (αφού ο μεταβολισμός μας εξαρτάται κυρίως από τον όγκο του σώματός μας) με αποτέλεσμα σιγά σιγά ο οργανισμός σου να βρίσκει μια νέα ισορροπία σε λιγότερες πια θερμίδες απ’ ότι παλιότερα.

Στη θεωρία, η μείωση αυτή στο μεταβολισμό σου δεν θα πρέπει να είναι σημαντικό πρόβλημα μέχρι πολύ αργότερα. Στην πράξη ωστόσο, πολλά πράγματα μπορούν να «προβλέψουν» ένα πλατό πιο σύντομα απ’ ότι θα περιμέναμε: η ηλικία, οι πολλές προσπάθειες δίαιτας στο παρελθόν, το «ανεβοκατέβασμα» στο βάρος σου καθώς και η ανυπαρξία φυσικής δραστηριότητας μέχρι πρότινος.

Και τώρα τι κάνω;

Καταρχάς μην απογοητεύεσαι. Αυτή ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων και το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα παρατήσεις τώρα. Για την ακρίβεια, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επιστρατεύσεις όλες σου τις δυνάμεις.


*Ξεκίνα ή εντατικοποίησε τη γυμναστική

Για αρχή, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, είναι η στιγμή που πρέπει να ξεκινήσεις ή να εντατικοποιήσεις την άσκησή σου. Και, μάλιστα, αντίθετα με ό,τι ίσως ακούγεται, είναι σημαντικό η γυμναστική αυτή να περιλαμβάνει εκτός από αερόβιες ασκήσεις (πχ περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κλπ) και αναερόβιες ασκήσεις, δηλαδή ασκήσεις με βάρη ή με το βάρος του σώματος. Γιατί; Γιατί αυτού του είδους οι ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη μυική σου μάζα και άρα, με απλά λόγια, να κάνεις περισσότερες καύσεις.

*Κάνε κάτι διαφορετικό

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης «δούλευε» μέχρι τώρα, ο οργανισμός σου προσαρμόζεται εύκολα ώστε να βρίσκει πλέον ισορροπία με αυτό. Άρα τι κάνεις; Προσαρμόζεσαι και εσύ. Τουτέστιν, αυξάνεις τον όγκο ή τη συχνότητα ή τη διάρκεια της γυμναστικής σου, δοκιμάζεις νέες επιλογές φαγητού ή αλλάζεις λίγο τη σύσταση της διατροφής σου. Μερικές φορές ακόμα και το να μην ακολουθείς ένα αυστηρό πρόγραμμα για ένα διάστημα μπορεί να βοηθήσει (σκέψου το σαν ένα μικρό σοκ).

*Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου

Πολλές φορές, η στασιμότητα στο βάρος είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης κούρασης από το θέμα της δίαιτας.. νιώθεις ότι κάνεις ήδη το καλύτερο που μπορείς, ότι δεν μπορείς να βελτιωθείς περισσότερο στο κομμάτι της διατροφής ή της άσκησης ή ότι δε μπορείς να αποφύγεις τελείως τις κοινωνικές εξόδους, ωστόσο δεν έχεις φτάσει ακόμα στο βάρος που είχες εξαρχής σαν στόχο. Μήπως είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσεις αυτό το στόχο; Το ιδανικό μας βάρος δεν είναι άλλο παρά αυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε με μια σχετική ευκολία, χωρίς να περιοριζόμαστε υπερβολικά και χωρίς να έχουμε εμμονή με το τι θα φάμε. Μήπως έχεις φτάσει σε αυτό;   eutrofia.gr