Ποιος γονιός δεν εκπλήσσεται βλέποντας το μικρό του να τρέχει χαρούμενο πίσω από τα περιστέρια και τα σπουργιτάκια ή να σπεύδει να αγκαλιάσει τρυφερά το σκυλάκι ή τη γατούλα που συναντά στον δρόμο.
H σχέση του παιδιού με τα ζώα είναι παλιά, βαθιά και γεμάτη μυστήρια. Mιλούν τελείως διαφορετικές γλώσσες, παρ’ όλ’ αυτά επικοινωνούν θαυμάσια. Σίγουρα η παρουσία ενός ζώου μπορεί να συμβάλει θετικά στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα
-Αναπτύσσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ενσυναίσθηση, μπορούν δηλαδή να αντιληφθούν πώς νιώθουν οι άλλοι.
– Γίνονται πιο υπεύθυνα
. -Είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, εξαιτίας του ατέλειωτου παιχνιδιού με το ζώο.
– Αναλαμβάνοντας τη φροντίδα του ζώου, ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους.
-Μαθαίνουν να σέβονται όλες τις μορφές ζωής.
– Διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους.
– Έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
-Προτού φέρετε το ζώο στο σπίτι: προτάσεις
-Σκεφθείτε αρχικά τα πρακτικά ζητήματα, όπως τις συνθήκες διαμονής του, τις διακοπές σας ή το ενδεχόμενο οποιασδήποτε απουσίας σας.
– Λάβετε υπόψη την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας.
Οι συμβουλές κάποιου ειδικού κτηνιάτρου για τα θέματα υγιεινής και τα εμβόλια είναι ασφαλώς απαραίτητες, όπως και οι πληροφορίες που σας παρέχει για τα χαρακτηριστικά του κάθε ζώου. Για παράδειγμα, μια γάτα είναι πιο ανεξάρτητη, θέλει λιγότερη φροντίδα, δεν χρειάζεται να τη βγάζετε έξω για τις ανάγκες της ή για βόλτα, δεν κάνει φασαρία και δεν θέλει… πλύσιμο. Aπό την άλλη, ο σκύλος είναι πιο υπομονετικός και πιο πιστός. Bοηθά το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να κατανοήσει την έννοια της φιλίας και του ξυπνά τη στοργή και τη χαρά της προσφοράς. Για ένα παιδί, λοιπόν, έξι ετών και άνω, μια γάτα μπορεί να αποτελέσει θαυμάσιο σύντροφο. Για ένα μικρότερο παιδί, όμως, προτιμήστε έναν σκύλο, ο οποίος θα συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη υπομονή προς το μικρό, το οποίο κάποιες φορές μπορεί να γίνει τυραννικό στις εκδηλώσεις στοργής του.
Φυσικά, συζητήστε με το παιδί για το είδος του ζώου που θέλει να αποκτήσει.
Θα ήταν καλό να κουβεντιάσετε το θέμα με άλλους φίλους που ήδη έχουν κάποιο ζώο στο σπίτι τους.
Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι η συμβίωση μ’ ένα ζώο συνεπάγεται, πέρα από τη συντροφιά, τη χαρά και το παιχνίδι, και κάποιες υποχρεώσεις, μέρος των οποίων θα κληθεί να αναλάβει το ίδιο.
-Eξηγήστε του ότι το ζώο δεν είναι παιχνίδι, όπως ο αρκούδος του· θέλει κατανόηση και σεβασμό, όπως κάθε άλλος σύντροφος στο παιχνίδι. Δώστε στο ζώο όνομα από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει να ζει μαζί σας, ώστε να μην είναι απλώς «ο σκύλος» ή «η γάτα».
– Επισημάνετέ του ότι δεν πρέπει να του τραβάει την ουρά ή τα αυτιά, ούτε να το γυρίζει ανάποδα για να παίζει.
-Kαταλήγοντας, θα λέγαμε ότι το παιδί μαθαίνει κοντά στο ζώο τι σημαίνει αγάπη, αλλά και τον τρόπο να την εκδηλώνει. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να αγαπούν τα πλάσματα της φύσης, δεν μπορεί παρά να γίνουν φιλόζωοι όταν ενηλικιωθούν.  Mην ξεχνάμε ότι η αγάπη για τα ζώα αποτελεί δείγμα πολιτισμού και προϋπόθεση για την αληθινή ανθρωπιά, μια αξία που έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη στην εποχή μας.

Γράφει η

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά