Γράφει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος

Η περίοδος από τη γέννηση ως την ηλικία των 5 ετών συνοδεύεται από σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα, όπως η εκμάθηση του πώς και του τι είναι φαγώσιμο, επισημάνθηκε στην εισαγωγή της ειδικής συνεδρίασης εργασίας για τις «στρατηγικές μείωσης των ποτών με ζάχαρη σε νεαρή ηλικίας» που έγινε στα τέλη Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.
Τα παιδιά γεννιούνται με μια αληθινή αγάπη για το γλυκό.

Στα νεογέννητα βρέφη, η γλυκιά γεύση προκαλεί ευχαρίστηση, προωθεί τις ικανότητες πρόσληψης, απελευθερώνει ενδογενή οπιοειδή και έχει αναλγητικά αποτελέσματα. Η προτίμηση για τρόφιμα και για ποτά που δεν είναι γλυκά αποκτάται πιο σταδιακά και μόνο εάν στα παιδιά δίνονται επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες για νέα τρόφιμα και φρούτα ώστε να εξοικειωθούν με αυτά και να τα προτιμούν.
Η έμφυτη προδιάθεση στη γλυκιά γεύση, ως εκ τούτου, μπορεί να κάνει τα μικρά παιδιά ευάλωτα στο να εκτοπίσουν άλλα τρόφιμα στη διατροφή τους, ειδικά από νωρίς όταν άλλα τρόφιμα τους είναι άγνωστα και δεν πρόκειται να τους αρέσουν.
Τα παιδιά 2 με 5 χρονών καταναλώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα ποτών με ζάχαρη σπίτι ή σε άλλα σπίτια.
Πολιτικές ενημέρωσης και ειδικές στρατηγικές πρέπει να οργανωθούν από συλλογικούς φορείς και το κράτος για να μειώσουν την κατανάλωση της ζάχαρης που είναι  ιδιαίτερα επιβλαβής στον άνθρωπο.
απο το National Academy of Science

*Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι  Δ/ντής Κλ. Μαστού – ΜΗΝΧΤ στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.