Μαζί, Αυτονόητο, Ανανέωση, Νέο, Ζωή , είναι κάποιες  από τις λέξεις  στις  οποίες  στηρίζεται το προεκλογικό παιχνίδι των εκλογών  της  26ης Μάιου . Οι παρατάξεις που διεκδικούν Δήμους και Περιφέρειες, τις  ορίζουν ως λάβαρο επίθεσης και σημαία Νίκης.

Φυσικά, ποιος δεν θέλει  την ανανέωση και τις παραπάνω συνθηματικές λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον , σε κάθε ευκαιρία και επαφή με τους ψηφοφόρους από τους υποψηφίους;

Ανανέωση ναι, αλλά  σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στην πολιτική σκηνή . Αυτή την ανανέωση λοιπόν  επιχειρούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, σημασία έχει όμως πως ανταποκρίνεται ο  ψηφοφόρος, ο μέσος πολίτης και τι βεβαίως πραγματικά πρεσβεύουν οι εκλογικοί συνδυασμοί χρησιμοποιώντας τες,  ως παυσίπονο για τα πολλά προβλήματα που υφίστανται  σε κάθε τόπο και παραμένουν άλυτα .

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανανέωση και να κυριολεκτούμε , θα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα που θα είναι άφθαρτα και με μεγάλη διάθεση να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Τελικά πρόκειται για πραγματική ανανέωση; Πώς την εκλαμβάνει ο ψηφοφόρος και πώς πραγματικά πρέπει να λειτουργήσει προς όφελός του.

Ο πολίτης θέλει και προσδοκά να ακούσει νέες ιδέες, να δει και να βιώσει νέες λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας, τακτικής, συμπεριφοράς, αντιμετώπισης , μακριά από απαρχαιωμένες τακτικές, αλαζονεία και μιζέρια. Στοιχεία που στο παρελθόν είδε να χαρακτηρίζουν διοικούντες και αντιπολιτευόμενους.

Μαζί, ουσιαστική λέξη, με τεράστια σημασία και δυναμική, αυτή τη φορά το Μαζί, μην γίνει χώρια  γιατί δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες των εμπλεκόμενων στην εκλογική διαδικασία….

Νέο, είναι εκείνο που προσδοκά ο καθένας  αλλά στην πολιτική σκηνή επειδή δεν επιδιώκεται ουσιαστικά και με θέρμη, γίνεται  πολύ εύκολα «χωριστά», εάν δεν τα βρουν οι εμπλεκόμενοι….

Αυτονόητο , βεβαίως και δεν υπάρχει ανάγκη για ιδιαίτερες εξηγήσεις,  και  αποδείξεις να εξασφαλίσει ο εκάστοτε Δήμαρχος, η Περιφερειάρχης η σύμβουλος το καλύτερο για τον τόπο του, μόνο που δεν αποτελεί δέσμευση για κάποιους που εκλέγονται  και  καταλαμβάνουν καρέκλες,  αφήνοντας να χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για τον τόπο και τους πολίτες που κλήθηκαν να  τους ψηφίσουν.

Επειδή αυτές οι εκλογές  θα  έχουν ως  ζητούμενο την ανανέωση επί της ουσίας, είναι ανάγκη  να αναδειχθεί πέρα από προγράμματα, εξαγγελίες , πολιτικές,  ο πολιτικός πολιτισμός  και  η αλήθεια.

Αυτό είναι σίγουρα απαίτηση του κάθε πολίτη για την οποία δεν δέχεται καμιά διαπραγμάτευση.

Εάν οι υποψήφιοι χρησιμοποιήσουν στην ουσία του  το διακύβευμα και κάνουν πράξη την ανανέωση  ,πάψουν οι εριστικές  συμπεριφορές, οι τακτικές, οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για να λειτουργήσουν σε όφελος μιας παράταξης ή σε όφελος ενός υποψηφίου,τότε ναι,  θα έχουν γίνει βήματα ανανέωσης.

Το αυτονόητο λοιπόν,  ας γίνει πράξη και πρακτική για να μπορέσει να προκύψει αποτέλεσμα ,ώστε   να προχωρήσουν  οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπροστά.

Μακριά λοιπόν από λεονταρισμούς, υπολογισμούς ,ανούσιες υποσχέσεις, κοκορομαχίες,  γιατί ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος από τις διαρκείς μάχες  της καθημερινότητας που δίνει. Έχει αποκτήσει πολιτικά ανακλαστικά  και έχει ανάγκη για  έργα, ανάπτυξη, ποιότητα ζωής, που θα τα χρησιμοποιήσει ως στοιχεία ώστε να  αναδειχτεί  η πραγματική εικόνα, και οι  άξιοι  υποψήφιοι που θα  εργαστούν με σύνεση, εντιμότητα, αλήθεια, μακριά και πέρα από υπερφίαλες κουβέντες και υποσχέσεις.

Λ. Μουζάκη