theatroperigialiou

Μέσα στον ζοφερό καιρό της κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομικός,αλλά και βαθύτατα αξιακός, τις θεατρικές μας σκηνές πλαισιώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που νιώθουν πλέον την άμεση ανάγκη να έρθουν σ ‘επαφή με άλλους συνανθρώπους τους να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να νιώσουν ζωντανές υπάρξεις, να αναδείξουν τα συμπιεσμένα τους συναισθήματα της σφοδρής λαίλαπας της καθημερινότητας, να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης μέσω του πολιτισμού και της θεατρικής δημιουργίας.

Είμαστε στην ευχάριστη χρονική περίοδο να έχουμε πέντε θεατρικές σκηνές και να συμμετέχουν ενενήντα μικροί και μεγάλοι ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, σκηνογράφοι, τεχνικοί.

Tα Θεατρικά έργα που παίχτηκαν την χειμερινή περίοδο 2013-2014 και θα συνεχίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες σε πόλεις και χωριά του νομού μας:

Κεντρική σκηνή:

»ΚΟΜΕΝΤΙΑ» η πάλη χορικών και Βασιλιά. Κείμενο Γιώργος Σκούρτης. Σκηνοθεσία Αλέκος Ξανθάκης. Μουσική Σταύρος Ξαρχάκος. Χορογραφία Ελενα Μηχαηλίδου.Μουσική διδασκαλία Τάκης Τζεβελέκος.

Παράσταση πλαισιωμένη από δέκα οχτώ ηθοποιούς που τραγουδάνε, χορεύουνε,παίζουν. Βασιλιάδες,αυλικοί, χορικοί, παίζουν ένα παιγνίδι γεμάτο παγίδες,ίντριγκες.Εξυπνα κόλπα πρός αποφυγής των με επίκεντρο τον λαϊκό ήρωα,σύμβολο ανυπακοής,αντίστασης,αφύπνησης και αυταπάρνησης.Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα παιχνίδι,όχι και τόσο αθώο μέχρι το τέλος που επέρχεται η αυτοθυσία του ήρωα μας στο δάσος των παλιών νεκρών,που έχει κι αυτό τον δικό του καταλυτικό επίλογο λυτρώνοντας τους ήρωες μας.

Μιά παράσταση πλούσια γεμάτη ζωή κέφι χιούμορ ρυθμό που δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν θεατή με τις γρήγορες εναλλαγές της και τις πολλές εκπλήξεις.

Πειραματική σκηνή Θέατρο για παιδιά:

«To Αρχοντόπουλο και η Πανωραία »

Η Θεατρική μας παράσταση «Το αρχοντόπουλο και η Πανωραία » ,από τα παραμύθια του κόσμου , είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των αρετών , των ελλατωμάτων και της αλήθειας του καθενός.

Μία πολύ όμορφη παράσταση , μαγευτική αλλά και ευαίσθητη με τη συμμετοχή των παιδιών που θα την αγαπήσουν μέσα από τους ξεχωριστούς και πολυαγαπημένους χαρακτήρες του έργου , με υπέροχα σκηνικά και κοστούμια του 17 – 18ου αιώνα.

Σκηνοθεσία : Γωγώ Ξανθάκη , Ηθοποιός

Στιχουργία : Μαίρη Χάψα – Ψαρρού , Φιλόλογος

Μελοποίηση : Γεωργία Γιαννακοπούλου , Μουσικός εκπαιδευτικός

Μουσική : Τάκης Τζεβελέκος , Μουσικός εκπαιδευτικός

Σκηνικά : Όλγα Μπαρμάζη , Ζωγράφος

Παραγωγές που ετοιμάζονται για το 2014

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

»Ο φονιάς» του Μήτσου Ευθυμιάδη σε σκηνοθεσία Πολυξένης Ορκοπούλου -Ξανθάκη, και μουσική επιμέλεια Τάκη Τζεβελέκου.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο »Σαν παραμύθι» Κιάτου παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέκος Ξανθάκης, Ηλίας Λέκκας, Σμαράγδα Νούτσου.Τάκης Τζεβελέκος.

Το έργο ανήκει στην σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία. Γραμμένο το 1981 έρχεται να μας θυμίσει χαμένες ηθικές αξίες, κοινωνικούς προβληματισμούς και ανισότητες μεταξύ του υποκόσμου και της «καθώς πρέπει» κοινωνίας. Δια μέσου των ηρώων του ο Ευθυμιάδης αποκαλύπτει αλήθειες που δεν τολμάμε να πούμε, υπενθυμίζοντάς μας αξίες όπως η αξιοπρέπεια και το ήθος. Μέσα από έναν ωμό ρεαλισμό, σκληρής γλώσσας και άμεσου λόγου, ξετυλίγεται η πολυπλοκότητα της σύνθεσης των χαρακτήρων του έργου. Έργο με αστυνομική ατμόσφαιρα, που καταδεικνύει την απουσία της πολιτείας – κοινωνικά και πολιτικά – εντός και εκτός των τειχών της φυλακής. Στο σαλόνι ενός μικροαστικού σπιτιού οι ήρωες αποκαλύπτουν κρυμμένα μυστικά και αναπάντητα ερωτήματα ενός παρελθόντος που θα οδηγήσει στη σύγκρουση. Τέσσερα πρόσωπα που γίνονται πότε θύματα και πότε θύτες. Η αποκάλυψη της αλήθειας ίσως δεν φέρει την λύτρωση, αφού ο κύκλος των ενοχών και της προδοσίας είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι αρχικά είχαν φανταστεί οι ήρωες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Γιώργου Αρμένη: »Ματζουράνα στο κατώφλι,γάιδαρος στα κεραμίδια.

Μουσική: Χρήστος Λεοντής

Σκηνοθεσία: Αλέκος Ξανθάκης

Χορογραφία:Ελενα Μηχαηλίδου-Αδαμαντία Κουμπάρου

Μουσική Διδασκαλία:Τάκης ΤΖεβελέκος

Το έργο, είναι μια σπαρταριστή σκιαγράφηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μέσα από τις επιλογές και την πορεία στο χρόνο τριών φίλων που διάλεξαν τελείως διαφορετικούς δρόμους απεικονίζοντας τέλεια τα διαφορετικά πρόσωπα του Έλληνα. Ο παραλογισμός που κρύβεται στη λαϊκή σοφία του τίτλου, μαρτυρά ένα έργο που απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες παραμένοντας σύγχρονο και επίκαιρο όσο ποτέ.

Πρόκειται για ένα παράλογο – λαϊκό δρώμενο, που με χιούμορ, τόλμη και διεισδυτικότητα, αλλά χωρίς προκαταλήψεις ή σκοπιμότητες ψηλαφίζει γνωστά σε

όλους ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την εικόνα της χώρας.

Β’ ΣΚΗΝΗ (Τμήμα της Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής)

»Η Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου

Σκηνοθεσία:Πολυξένη Ορκοπούλου-Ξανθάκη

Μουσική:Τάκης Τζεβελέκος

Το πιο άρτιο και, κατά πολλούς, καλύτερο έργο του κρητικού θεάτρου.

Η υπόθεση του έργου είναι το γνωστό επεισόδιο της Παλαιάς Διαθήκης: ο Θεός προστάζει τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ. Ο πιστός Αβραάμ έπειτα από έντονη ψυχική δοκιμασία αποφασίζει να υπακούσει. Με μεγάλη προσπάθεια πείθει τη Σάρα να αποδεχθεί την εντολή και προετοιμάζει τον Ισαάκ για το ταξίδι με πρόσχημα ότι θα θυσιάσουν ένα αρνί. Όταν φτάνουν στο βουνό όπου θα γίνει η θυσία, ο Αβραάμ ανακοινώνει στον Ισαάκ τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού τους και ο Ισαάκ προσπαθεί να τον μεταπείσει, αλλά τελικά υποκύπτει. Τη στιγμή που ο Αβραάμ ετοιμάζεται να τελέσει τη θυσία, εμφανίζεται Άγγελος Κυρίου που λυτρώνει τον Ισαάκ και τον αντικαθιστά με ένα αρνί. Το έργο τελειώνει με την επιστροφή του Αβραάμ και του Ισαάκ και την προσευχή του Αβραάμ που υμνεί την παντοδυναμία του Θεού.

Άγγελος: Ξύπν’ Αβραάμ,ξύπν’ Αβραάμ, γείρου κι απάνου στάσου

μαντάτο από τους ουρανούς σου φέρνου κι αφουγκράσου.

Ξύπνησε δούλε του Θεού,ίσε και μπιστεμένε

και να κοιμάσαι αμέριμνα εδά καιρός δεν είναι.

Ξύπνα και γρίκησ’ Αβραάμ εκείνο όπου θέλει

Αφέντης όπου προσκυνού και τρέμουν οι αγγέλοι.

Θυσία άξα και καλή τη σήμερον ημέρα

θέλει ο Θεός και πεθυμά εκ’ τη δική σου χέρα.

Δε θέλει μπλιό θυσίες αρνιώ και πράματα φθαρμένα,

μα μια θυσία πεθυμά μεγάλην από σένα

το τέκνο σου το μοναχό το κανακάρικό σου

εισέ θυσία το ζητά και θέλει ι’ ο Θεός σου

‘ς τόπον αρνιού, ‘ς τόπον ριφιού ορίζει ο Θεός και θέλει

να θυσιάσεις, Αβραάμ ,του Ισαάκ τα μέλη….

……………………………………………………..

Αβραάμ:Όφου τρομάρα με κρατεί,ζάλη μεγάλην έχω,

κοιμούμενος ή ξυπνητός αν είμαι δεν κατέχω.

Ιντα μαντάτο μου ‘φερες,άγγελε απού το θρόνο

τ’αφέντη μου,κι ορίζεις με να κάμω το δε σώνω;

Πειραματική σκηνή

Τζων Φόουλς

Με αφορμή την αναγκαστική συνύπαρξη ενός άντρα κ μίας γυναίκας το έργο περιγράφει τη διαμάχη ανάμεσα στις διαφορετικές επιθυμίες και επιδιώξεις των δύο αυτών ανθρώπων που τους χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές,μελετώντας με απίστευτη οξυδέρκεια τις έννοιες της εμμονής και της εξάρτησης.

Θεατρική διασκευή: Γωγώ Ξανθάκη

Παίζουν:Κώστας Μπίσδας,Γωγώ Ξανθάκη

Πειραματική σκηνή – Θέατρο για παιδιά

Λιάνα Δεναζάκη-‘Ερρικα Παπαβενετίου

Ένα γλυκό παραμύθι,που δείχνει στα παιδιά,με τρόπο διασκεδαστικό,την αξία της διατροφής.

Θεατρική διασκευή: Γωγώ Ξανθάκη

Παίζουν: Ηλίας Λέκκας,Τάκης Τζεβελέκος,Γωγώ Ξανθάκη,Ειρήνη Παπαγιαννοπούλου,Παναγιώτης Δημάκης,Βασιλική Μπερτσιά.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τα πέντε τμήματα του θεατρικού παιχνιδιού προετοιμάζουν και θα παρουσιάσουν την καλοκαιρινή τους γιορτή με την λήξη των μαθημάτων τους δυο πολύ όμορφα παραμύθια και τραγούδια με υπεύθυνη εμψυχώτρια την ηθοποιό Γωγώ Ξανθάκη.

απο το Θέατρο