shutterstock 19725049 vatheia

Η Μάνη είναι μία από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της Ελλάδος με 800 πύργους και πυργόσπιτα, περισσότερες από 1000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, 8 κάστρα, 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου και περισσότερα από 100 σπήλαια με γνωστότερα τα σπήλαια του Διρού.

Η Μάνη βρέχεται από καθαρές κρυστάλλινες θάλασσες, οι οποίες στην πανάρχαια διαμάχη τους με την στεριά σχηματίζουν γραφικά λιμανάκια, σπήλαια, που με το πέρασμα του καιρού γίνανε χώροι όπου διαμορφώθηκε ζωή και γεννήθηκε κουλτούρα.

limeni 3

Τόπος με μεγάλη ιστορία στα μονοπάτια και τις ομορφιές της μας ξεναγεί ο «Πετρίτης». Δεν υπάρχει περίοδος από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα που να μην την απαντούμε. Βρίσκεται στο μεσαίο δάχτυλο της Νότιας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Λακωνίας και το νοτιοανατολικό του νομού Μεσσηνίας ενώ νότια καταλήγει στο Ταίναρο με τον Ταΰγετο να αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της περιοχής.

Οι παραλίες είναι φτιαγμένες από σκληρούς βράχους και άλλες από ολοκάθαρα άσπρα βότσαλα ή αμμουδιές. Πολλές είναι προσπελάσιμες και άλλες πάλι πρέπει κανείς να τις ανακαλύψει στους μακρινούς του περιπάτους.

Οίτυλο

limeni 2

Ένα από τα ιστορικότερα χωριά της Λακωνικής Μάνης είναι το Οίτυλο. Χτισμένο αμφιθεατρικά ,σε υψόμετρο 256 μ και σε απόσταση 4 χλμ από τη θάλασσα, στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, κατά τα μυκηναϊκά χρόνια ανήκε, σύμφωνα με τον ιστορικό μας ποιητή, στο Βασίλειο του Μενελάου και έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο προσφέροντας πλοία, ενώ ήταν μία από τις πόλεις τις οποίες ο Αγαμέμνονας προσέφερε σαν δώρο στον Αχιλλέα ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία της Τροίας.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στη πόλη υπήρχε ιερό του Σεράπιδος, στην αγορά ένα ξόανο του Καρνείου Απόλλωνα και ότι ήταν αποικία των Λεύκτρων της Βοιωτίας που αποικίστηκε από τον βασιλιά Οίτυλο ή Βίτυλο του οποίου πήρε το όνομα. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι το όνομά του το πήρε από τον μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα.

kolpos 2

Τη περίοδο 1670-1675 επιφανείς οικογένειες της περιοχής των Βυζαντινών πριγκίπων Κομνηνών ή Στεφανόπουλων και των Μεδίκων ή Γιατριάνων μετανάστευσαν στη Γένοβα και την Τοσκάνη αντίστοιχα ενώ μέλη και των δύο οικογενειών εγκαταστάθηκαν στη Κορσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη πλατεία του χωριού βρίσκεται ανάγλυφη πλάκα της αδελφοποίησης του χωριού Καργκέζε της Κορσικής με το Οίτυλο το 1990. Στη πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την μαγευτική θέα του κόλπου του Οιτύλου και του καταπράσινου φαραγγιού του Μυλολάγκαδου που χωρίζει το Οίτυλο από το χωριό της Κελεφάς και το όμορφο κάστρο της. Περιπλανώμενος κανείς στο παραδοσιακό χωριό του Οιτύλου με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα καλντερίμια θα περάσει από τη γραφική πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία και το παλιό δημοτικό σχολείο. Εντυπωσιακή είναι η θέα από τη θέση «Φρύγανο» τόσο του κόλπου του Οιτύλου όσο και του φαραγγιού του Μυλολάγκαδου. Κατηφορίζοντας κανείς από το παλιό καλντερίμι του χωριού περνάει από τη Βυζαντινή Εκκλησία του Σωτήρος, απαράμιλλης ομορφιάς και φτάνει μέχρι τη θάλασσα όπου σήμερα βρίσκεται το Νέο Οίτυλο.

xenonas view ithylo

Στην περιοχή υπάρχουν πλήθος από οικισμούς και χωριουδάκια:

Καραβοστάσι

Παραδοσιακό γραφικό ψαροχώρι με παραλία γεμάτη βοτσαλάκια,4 χλμ από το Οίτυλο.

Νέο Οίτυλο

Ένα παραθαλάσσιο χωριό 4 μόλις χλμ από το Οίτυλο, κοντά στο οποίο σήμερα βρίσκεται η μονή Δεκούλου. Εκεί έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Μανιατών και του εκπροσώπου του τσάρου Θεόδωρου Ορλώφ για να ξεκινήσει η επανάσταση του 1770 γνωστή και ως Ορλωφικά. Εδώ κανείς μπορεί να κολυμπήσει στα όμορφα νερά του κόλπου και να αγναντέψει τη θάλασσα από την αμμώδη παραλία της Τσίπας όπως και να απολαύσει παραδοσιακές μανιάτικες λιχουδιές στα γραφικά και παραδοσιακά ταβερνάκια. Όταν ο ήλιος δύει, τα χρώματα που γεμίζουν το τοπίο δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα, ιδανική για να απολαύσει κανείς το ποτό του στα μπαράκια του Νέου Οιτύλου.

Λιμένι

Ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο λιμανάκι, 7 μόλις χλμ από το Οίτυλο, με την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου και των καταγάλανων νερών να σε συνεπαίρνει, με γραφικά ταβερνάκια, στο οποίο δεσπόζει αγέρωχος και επιβλητικός ο πύργος μιας από τις παλαιότερες και ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης, που πρωτοστάτησε στην Επανάσταση του 1821, ο πύργος των Μαυρομιχαλαίων.

xenonas view 2

Χοτάσια

Ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός με ένα και μοναδικό γραφικό ταβερνάκι και με μικρή βραχώδη παραλία όπου τα τυρκουάζ ολοκάθαρα νερά που μυρίζουν ιώδιο, 7 μόλις χλμ από το Οίτυλο, στη διαδρομή προς Καλαμάτα.

Αρεόπολη

12 μόλις χλμ από το Οίτυλο βρίσκεται η Αρεόπολη, ιστορική έδρα του νέου δήμου Ανατολικής Μάνης. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια της με τα πέτρινα σπίτια, τους πύργους και τις παλιές εκκλησίες, με σημαντικότερη την Εκκλησία των Ταξιαρχών όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό καμπαναριό, θα σας συναρπάσει. Από εκεί ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου η Επανάσταση του 1821 ,8 ημέρες πριν την επίσημη έναρξή της. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Πολεμικό Μουσείο της Αρεόπολης και να κάνει ιππασία στην ιππική λέσχη που διαθέτει. Η Αρεόπολη αποτελεί μια γραφική κωμόπολη ιδανική για βραδινές εξόδους μια και διαθέτει μπαράκια καθώς και παραδοσιακά εστιατόρια. Επίσης διοργανώνονται εκδηλώσεις και συναυλίες στη κεντρική πλατεία της κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη αγορά της περιοχής.

Σπήλαια Διρού

Τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στο κόσμο βρίσκονται μόλις 19 χλμ και ένα τέταρτο της ώρας από το Οίτυλο. Ένα από αυτά είναι το σπήλαιο Βλυχάδα με εντυπωσιακούς σχηματισμούς, ποικίλα χρώματα και μεγέθη, σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Εκεί θα απολαύσετε μία ξενάγηση 40 λεπτών με βάρκα ενώ ένα πολύ μικρό μέρος γίνεται με τα πόδια.

Γύθειο

Μεγάλη παραλιακή κωμόπολη της Λακωνίας, 29 χλμ από το Οίτυλο, με ταβερνάκια, μπαράκια, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Γυθείου που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Εκεί υπάρχει και το νησάκι Κρανάη ή νησάκι της Ωραίας Ελένης από όπου λέγεται ότι έφυγε ο Πάρης μαζί της για τη Τροία.

shutterstock 53968948 ithylo beach

Γερολιμένας

Ένα γραφικό ψαροχώρι, 33χλμ από το Οίτυλο, με παραδοσιακά ταβερνάκια και τη μαγευτική θέα του μεσσηνιακού κόλπου και του Ταϋγέτου. Ορμητήριο για περιπλανήσεις με σκάφος στους ανεξερεύνητους κόλπους, λόγω έλλειψης πρόσβασης από τη ξηρά, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Βάθεια

Παραδοσιακό ορεινό χωριό με εντυπωσιακούς πέτρινους παλιούς πύργους, 42 χλμ από το Οίτυλο.

Πόρτο Κάγιο

Γραφικός όρμος, 46 χλμ από το Οίτυλο, όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα και τα παραδοσιακά ταβερνάκια μιλάνε κατ ευθείαν στην όρεξή σας. Εκεί ναυλοχούσε ο Λάμπρος Κατσώνης, ναύαρχος του ρωσικού στόλου, στη προεπαναστατική περίοδο.

shutterstock 54503869 kolpos

Ταίναρο

Ακρωτήρι απαράμιλλης άγριας ομορφιάς, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας με θέα που σου κόβει την ανάσα και άνυδρο τοπίο το Ταίναρο είναι πραγματικά ένα μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, 50 χλμ και 55 λεπτά από το Οίτυλο. Εκεί υπάρχει η σπηλιά του Άδη γνωστή από τη μυθολογία ως η πύλη του Άδη όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας, στην οποία η πρόσβαση μπορεί να γίνει και από τη ξηρά. Στη περιοχή θα συναντήσει κανείς τα απομεινάρια του γνωστού ναού του Ποσειδώνα.

Παραλίες

Αμμώδεις: νέου Οιτύλου (Τσίπας), Μαυροβουνίου, Αγερανού, Μαρμαρίου, Στούπας, Καλογριάς κ.α.

Βραχώδεις: Χοτάσια, Λιμένι, Ταίναρο κ.α