Το κορυφαίο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ¨Το Μεγάλο μας Τσίρκο¨, αυτό το εμβληματικό  μουσικοθεατρικό έργο που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από την Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Περιγιαλίου ,έριξε αυλαία την Δευτέρα 20 Μαΐου,  με την τελευταία παράσταση αφιερωμένη  στον Σύλλογο ¨Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία¨ Νομού Κορινθίας.

Ένα έργο που αποτελεί σταθμό, όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ιστορία  της χώρας…που  έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας και που η  αλληγορία του κατόρθωσε έξυπνα να διαφύγει της λογοκρισίας, χτυπώντας αποφασιστικά τη δικτατορία.

Πιο επίκαιρο από ποτέ το κορυφαίο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική και τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου ,¨Το μεγάλο μας τσίρκο¨  αγκαλιάστηκε θερμά από το Κορινθιακό κοινό που έγινε συμμέτοχος  με έναν μοναδικό τρόπο.

 Ήταν μια παράσταση αξιώσεων από την  θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου “ΑΠΟΛΛΩΝ,  σε όλο της  το εύρος ,με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς να λειτουργούν στην σκηνή ως άριστοι επαγγελματίες  που καταγράφεται  πλέον ,ως θεατρικός  σταθμός  για την Κορινθία.

Καθηλωτική ,Συγκλονιστική η Πολυξένη Ορκοπούλου –Ξανθάκη σε εκείνο το σπαραχτικό σκετς για τη Μικρασιατική Καταστροφή του ‘22,και τον ξεριζωμό πολλών χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Μεστός και  ουσιαστικός ο Αλέκος Ξανθάκης μετέδωσε την σταθερότητα που χρειάζεται ο κόσμος όταν επιβάλλεται να μάθει την αλήθεια για  να αντισταθεί…. .

Εξαιρετικός Καραγκιόζης ο Μπάμπης Ορκόπουλος, αυθεντικός και ακριβής σε ένα ρόλο τόσο αντιπροσωπευτικό για εμάς τους Έλληνες.

Είναι αλήθεια πως το μικρό σημείωμα της Τζένης Καρέζη ήρθε και μας ακούμπησε όλους σαν αεράκι που δροσίζει αλλά και προβληματίζει….

Έγραψε τότε η Τζένη…

 ¨ Είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη… και μέσα από τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, το γέλιο και το δάκρυ, μιλάμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά. Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα. Όλα αυτά όμως λέγονται ρωμέικα, ζεστά. Καθόλου φιλολογικά. Καθόλου εγκεφαλικά. Γράφτηκε ένα έργο που έχει μέσα του τους σπόρους της λαϊκής μας τέχνης. Εγχείρημα δύσκολο, άπιαστο σχεδόν¨

Δούλεψαν πολύ σκληρά όπως το κάνουν  χρόνια τώρα…. αυτοί οι δυο άνθρωποι του Θεάτρου στον τόπο μας ,Πολυξένη Ορκοπούλου-Ξανθάκη και ο Αλέκος Ξανθάκης με την υπέροχη ομάδα τους.

Σκηνοθεσία-διασκευή: Αλέκος Ξανθάκης

Τα τραγούδια ερμηνεύσαν : Νίκος Φραγκάκης, Κατερίνα Κριτσώνη.

Μαζί τους η χορωδία του λαού της παράστασης. Συμμετέχουν μέλη της χορωδίας «ΡΕΑ» Άσου.

Το μουσικό έργο του Σταύρου Ξαρχάκου το ερμήνευσε και το ηχογράφησε στο στούντιο του ο Στάθης Μαραγκός, μέλος του μουσικού σχήματος «Γόρδιος Δεσμός»

Κινησιολογία: Νατάσα Γεροπούλου

Ενδυματολογία: Πολυξένη Ορκοπούλου-Ξανθάκη, Ελένη Χαζάπη

Ηθοποιοί: Πολυξένη Ορκοπούλο-Ξανθάκη , Αλέκος Ξανθάκης, Γιώργος Μπλάνος, Μπάμπης Τσόγκας, Άρης Κατσαβριάς, Γιάννης Κανελλόπουλος, Τζένη Μπαρλαούρα, Δημήτρης Εξαδάκτυλος.

Στον ρόλο του Καραγκιόζη: Μπάμπης Ορκόπουλος.

Λαός και χορωδοί: Χρήστος Πετρόπουλος, Δήμος Μποτσίνης, Ελένη Παπαϊωάννου, Μαρία Ραυτοπούλου, Άννα-Μαρία Σακελλαρίου, Χρήστος Ζωγράφος, Κατερίνα Σταμάτη, Δέσποινα Μπίσδα, Λιάνα Σπηλιοπούλου, Χρόνης Σηφακάκης, Αλέξης Αλεξιάδης, Αναστασία Φέκου

Άξια συγχαρητηρίων αυτή η  θεατρική παράσταση ,αυτό το εμβληματικό έργο,   που αποδόθηκε άψογα από τους Κορίνθιους Καλλιτέχνες και αξίζει,  η καλύτερα ,είναι ανάγκη να το  επικοινωνήσει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορινθίων εντός και εκτός των τειχών.