Σαρακοστιανό Μενού 19 Φεβρουαρίου 2015 Αρχίζω «Σαρακοστιανό Μενου» Eτοίμασε για όλους ο Σεφ του mazimagazine.gr και » mazinovel»radioΤάσος ΔημογέρονταςΜοναδικές γευσεις και πολύ οικονομικές!!!! Φαβοκεφτέδες με μαρμελάδα ντομάτας Υλικά συνταγήςΓια τους φαβοκεφτέδες– 100 γρ ελαιόλαδο– 200 γρ φάβα-Σιμιγδάλι όσο πάρει-3κ.σ μουστάρδα– 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα– 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα– 1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο– ½ ματσάκι άνηθο– ½ ματσάκι μαϊντανό– λίγο φρέσκο δυόσμο– αλάτι πιπέρι– 1 σκελίδα σκόρδοΛάδι για το τηγάνισμα– Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα Για τη μαρμελάδα ντομάτας– 3 μεγάλες ντομάτες– 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη– Ελαιόλαδο– 2 σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο – Εκτέλεση συνταγής1. Βάζουμε τη φάβα σε λίγο νερό με ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1 σκελίδα σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώνουμε σταδιακά λίγο νερό όπ9οτε χρειάζεται. 2. Περνάμε τη φάβα στο μπλέντερ, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα ενσωματώνουμε όλα τα υλικά και τα φρέσκα βότανα. Θέλουμε μία σφιχτή ζύμη να πλάθεται στο χέρι μας και να μην κολλάει. Αυτό το ρυθμίζουμε προσθέτοντας αν κολλάει λίγο σιμιγδάλι. 3. Αλευρώνουμε τους φαβοκεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, δίνοντας ένα χρυσαφένιο χρώμα. Για τη μαρμελάδα ντομάτας 1. Παίρνουμε 3 ντομάτες, χαράσσουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 15-20 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε νερό με παγάκια. 2. Αμέσως αφαιρούμε τη φλούδα, ξεσποριάζουμε και κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας σε μικρό καρεδάκι. 3. Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις ντομάτες, συμπληρώνουμε τη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Αφήνουμε να βράσει και να γλασάρει για 15-20 λεπτά. 4. Μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε από μπλέντερ για να γίνει πιο λεία. Κόστος: 4.5 euro Xταποδάκι ξυδάτο με καρότο και σέλινο Υλικά• 1 κιλό καθαρισμένο από την κουκούλα χταπόδι• 5 κόκκους μαύρο πιπέρι• 1 καρότο σε κομμάτια• λίγο σέλινο ψιλοκομμένο• 100 γρ. ελαιόλαδο• 300 γρ. ξύδι από λευκό κρασί• αλάτι• ρίγανη• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένηΔιαδικασίαΒήμα 1Βράζεις το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό.Βήμα 2Προσθέτεις το πιπέρι, 100 ml ξύδι, το καρότο και το σέλινο.Βήμα 3Αφήνεις να βράσει για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει καλά.Βήμα 4Το βγάζεις και το στραγγίζεις.Βήμα 5Το κόβεις σε κομματάκια και το βάζεις σε μπωλ.Βήμα 6Περιχύνεις με το λάδι και το υπόλοιπο ξύδι.Βήμα 7Προσθέτεις τη ρίγανη και το σκόρδο.Κόστος: 8.5 euro Γαρίδες σαγανάκι με μαστίχα Υλικά:500 Γραμμάρια Γαρίδες¼ Κούπας Ελαιόλαδο1 Μικρό Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο1 Σκελίδα Σκόρδο, ψιλοκομμένο 5 Λευκά Μανιτάρια φρέσκα Αγκάρικους, κομμένα φετάκια1 Κούπα Πιπεριές διάφορα χρώματα, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κομμένες σε λωρίες (ζυλιέν)Φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένηΦρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο1 Κουταλιά Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 κ.γ. Χοντρό θαλασσινό αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι2 Σφηνάκι Λικέρ Μαστίχας 2 Ώριμες Ντομάτα, ξεφλουδισμένη και τριμμένη Εκτέλεση1. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.2. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε μερικά λεπτά..3. Τις αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το λικέρ. Το ανακατεύουμε δυο τρεις φορές μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές καθώς και τα φρέσκα αρωματικά και τα ανακατεύουμε για πέντε λεπτά.5. Προσθέτουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά (περίπου 15 λεπτά) και να δέσει η σάλτσα. Κόστος: 6.5 euro Ταραμοσαλάτα με καρύδια Μια διαφορετική συνταγή από τις κλασσικέςταραμοσαλάτες που ξέρεις. Η ταραμοσαλατα με καρυδια είναι μια ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι. Δοκίμασε κι εσύ να τη φτιάξεις και άσε τους άλλους να κάνουν αυτό το ταξίδι της γευστικής πανδαισίας. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις τα σχόλιά σου εδώ παρακάτω.Υλικά• 150 γραμμάρια άσπρο ταραμά• μισή ή μια φρατζόλα ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο• 6 κουταλιές της σούπας γαλέτα• 2-3 λεμόνια χυμό• 270 ml ελαιόλαδο• 5 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το πράσινο μέρος ψιλοκομμένα• 15 καρύδια καθαρισμένα• λίγο άσπρο πιπέριΔιαδικασίαΒήμα 1Χτυπάς στο μπλέντερ τον ταραμά και προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου, του πιπεριού και του χυμού.Βήμα 2Προσθέτεις εναλλάξ λάδι και λεμόνι μέχρι να πετύχεις την υφή και γεύση που θες.Βήμα 3Στο τέλος προσθέτεις το άσπρο πιπέρι.Βήμα 4Συγχαρητήρια η ταραμοσαλατα με καρυδια είναι έτοιμη. Καλή απόλαυση. Κόστος: 4 euroTips• Μπορείς να τη γαρνίρεις με μια μαύρη ελιά ή με ένα καθαρισμένο ολόκληρο καρύδι.• Άσπρο πιπέρι βάζουμε κυρίως στις λευκές παρασκευές που δεν θέλουμε να φαίνεται τομαύρο πιπέρι. Εύκολος χαλβάς Φαρσάλων Υλικά: 1 ποτήρι λάδι σπορέλαιo2 ποτήρια νισεστέ3 ποτήρια ζάχαρη4 ποτήρια νερό2 βανίλιεςΚαβουρδισμένα αμύγδαλα Εκτέλεση:Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερό και διαλύουμε το νισεστέ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη , το λάδι και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν όλα τα υλικά.Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε 8 κουταλιές ζάχαρη και σε δυνατή φωτιά φτιάχνουμε μία σκούρα καραμέλα. Προσθέτουμε τα διαλυμένα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αδειάζουμε το χαλβά σε ένα τετράγωνο κατά προτίμηση ταψάκι και με την κουτάλα πιέζουμε το χαλβά να πιάσει όλο το ταψί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε το ταψί στο φούρνο , στο γκριλ μέχρι να πιάσει ο χαλβάς κρούστα.Μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.Κόστος: 3,5 euro Share Tweet Share