Όλοι θέλουμε να έχουμε δίπλα μας τον άνθρωπο που αγαπάμε. Κάποιες φορές όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορούμε να κάνουμε μια σχέση από απόσταση να δουλέψει; Και αν ναι, πώς;

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση από απόσταση είναι μια «δύσκολη πίστα» και συνήθως είναι πιο απαιτητική από μία σχέση στην οποία οι δύο σύντροφοι είναι κοντά. Όταν ανάμεσα σ’ εμάς και στον άνθρωπό μας υπάρχουν χιλιόμετρα, όλα γίνονται πιο δύσκολα. Πράγματα που είναι αυτονόητα σε κάθε σχέση, εδώ μοιάζουν να καταργούνται. Δεν μπορούμε να μοιραστούμε την καθημερινότητά μας με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα ζευγάρια, δεν μπορούμε να πάμε μια βόλτα όποτε θέλουμε, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε μαζί του, να τον αγγίξουμε, δεν μπορούμε καν να τσακωθούμε και να συμφιλιωθούμε όπως θα κάναμε από κοντά.

Επίσης, η απόσταση δεν είναι καθόλου απίθανο να μας κουράσει με πολλούς τρόπους καθώς μπορεί π.χ. να ζηλεύουμε περισσότερο ή απλά να μην αντέχουμε να μας λείπει τόσο ο άλλος.

Ωστόσο, μια τέτοια σχέση δεν είναι απαραίτητα και καταδικασμένη όπως ίσως πιστεύουν αρκετοί. Έρευνα που έγινε το 2013 (Hancock, Jiang) έδειξε ότι περίπου 3 εκατ. παντρεμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ κάποια στιγμή έχουν απόσταση από τους συντρόφους τους ενώ το 75% των φοιτητών της χώρας επίσης έχει περάσει από αντίστοιχη φάση. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που είχαν σχέση από απόσταση, δήλωσαν το ίδιο ή και περισσότερο ικανοποιημένοι από αυτήν, σε σχέση με τα ζευγάρια που ζούσαν κοντά. Έδειξαν επίσης ότι ήταν περισσότερο αφοσιωμένοι στο ταίρι τους ενώ ένιωθαν και λιγότερο «παγιδευμένοι» στη σχέση.

Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η σχέση από απόσταση έχει και τα καλά της. Όπως ότι γινόμαστε πιο εφευρετικοί στην προσπάθειά μας να αναπληρώσουμε την εγγύτητα που μας λείπει. Ή ότι μας αφήνει και μια αίσθηση μεγαλύτερης ελευθερίας για την προσωπική μας ανάπτυξη. Ή η γλύκα της αναμονής και της προσμονής να ξαναβρεθούμε…

Όπως και να έχει πάντως, όπως κάθε σχέση, χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή και κοινό όραμα για να πετύχει. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για να τα καταφέρετε.

Βρείτε την ισορροπία στην επικοινωνία

Συχνά τα ζευγάρια που είναι μαζί από απόσταση, ειδικά στην πρώτη φάση της σχέσης, μιλάνε με τις ώρες στο τσατ ή στο τηλέφωνο προσπαθώντας να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν είναι μαζί. Ωστόσο αυτή η συνήθεια δεν αργεί να ατονήσει καθώς οι καθημερινές υποχρεώσεις συνήθως δεν αφήνουν τόσο χρόνο σε κανέναν. Και τότε, δεν είναι απίθανο οι δύο σύντροφοι να έχουν συναισθήματα ματαίωσης, θεωρώντας ότι η σχέση περνάει κρίση ενώ στην ουσία απλά βρίσκει έναν πιο ρεαλιστικό ρυθμό. Επίσης, κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει συνεχώς να επικοινωνούμε με τον άλλον ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν έχουμε να πούμε κάτι, κυρίως από ανασφάλεια. Έτσι όμως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γινόμαστε φορτικοί και να αφαιρούμε κάτι από τη «μαγεία» του να λείπουμε ο ένας στον άλλον. Αν λοιπόν, οι περιστάσεις δεν σας επιτρέπουν να είστε κοντά, προσπαθήστε να βρείτε ένα «τέμπο» στη συχνότητα και στην ποιότητα της επικοινωνίας σας.

Να καθιερώσετε π.χ. μια δική σας ρουτίνα π.χ. να στέλνετε μια γλυκιά καλημέρα, να μιλάτε όταν περπατάτε από τη δουλειά προς το σπίτι και μετά ξανά πριν κοιμηθείτε και ενδιάμεσα ίσως ένα μικρό μήνυμα που να δείχνει την αγάπη σας. Έτσι και θα έχετε κάτι να περιμένετε κάθε μέρα και θα έχετε την αίσθηση μιας σταθερότητας μεταξύ σας. Αυτό φυσικά δεν είναι μονόδρομος. Κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του ρυθμούς. Κανείς δεν σας απαγορεύει να μιλάτε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα ή ακόμα και να μη μιλάτε τόσο συχνά. Το βασικό είναι να δίνετε στη σχέση χώρο και χρόνο για ν’ ανασάνει ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ανάγκες σας. Αν ήσασταν κοντά, δε θα σκεφτόσασταν κάτι αντίστοιχο; Προσαρμόστε λοιπόν την υγιή επικοινωνία που θα επιδιώκατε από κοντά και στη σχέση από απόσταση.

Δείτε το αλλιώς

Ναι, σας λείπει. Ναι, θα θέλατε να κοιμηθείτε αγκαλιά. Να πάτε για φαγητό ή για μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Όμως δεν είναι μόνο αυτά σε μία σχέση. Είναι και το πώς ο άλλος σας συμπαραστέκεται έστω και από μακριά, πόσο προσπαθεί, πως σας δείχνει την αγάπη του. Πράγματα που σημαίνουν κάτι, που αποτελούν μία ένδειξη για το τι άνθρωπο έχετε απέναντί σας αλλά και τι μέλλον μπορείτε να έχετε μαζί. Προσπαθήστε λοιπόν να δείτε αυτό που έχετε τώρα όχι ως κάτι καταδικασμένο να αποτύχει αλλά ως ένα «crash test» της σχέσης σας. Ως μία δοκιμασία μέσα από την οποία θα καταλάβετε τι αισθάνεστε ο ένας για τον άλλον και πόσο θέλετε ή αντέχετε να προσπαθήσετε να υπερνικήσετε τα όποια εμπόδια για να μείνετε ο ένας με τον άλλον.

Γίνετε εφευρετικοί

«Το καλό το παλικάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι», λέει η παροιμία. Κι αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να κάνετε κι εσείς. Να βρίσκετε νέα μονοπάτια. Π.χ. να στείλετε ο ένας στον άλλον ένα γράμμα με το ταχυδρομείο. Ή να στείλετε ένα βίντεο που θα τραγουδάτε το αγαπημένο σας τραγούδι ή θα κάνετε την αγαπημένη σας γκριμάτσα. Ή να δείτε μια ταινία μαζί παρόλο που ο ένας είναι εδώ και ο άλλος εκεί. Τι σας εμποδίζει όμως να διαλέξετε κάτι μαζί και να το δείτε ταυτόχρονα; Ή να μιλήσετε αμέσως μετά για να το σχολιάσετε; Ή να πάτε μια βόλτα στο αγαπημένο σας μέρος και να μιλήσετε με βιντεοκλήση και να βλέπετε και οι δύο την ίδια θέα έστω κι αν είστε σε διαφορετικές χώρες; Ακόμα και αν υπάρχει διαφορά ώρας, μπορείτε να το κανονίσετε κάποια στιγμή που εξυπηρετεί και τους δύο.

Μη χάνετε την οικειότητα

Μπορεί να μην μπορείτε να ανταλλάξετε ένα φιλί όποτε θέλετε, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η μεταξύ σας οικειότητα πρέπει να μπει στο περιθώριο. Αντιθέτως, πρέπει να αναδειχτεί και να της ανατεθεί πρωταγωνιστικός ρόλος με κάθε πρόσφορο μέσο. Βρείτε δικά σας αστεία, τρόπους για να αποκαλείτε ο ένας τον άλλον, μιλήστε για το πόσο θέλετε να βρεθείτε, γίνετε εκδηλωτικοί με όποιον τρόπο μπορείτε. Και μην αποφεύγετε να αναφέρεστε και στο σεξ καθώς αποτελεί βασικό συστατικό μιας ερωτικής σχέσης είτε από κοντά είτε από μακριά.

Νιώστε ασφαλείς ο ένας με τον άλλον

Οι ανασφάλειες που όλοι λίγο πολύ έχουμε, είναι πολύ πιθανό να γιγαντωθούν όταν πρακτικά δεν έχουμε ενεργό ρόλο στην καθημερινή ζωή του άλλου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα δύο μέρη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην καλλιεργείται κλίμα αβεβαιότητας εκατέρωθεν. Τα «παιχνίδια» που συχνά μπορεί να κάνουμε για να κρατήσουμε τον άλλον σε εγρήγορση, σε μια σχέση από απόσταση μπορεί να δημιουργήσουν φόβο, αγωνία και αίσθημα παραγκωνισμού που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που περιμένουμε να μας χαρίσει ο σύντροφός μας. Γι’ αυτό απαντάτε στις ανησυχίες του συντρόφου σας, διαβεβαιώστε τον για τα συναισθήματά σας, ενημερώστε τον αν για κάποιον λόγο δεν θα μπορείτε να μιλήσετε… Προσπαθήστε πάντα να καθησυχάζετε ο ένας τον άλλον ότι όσο μακριά κι αν είστε, έχετε την πιο κοντινή απόσταση από την καρδιά σας.

Κανονίστε να βρίσκεστε σε τακτικά διαστήματα

Ανάλογα με το πόσο μακριά είσαστε, προσπαθήστε να συναντιέστε όσο πιο συχνά γίνεται. Για κάποιους αυτό μπορεί να σημαίνει μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το τρίμηνο ή κάτι άλλο. Όπως και να ‘χει, μην «βολευτείτε» στην καθημερινότητά σας και αμελήσετε να βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο τακτικά. Μπορείτε να πηγαίνετε ο ένας στο μέρος του άλλου ή αν υπάρχει η δυνατότητα να κανονίζετε να βρίσκεστε κάπου ενδιάμεσα ή σε έναν διαφορετικό προορισμό κάθε φορά. Το να έχετε κάτι να περιμένετε, θα σας κρατήσει ενωμένους για περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος για να περνάτε χρόνο μαζί. Κι αυτός είναι ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν όντως ταιριάζετε. Γιατί όσο περισσότερο καιρό περνάμε κοντά σε κάποιον τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε τις καθημερινές του συνήθειες, πτυχές του χαρακτήρα του, τον τρόπο που έχει να αντιμετωπίζει τα πιο μικρά και τα πιο μεγάλα πράγματα…

Επίσης, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τον άλλον στις κανονικές του διαστάσεις και να μην τον εξιδανικεύουμε, παγιδεύοντας τον εαυτό μας σε μία συναισθηματική ουτοπία. Η «εξουδετέρωση» της απόστασης δηλαδή, όποτε είναι εφικτή, θα μας βοηθήσει να φέρουμε τη σχέση στα σωστά της μέτρα.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Ένα από τα καλά της σχέσης σε απόσταση, είναι ότι μας αφήνει περισσότερο χώρο για να κάνουμε πράγματα για εμάς. Γι’ αυτό μην κλείνεστε σπίτι περιμένοντας μόνο πότε θα μιλήσετε με τον σύντροφό σας ούτε να αφήσετε τη ζωή σας να γεμίσει λύπη ή να περιστρέφεται μόνο γύρω από τη σχέση σας. Δείτε τους φίλους σας, ασχοληθείτε με τα χόμπι σας και γενικά γεμίστε τον χρόνο που έχετε για να κάνετε κάτι που ευχαριστεί εσάς και που σας βοηθά να εξελιχθείτε χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνει και τον σύντροφό σας.

Μη μιλάτε μόνο για εσάς

Μπορεί να μη μοιράζεστε την ίδια ρουτίνα από κοντά αλλά μπορείτε να τη μοιράζεστε από μακριά. Μιλήστε για το τι έγινε στη δουλειά, για κάτι αστείο που συνέβη στο δρόμο για το γυμναστήριο, για κάτι που σας προβληματίζει σχετικά με τους φίλους σας ή για ένα

οικογενειακό θέμα. Κρατήστε όσο γίνεται επαφή ο ένας με τη ζωή του άλλου γιατί αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ζείτε μαζί ακόμα και με έναν ωκεανό ανάμεσά σας.

Επικοινωνήστε με όσους περισσότερους τρόπους μπορείτε

Μη στέλνετε μόνο μηνύματα ούτε να μιλάτε μόνο στο τηλέφωνο. Η τεχνολογία πια, ευτυχώς, μας δίνει πολλούς τρόπους να επικοινωνούμε όσο μακριά κι αν είμαστε κάνοντας τη σχέση από απόσταση σίγουρα πιο εύκολη υπόθεση απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Τσατ, βιντεοκλήσεις, e-mail, gif, emoji… Επιστρατεύστε κάθε μέσο που μπορεί να εμπλουτίσει τον τρόπο που μιλάτε και μην εγκλωβιστείτε μόνο σε έναν.

Να είστε ξεκάθαροι για το τι περιμένετε

Αυτός είναι ίσως και ο βασικότερος «κανόνας». Κάθε σχέση έχει ένα πλαίσιο λειτουργίας με το οποίο θα πρέπει να συμφωνούν οι ενδιαφερόμενοι. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση από απόσταση. Μιλήστε εξαρχής για το τι προσδοκίες έχετε, κατά πόσο είστε διατεθειμένοι να προσπαθήσετε, τι υποχωρήσεις προτίθεστε να κάνετε, αν είστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο η σχέση αυτή να ξεκινήσει πιο «χαλαρά» και να συνεχιστεί ανάλογα με το πώς θα νιώσετε στην πορεία, αν βλέπετε κάποια προοπτική και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό, για πόσο χρόνο θα χρειαστεί να μείνετε χώρια κ.οκ. Μην αφήσετε αναπάντητα ερωτήματα ούτε να κρύβετε τις πραγματικές σας επιθυμίες και ανάγκες, περιμένοντας να λυθούν όλα στην πορεία γιατί το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί ένα χάσμα στον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που έχετε. Κι αυτό το χάσμα πιθανότατα θα οδηγήσει σε απογοήτευση και πόνο αν δεν κάνετε κάτι για να το προλάβετε.

Γράφει η

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος -Παιδοψυχολόγος