politistiko ag.georgiouΑναδημοσιεύουμε παλαιότερη πρόταση που έχει κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Μία εθελοντική επιχειρησιακή ιδέα του Λάμπρου Κωστάρα και αρχιτεκτονική πρόταση από την Βασιλική Μπασιάκου :

Μου είναι αδύνατο να φανταστώ οποιαδήποτε ανάπτυξη στη Κόρινθο χωρίς αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων. Θεωρώ απολύτως αναγκαίο να διασφαλίζεται η ιστορική πολιτιστική συνέχεια ενώ ταυτόχρονα να αναδεικνύεται νέα πολιτιστική παραγωγή. Είναι ο μόνος τρόπος ανάδειξης ταλέντων, έκφρασης της κοινωνίας και διασφάλισης της ταυτότητας της περιοχής. Κάθε τι παλιό πρέπει να λειτουργεί ως μαγιά, να συνυπάρχει και να συνδράμει την ανάπτυξη του νέου.

Κοιτάζοντας τη πόλη της Κορίνθου από μακριά, δείχνει να συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες σε ένα μικρό υποβαθμισμένο χώρο γύρω από το εμπορικό λιμάνι. Ο πολιτισμός συνυπάρχει με τις δυσάρεστες εικόνες που ασχημαίνουν τη πόλη. Η πολιτιστική παραγωγή δείχνει να ψάχνει το σπίτι της. Η νεολαία δεν έχει το χώρο όπου θα μπορεί να εκφράζει μουσικές ανησυχίες. Οι σύλλογοι στερούνται των απαραίτητων φυσικών υποδομών ώστε να λειτουργήσουν με πλήρη αφοσίωση στο πολιτιστικό αντικείμενο. Η φιλαρμονική του δήμου στεγάζεται σε χώρο που αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλες τις δραστηριότητές της. Απουσιάζουν ένα οργανωμένο συνεδριακό κέντρο, μία οργανωμένη θεατρική σκηνή και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο.

Οι παραπάνω πρώτες παρατηρήσεις γέννησαν την ιδέα να αξιοποιηθεί το σχέδιο πόλης της περιοχής Αγίου Γεωργίου το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη Πολιτιστικού Κέντρου σε συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. Η ιδέα αφορά στην αποκέντρωση πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων σε χώρους μακριά από το λιμάνι και τη δημοτική αγορά. Η ανάπτυξη ενός πολιτιστικού κέντρου πολλαπλών χρήσεων φαίνεται να είναι απαραίτητη για τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της πόλης. Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκε μία πολιτική και αρχιτεκτονική πρόταση.

Το πολιτικό σκέλος της πρότασης αφορά στα κτιριολογικά στοιχεία της αναπτυξιακής πρότασης, τις χρήσεις των χώρων, τον τρόπο που αυτοί οι χώροι συνδέονται με τις ανάγκες της Κορινθιακής κοινωνίας και στην αναπτυξιακή προοπτική του δήμου. Οι κύριοι άξονες της πρότασης περιλαμβάνουν :
1. Μεταφορά των δραστηριοτήτων της Φιλαρμονικής
2. Ανάπτυξη Δημοτικού Ωδείου
3. Στούντιο υποστήριξης τοπικής μουσικής παραγωγής
4. Συνεδριακό χώρο με αίθουσες υποστήριξης, χώρους εστίασης, παρουσιάσεων και εκδηλώσεων
5. Θεατρική σκηνή
6. Εκθεσιακό χώρο πολλαπλών χρήσεων
7. Χώρους στέγασης πολιτιστικών συλλόγων
8. Χώρο ανάπτυξης αυτοδιοικητικών ευρυζωνικών εφαρμογών και εργαστήριο ανάπτυξης εφαρμογών εξυπηρέτησης του πολίτη στη κατεύθυνση της ψηφιακής γειτονιάς
9. Χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
10. Υπαίθριο θερινό σινεμά
11. Μουσειακούς χώρους
12. Χώρο στάθμευσης και εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες

Γίνεται αντιληπτό ότι τα χαρακτηριστικά του προταθέντος πολιτιστικού κέντρου προσπαθούν να γεφυρώσουν το χθες με το σήμερα. Η πρόταση έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, την ιστορική του ταυτότητα και τις σύγχρονες ανάγκες του. Επιλέγη κτίριο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής διότι ο χώρος που προτείνεται βλέπει το κάστρο της Αρχαίας Κορίνθου. Προτείνεται μουσειακός χώρος ώστε να θεμελιωθεί η ιδέα της διεκδίκησης της κατασκευής νέου μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο. Υπάρχουν σαφέστατα επενδυτικά χαρακτηριστικά που δεν αφορούν μία γειτονιά ή μία πόλη αλλά το σύνολο του νέου δήμου.

Το νέο πολιτιστικό κέντρο Αγίου Γεωργίου πρέπει να κατοχυρωθεί ως αίτημα της πόλης διότι αφορά σε απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο με άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τη κοινωνία. Τονίζεται ότι η πρόταση έρχεται από ενεργούς πολίτες και προσπαθεί επιπλέον να αναδείξει την ανάγκη ενεργοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της πόλης. Πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων και έχει κοινοποιηθεί στους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων.

πηγη:Πάρτο αλλιώς …