154824-kouviv

Σε έντονο κλίμα διεξήχθη την Παρασκευή η κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, σύμφωνα με το tvxs.gr, κατόπιν της κακής απόδοσης στις ευρωεκλογές (1,2%) αλλά και της παραίτησης του προέδρου Φώτη Κουβέλη. Τα μέλη της Επιτροπής και της Κ.Ο. ζήτησαν ομόφωνα από τον Φ. Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του. Απόντες είναι από τις διαδικασίες, όπως είχαν προαναγγείλει, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου.

Πολλά στελέχη έχουν διχαστεί για το αν θα πρέπει η ΔΗΜΑΡ να κατευθυνθεί προς τον κεντροαριστερό χώρο ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, η ηγετική ομάδα της Αγ. Κωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ ενός ανοίγματος προς την Ελιά και το Ποτάμι με προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, οι διαξιφισμοί των στελεχών ήταν εμφανείς, με τον Γρ. Ψαριανό να κατηγορεί τον Θόδωρο Μαργαρίτη για «κωλοτούμπες» αναφορικα με την στάση που κρατά απέναντι στο ζήτημα της πολιτικής πορείας που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ.

Υπέρ της κεντροαριστεράς έχουν ταχθεί εκτός από τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Νίκος Τσούκαλης, ο Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης και άλλοι. Υπέρ της στροφής προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί ο Γιάννης Πανούσης αλλά και η Μαρία Ρεπούση που, μιλώντας στο Tvxs, έχει αποδώσει τα αίτια για την εκλογική αποτυχία στην απουσία σαφούς αριστερού στίγματος.

Ο Φώτης Κουβέλης κατά την έναρξη της συνεδρίασης αναφέρθηκε στην παραίτησή του και ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (7-8/6) να συζητήσει το θέμα. Επίσης είπε ότι δεν παραιτήθηκε το βράδυ της Κυριακής γιατί ήθελε να διασφαλίσει την συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ. Μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για Συνέδριο, που σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, θα γίνει στα τέλη του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Πανούσης με συνέντευξή του στο Tvxs είχε πει πως θα ήταν λάθος για το πρόσωπο του Κουβέλη να μην γίνει δεκτή η παραίτησή του «καθώς ο άνθρωπος έχει μια πορεία και μια ιστορία». Σημείωσε, δε, ότι θα έπρεπε το Συνέδριο να μην γίνει βιαστικά ώστε να έχει χαρακτήρα μεταβατικό για το κόμμα πηγαίνοντάς το από την εποχή Α’ στην εποχή Β’.