Τηλεδιάσκεψη εργασίας του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) και του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου με τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Πελοπόννησο. Τη σύσκεψη αιτήθηκε η Αξιωματική Αντιπολίτευση προκειμένου να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων/μέλη του ΠΕΣΠ: ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας  Ιωάννης Παναρίτης, οι Αντιπρόεδροι ΠΕΣΠ και Προέδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας  Ευάγγελος Ξυγκώρος, Κορινθίας  Παναγιώτης Πιτσάκης, Αργολίδας  Φώτιος Δαμούλος και Αρκαδίας  Ιωάννης Τρουπής και ο Πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Παναγιώτης Κρητικός.

Από τους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμμετείχαν: ο βουλευτής Μεσσηνίας  και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Αλέξης Χαρίτσης, οι Βουλευτές Κορινθίας  Γιώργος Ψυχογιός, Αργολίδας  Γιάννης Γκιόλας, Αρκαδίας  Γιώργος Παπαηλιού και Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων έθεσαν την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις με την εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας και τόνισαν πως πλέον μεγάλος  αριθμός  επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πια ζήτημα  επιβίωσης.

Η  συζήτηση  διεξήχθη  σε  ιδιαίτερα   καλό  κλίμα  δίνοντας  έμφαση  στα  εξής  ζητήματα:

-Άμεση ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά. Τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν και με τις  αναστολές μεταθέτουν το πρόβλημα στο άμεσο μέλλον, κατά το οποίο δε διαφαίνεται να υπάρχει δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

-Άμεση  χρηματοδότηση  στο  100%  των  ενοικίων , ιδιαίτερα αυτών  που  έχουν  κλείσει  με  κρατική  εντολή  και «κούρεμα»  των  χρεών  που  έχουν  δημιουργηθεί την περίοδο της  πανδημίας.

-Στήριξη των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.

-Λειτουργία του λιανικού εμπορίου με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

-Αλλαγή  του  παραγωγικού  μοντέλου  της  χώρας .

Η υγειονομική κρίση  είναι πια  κρίση  οικονομική και κοινωνική, που έχει αναδείξει τόσο το πρόβλημα της υποβάθμισης του υγειονομικού συστήματος της  χώρας όσο και του προβληματικού οικονομικού μοντέλου. Πρέπει να ανοίξει η  συζήτηση και να τεθούν οι βάσεις για στήριξη της οικονομίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και στη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν.

Αναστολή της εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Νόμου και  επαναδιαπραγμάτευσή  του  με τους  κοινωνικούς φορείς.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε το  θέμα   της  παράτασης  πληρωμής  των επιταγών, όπου  η  πρόταση  των  Επιμελητηρίων  είναι  η  άμεση  πληρωμής  τους  από  Ειδικό  Ταμείο. Για  το  θέμα  αυτό, κοινή επιστολή-πρόταση απέστειλαν στις 23 Νοεμβρίου  2020 ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου , Ιωάννης Παναρίτης και ο Πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πάνος Κρητικός  προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και  Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Ο κ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το θέμα στη Βουλή.

Τα Επιμελητήρια τόνισαν στους βουλευτές πως η εποικοδομητική λειτουργία της αντιπολίτευσης, ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι απαραίτητη για την διαχείριση και επίλυση των σοβαρών  προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν στη συνέχιση της συνεργασίας με τα Επιμελητήρια ιδιαίτερα στο άμεσο, εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα.