kourempesfanis

«το δικαίωμα στο καθαρό πόσιμο νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, προέρχονται από το δικαίωμα σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα της διατήρησης του υψηλότερου επίπεδου φυσικής και πνευματικής υγείας, καθώς και στο δικαίωμα στην ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Το παραπάνω απόσπασμα περιέχεται στο ψήφισμα που υιοθέτησε το Σεπτέμβριο του 2010 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη.
Όμως, ακόμα και σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας, καταδικασμένοι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη αυτά δικαιώματα. Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν καθημερινά, από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποτραπούν.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992 και όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το ερώτημα όμως που εύλογα γεννάται από τα στοιχεία αυτά του OHE, είναι την Κορινθία πόσο την επηρεάζει αυτή η παγκόσμια κρίση έλλειψης του επονομαζόμενου και λευκού χρυσού, αυτής της πηγής ζωής για τον άνθρωπο, η οποία βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένη στον πλανήτη.
• Αρκούν τα αποθέματα που έχουμε για αρδευτική χρήση και υδροδοσία?
• Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη διαχείριση των φυσικών υδάτινων πόρων στο νομό μας?

Η Κορινθία παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις νερού στη λοφώδη και πεδινή ζώνη και περίσσεια στην ορεινή, με χείμαρους που χάνονται ανεκμετάλλευτοι κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην παραλιακή ζώνη παρατηρείται υφαλμύρωση του υδροφορέα, υψηλή νιτρορύπανση των υπόγειων νερών, υπεράντληση του υδροφορέα και ότι αυτή συνεπάγεται.

Είναι γνωστό και κατανοητό σήμερα ευρύτατα ότι το νερό συνδέεται τόσο με τον άνθρωπο όσο και με όλο τον υπόλοιπο έμβιο κόσμο με σχέση ζωής, ύπαρξης, αλλά και ποιότητα ζωής.

Επίσης είναι απόλυτα κατανοητό ότι η ανάπτυξη, η όποια ανάπτυξη, δε νοείται χωρίς τη χρήση νερού, ποιοτικά κατάλληλου και σε επαρκείς ποσότητες.

Το νερό ως φυσικός πόρος και κοινωνικό αγαθό, οφείλει να υπάγεται σε κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο. Είναι αναπτυξιακός πόρος απαραίτητος στην παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών και κατά συνέπεια, για την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δεν υφίσταται καμία σκέψη για ιδιωτικοποίησή του.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και τα έργα υποδομής με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι ο μόνος δρόμος για να παραμείνει το νερό ένα δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα έχουν την ίδια πρόσβαση όλοι οι πολίτες
Φάνης Κουρεμπές
βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας