Sugar cubes 703x527

zerbaspalia 150x200

Γράφει ο Νικόλαος Ζέρβας

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται για να δώσουν μια γλυκιά νότα στο φαγητό σας είναι το μέλι και η ζάχαρη, τα οποία όμως προσδίδουν θερμίδες στον οργανισμό. Συγκεκριμένα ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι έχουν περίπου 20 και 30 θερμίδες αντιστοιχα. Σήμερα, στην θέση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γλυκαντικές ύλες για την παρασκευή τροφίμων με μειωμένες θερμίδες, τροφίμων προς αποφυγή της τερηδόνας και τροφίμων χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, για την παράταση του χρόνου διατήρησης και κατά την παραγωγή διαιτητικών σκευασμάτων.

Οι γλυκαντικές ύλες είτε δεν έχουν καθόλου θερμίδες ή πολύ λίγες όπως:

• το ακετο-σουλφαμικό κάλιο

• η ασπαρτάμη,

• τα κυκλαμικά άλατα,

• η σακχαρίνη,

• η θαυματίνη και

• η νεοεσπεριδίνη DC

• η στέβια

είτε έχουν λιγότερες θερμίδες από την ζάχαρη ανά γραμμάριο παρόλο που έχουν το ίδιο όγκο όπως

• η σορβιτόλη,

• η μανιτόλη,

• η μαλτιτόλη,

• η ισομαλτιτόλη,

• η λακτιτόλη

• η ξυλιτόλη

Οι καταναλωτες για να γνωρίζουν ποιές γλυκαντικές ύλες έχουν χρησιμοποιηθεί στα διάφορα τρόφιμα θα πρέπει να κοιτάξουν την διατροφική ετικέτα. Συγκεκριμένα αυτές αναγράφονται με ορισμένο τρόπο όπως:

• «επιτραπέζια γλυκαντική ουσία βασισμένη σε/στη…», όπου στο κενό αναγράφεται το όνομα της χρησιμοποιούμενης γλυκαντικής ουσίας

• στο σημείο όπου αναγράφονται τα συστατικά

• Επίσης μπορεί να αναγράφονται με την μορφή

1. Ε 421= Μαννιτόλη

2. Ε 953 =Ισομαλτιτόλη (Isomalt)

3. Ε 965 =Μαλτιτόλη (i)μαλτιτόλη

4. Ε 965 =Μαλτιτόλη (ii) σιρόπι μαλτιτόλης

5. Ε 966= Λακτιτόλη

6. Ε 967= Ξυλιτόλη

7. Ε 950 =Ακετοσουλφαμη Κ

8. Ε 951 =Ασπαρτάμη

9. Ε 952 =Κυκλαμινικό οξύ, νάτριο και ασβέστιο

10. Ε 954 =Ζαχαρίνη, άλατα με Na, K και Ca

11. Ε 957 =Θαυματίνη

12. Ε 959= Νεοεσπεριδίνη DC

Τέλος πρέπει να δοθεί προσοχή στις γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν

• πολυόλες: «η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει υπακτική δράση»•

• ασπαρτάμη: «περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης». Οι άνθρωποι που πάσχουν από φαινυλκετονουρία δεν μπορούν να μεταβολίσουν αυτό το αμινοξύ που περιέχει η ασπαρτάμη.

Πηγές

1. Γλυκαντικές ουσίες-περισσότερες επιλογές για μια γλυκιά ζωή , Food Today 03/2004, Available from:http://www.eufic.org/article/el/nutrition/sugar/artid/sweeteners/

2. Πρόσθετα τροφίμων, Available from: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD