dikastirio korinthoy

nikolopoulos-lawyer 230x0Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σε λίγες μέρες καλούμεθα να ασκήσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της συμμετοχής μας στην εκλογική διαδικασία για τα τιμητικά αξιώματα του Προέδρου και του Μέλους του Δ.Σ.. Υπό τις παρούσες, μάλιστα, ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Συλλόγου αποκτά ξεχωριστή σημασία όπως διεφάνη και κατά την τριετία που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, αφού, κατά την διάρκειά της απαιτήθηκε να αντιμετωπιστούν ζητήματα που επέφεραν, όχι απλώς μεταρρυθμίσεις, αλλά ανατροπές στο επάγγελμά μας μέσα σε ένα πρωτοφανώς αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα.

Δεν αναφέρω, όμως, τα παραπάνω ώστε να μας χορηγηθεί ¨ελαφρυντικό¨. Άλλωστε «ο καλός καραβοκύρης στη φουρτούνα φαίνεται». Αποτελεί όμως απτή πραγματικότητα ότι το επάγγελμά μας πέρασε από πολλές τέτοιες «φουρτούνες». Πιστεύουμε όμως ότι, παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να αντιδράσουμε απέναντι στο κύμα των πρωτοφανών και άδικων μέτρων εναντίον της δικηγορικής κοινότητας. Παρόντες, πάντοτε, στα κεντρικά συλλογικά όργανα και με τις δικές μας προτάσεις, παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις, δώσαμε τις μικρές και μεγάλες μας μάχες. Συμβάλαμε έτσι στην αποτροπή της μεταφοράς της δικηγορικής ύλης σε συμβολαιογράφους ή σε άλλα όργανα (διαζύγια, προσημειώσεις, διαταγές πληρωμής, σωματεία κλπ). Στην κατάργηση της άδικης επιβολής δικαστικού ενσήμου σε όλες τις αναγνωριστικές αγωγές και στην εξαίρεση των εργατικών, των αυτοκινήτων και των διατροφών. Στην κατάργηση του πολλαπλού παραβόλου στις εφέσεις. Στην υπεράσπιση της αυτοτέλειας αλλά και της ίδιας της υπόστασης των δικηγορικών συλλόγων με την νομοθετική κατοχύρωση των πόρων των, όπως και των πόρων των ταμείων μας. Στην αποτροπή των κεφαλαιουχικών εταιριών. Στην διατήρηση των νόμιμων αμοιβών και στον νομοθετικό καθορισμό τους μέσα από τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, το θεμελιώδες για την δικηγορία νομοθέτημα, που άλλαξε μετά από 60 χρόνια.

Εστιάσαμε την προσοχή μας στον δικηγόρο, στις ανάγκες του και στην καθημερινότητά του. Σταθήκαμε στο πλευρό του, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αγωνιζόμενοι καθημερινώς για την δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την άσκηση της δικηγορίας στην περιφέρειά μας, επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσουμε στο μαχόμενο συνάδελφο την πεποίθηση ότι μπορεί να στηρίζεται στο Σύλλογό του. Υπό το φως των νέων δεδομένων στη δικηγορία, αφουγκραστήκαμε τις νέες ανάγκες και αναλάβαμε καινοτόμες πρωτοβουλίες. Οργανώθηκε και καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα μας, από βιβλιοθηκονόμο, η πλούσια βιβλιοθήκη του Συλλόγου. Τέθηκε στη διάθεση των συναδέλφων μία ακόμη ηλεκτρονική τράπεζα (Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου) και έτσι ο Σύλλογος παρέχει πρόσβαση σε τρεις συνολικά τράπεζες νομικών πληροφοριών (ΝΟΜΟΣ. ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΕΣΔ). Θέσαμε σε λειτουργία, αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη, την ιστοσελίδα του Δικηγορικού συλλόγου, την οποία καταστήσαμε ένα εργαλείο καθημερινής χρήσης για όλους τους συναδέλφους (άμεση ενημέρωση για πινάκια, εκθέματα, υπηρεσίες, ανακοινώσεις κλπ). Αξιοποιήσαμε περαιτέρω το σύστημα άμεσης και ζωντανής ενημέρωσης με μηνύματα (sms) παρέχοντας πληροφορίες ακόμη και για δικαστικές αποφάσεις. Εμπλουτίσαμε τη βιβλιοθήκη με όλα τα επίκαιρα και χρηστικά βιβλία, γνωστοποιώντας άμεσα ότι ο Σύλλογος εφοδιάστηκε με αυτά, ώστε να δύναται να τα αναζητήσει. Αντιμετωπίσαμε την ανάγκη της συνεχούς ενημέρωσης που προκάλεσαν οι συνεχείς νομοθετικές μεταβολές με δωρεάν παροχή της βασικής νομοθεσίας (τετράβιβλοι 1 και 2) και με την συνεχή ενημέρωσή της, με την έκδοση ειδικών εντύπων, με την άμεση, μέσω e-mail παροχή των πληροφοριών για τις αλλαγές αυτές. Για τον ίδιο σκοπό διοργανώσαμε συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές αλλά και με τα νέα αντικείμενα που έφερε η κρίση (διαμεσολάβηση, διοικητικό, συντάξεις, εργατικό, υπερχρεωμένα, έγγραφα, DNA, ποινικό και άλλα). Δεν αφήσαμε ‘γυμνό’ τον δικηγόρο στο νέο άγνωστο φορολογικό πεδίο, διοργανώνοντας ενημερωτικά φορολογικά σεμινάρια και παρέχοντας συνεχώς έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση για τα φορολογικά θέματα. Παρέχουμε ασύρματο ίντερνετ σε όλους τους χώρους και άμεση ον-λάιν ενημέρωση μέσω του portal για την κατάσταση των τετραπλοτύπων μας, εξοικονομώντας χρόνο για εμάς τους ίδιους αλλά και για τον Σύλλογο. Ήδη μπορούμε να ενημερωνόμαστε –πέραν της οθόνης του αιθρίου- από τον υπολογιστή του γραφείου μας αλλά και από το κινητό μας για την πορεία των ποινικών δικαστηρίων. Οργανώσαμε ειδικό χώρο με υπολογιστή, εκτυπωτή, σκάνερ, φαξ, τηλέφωνο και φωτοτυπικό για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων στο δικαστήριο . Τοποθετήσαμε υπολογιστή για την αμεσότερη πρόσβαση των δικηγόρων στον χώρο της ¨¨Πρόνοιας¨ και οργανώσαμε τον χώρο. Φέραμε τον νέο θεσμό του ¨συμβούλου υπηρεσίας¨. Υποστηρίξαμε την λειτουργία του Μεγάρου και των υπηρεσιών του, με την παροχή της αναγκαίας συνδρομής, στο μέτρο του δυνατού, πράγμα το οποίο μας κατέστησε αποδέκτες της καθολικής αναγνώρισης των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων και εδραίωσε καλές σχέσεις συνεργασίας. Δημιουργήσαμε την πρώτη στην ιστορία του Συλλόγου μας ¨¨Τράπεζα Αίματος΄΄ και στηρίξαμε πάσχοντες συναδέλφους και συνανθρώπους μας. Ανοιχτήκαμε όμως, πολύπλευρα, και στην κοινωνία. Υποστηρίξαμε όλους τους θεσμούς νομικής βοήθειας, (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, legal aid,) πράγμα που μας έφερε πιο κοντά στον συμπολίτη μας αλλά παράλληλα διεύρυνε και το εργασιακό μας αντικείμενο, ιδιαίτερα για τον νέο. Υποστηρίξαμε ομόθυμα το πολίτη απέναντι στο άδικο και ανάλγητο ¨΄χαράτσι¨, μη επιτρέποντας την διακοπή του ρεύματος σε νοικοκυριά και οικογένειες. Ασκήσαμε αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ, για το χαράτσι, για την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, το δικαστικό ένσημο και την υπέρμετρη αύξησή του, για την απαράδεκτη μείωση των θέσεων των δικαστών του Πρωτοδικείου μας. Συμμετείχαμε σε Σχολές γονέων, σε επιστημονικές εκδηλώσεις και άλλες κοινωνικές δράσεις.

Και όλα τα παραπάνω απετέλεσαν προϊόν σύνθεσης, διαλόγου και ζύμωσης των απόψεων μέσα από τον απολύτως δημοκρατικό και αποσυγκεντρωτικό τρόπο που λειτούργησαν τα όργανα του Συλλόγου, αλλά και οι Επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν πολλά μη μέλη του Συμβουλίου, πέραν δε τούτων, μέσα από την εισαγωγή νέων τρόπων ανταλλαγής απόψεων, όπως τα ανοιχτά σε όλους τους συναδέλφους συμβούλια που πραγματοποιήσαμε για σημαντικά θέματα, η θέση σε διαβούλευση καίριων θεμάτων, η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και υποβολής προτάσεων μέσα από το φόρουμ της ιστοσελίδας μας

Αντιμετωπίσαμε την πρωτοφανή, επίσης, τρομοκρατική επίθεση στο Πρωτοδικείο μας της 27-1-2014 που έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα ασφάλειας, συντήρησης λειτουργίας και φύλαξης του Δικαστικού Μεγάρου για τα οποία, αποδεδειγμένα, είχαμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Ευρίσκεται ήδη στο Υπουργείο η τεχνική έκθεση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία μας για τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου εκκρεμεί δε και θα επιδιωχθεί με κάθε δύναμη το αίτημά μας για την φύλαξή του και για λήψη μέτρων ασφαλείας.

Ασφαλώς μένουν πολλά να γίνουν ακόμη. Πιστεύουμε όμως ότι ανοίξαμε τον δρόμο και θέσαμε τις βάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος άσκησης της δικηγορίας στην περιφέρειά μας. Με πρωτοβουλίες και δράσεις για την μεγαλύτερη και αμεσότερη υποστήριξη της καθημερινότητας του μαχόμενου δικηγόρου, για την μηχανοργάνωση της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου, για ένα ασφαλέστερο και καλύτερο Δικαστικό Μέγαρο, για την περαιτέρω εκμετάλλευση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, για το ηλεκτρονικό δικόγραφο, την αποϋλοποίηση των ενσήμων, για την ανάπτυξη των νέων θεσμών εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών (Διαμεσολάβηση, Διαιτησία) όπου επίσης ο Σύλλογός μας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, για την ενασχόληση με τα νέα αντικείμενα μέσα από σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες, για την πρόκληση της συνεργατικής δικηγορίας, για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών μας και την παροχή καλύτερων και ελκυστικότερων υπηρεσιών στον πολίτη και στην κοινωνία.

Για την υπηρέτηση του σπουδαίου αγαθού της δικαιοσύνης, εκείνου που κάποτε μας έσπρωξε στα θρανία της Νομικής και μετέπειτα στα ακροατήρια. Για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, για την ελεύθερη και ακηδεμόνευτη δικηγορία, στο πλευρό του, χειμαζόμενου, σήμερα, πολίτη και για την εδραίωση του κορυφαίου στην έννομη τάξη ρόλου μας εκείνου του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μακριά από οποιασδήποτε μορφής εξάρτηση, ως ελεύθερος, μαχόμενος δικηγόρος της καθημερινότητας, ¨του δικογράφου¨ όπως κρατεί στην γλώσσα μας να λέγεται, με την ίδια πίστη στην σπουδαία αποστολή του δικηγορικού επαγγέλματος, με την ίδια σεμνότητα, αλλά και μαχητικότητα και διεκδικητικότητα, με πλουσιότερη όμως εμπειρία, ως Πρόεδρος πλέον, αξίωμα στο οποίο εσείς, με την τιμητική σας ψήφο, προ τριετίας, με αναδείξατε, με εμβριθή γνώση των πραγμάτων και των προβλημάτων, με την ίδια διάθεση προσφοράς, θυσίας και ανάλωσης των δυνάμεων μου για την υπηρέτηση των συμφερόντων των αγωνιζομένων συναδέλφων και συναδελφισσών μου, έχοντας όμως καταγράψει πλέον δείγματα γραφής για όλα τα παραπάνω, ζητώ να με κρίνετε, να με κρίνετε χωρίς ελαφρυντικά, να με κρίνετε αυστηρά. Τολμώ όμως να ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας γιατί νιώθω ότι έχω την αγάπη και την θέληση να φέρω σε πέρας αυτό στο οποίο εσείς με τάξατε, με ακόμη περισσότερες και πιο φρέσκες και καινοτόμες, ιδέες, πρωτοβουλίες και προτάσεις, την σύνθεση και ζύμωσή τους στα όργανα και στις επιτροπές δια της ανταλλαγής απόψεων με τους συναδέλφους που θα εκλεγούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (με το ενιαίο, ενωτικό και όχι παραταξιακό πλέον ψηφοδέλτιο) αλλά και με όλους τους συναδέλφους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στον Σύλλογό μας για την κοινή μας προκοπή και την ευδοκίμηση των στόχων μας.

Κόρινθος, 6-2-2014

Παναγιώτης Αθανασίου Νικολόπουλος