tt

Δεκαπέντε εντάλματα-φωτιά για στελέχη του ΤΤ και γνωστούς επιχειρηματίες έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το tvxs.gr, από τους αρμόδιους ανακριτές την Τετάρτη. Τα εντάλματα αφορούν τις παράνομες δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκτέλεση των ενταλμάτων.

Μεταξύ των προσώπων που φέρονται να αναζητούνται είναι οι Αγγελος Φιλλιπίδης – πρώην διοικητής του ΤΤ, Χάρης Σιγανός – πρώην στέλεχος του ΤΤ, Κυριάκος Γριβέας, Αναστασία Βάτσικα, ο Κύπριος εφοπλιστής Έλληνας και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο. Ήδη συνελήφθη ο Μάριος Βαρώτσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο Κλέων Παπαδόπουλος, πρώην διοικητής του ΤΤ.

Τα εντάλματα εκδόθηκαν από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, κατόπιν του πορίσματος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και μεταξύ των κατηγοριών είναι τα αδικήματα για απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πλέον πρόσφατες υποθέσεις που αφορούσαν δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν αυτή της δικαστικής διαμάχης του ΤΤ με την εταιρία ΔΕΜΚΟ, που είναι συμφερόντων Κοντομηνά. Η ΔΕΜΚΟ είχε καταγγείλει την συμφωνία μετοχών με το ΤΤ για την Post Credit (πρώην Best Lines) – εταιρία παροχής πιστώσεων που είχαν οι δυο επιχειρήσεις από κοινού – αιτούμενη 59,3 εκατομμυρίων ευρώ αν το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα παραβίασε την συμφωνία, ή σε διαφορετική περίπτωση αιτούμενη 29,6 εκατομμύρια ευρώ συν 3 εκατομμύρια ποινική ρήτρα, δηλαδή 32,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Από την δική του σκοπιά, το ΤΤ ζητούσε από το διαιτητικό δικαστήριο να πληρώσει 1 ευρώ ανα μετοχή και να επιβληθεί ρήτρα 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΜΚΟ, θεωρώντας την υπεύθυνη για την παραβίαση της συμφωνίας μετόχων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΜΚΟ και του ΤΤ είχε συναφθεί το 2008 επι διοίκησης Φιλλιπίδη. Το ΤΤ κατέβαλε αρχικά ένα ποσό και συμμετείχε μετέπειτα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας το 50% της εταιρείας. Κατόπιν είχε συμφωνηθεί πως το ΤΤ θα χρηματοδοτούσε την Post Credit τα επόμενα χρόνια. Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο έγιναν έρευνες γύρω από τα πολύ μεγάλα δάνεια της Cosmoline που είχε συνάψει ο ίδιος επιχειρηματίας.

Μια άλλη περίπτωση είναι η η περίπτωση της χορήγησης δανείου ύψους 19.000.000 ευρώ στην εταιρία «Εμπορική, Ξενοδοχειακή Εταιρία Συμμετοχών» συμφερόντων Γριβέα και της συζύγου του Βάτσικα. Το δάνειο είχε ζητήθεί ως κεφάλαιο κίνησης αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε έτσι.

Πάντως, συνολικά εκτιμάται πως το ύψος των δανείων που δόθηκαν προς «φίλους» ανέρχεται περίπου σε 200 εκατομμύρια ευρώ και φέρονται να έχουν εκδοθεί μεταξύ του 2006 και 2011.