«Αποχαιρέτησε» ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,μιλώντας στην αρχή του υπουργικού συμβουλίου.

Οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να του πουν το τελευταίο αντίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της οικογένειας του συνθέτη αναφέρεται:

«-Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών
-Τρίτη 7/09 και Τετάρτη 8/09 από τις 10:00 π.μ. έως τις 19:00 μ.μ.
-Και την Πέμπτη 9/09 από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.
-Στις 15:00 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών
»

Παρ΄ ότι η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων, σύμφωνα με πληροφορίες, η κόρη του, Μαγαρίτα, θέλει να γίνει η ταφή του στο Βραχάτι της Κορινθίας, όπου η ίδια περνά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Η ίδια έχει προτείνει να γίνει εκταφή μετά από τρία χρόνια και να ταφεί οριστικά στον Γαλατά των Χανίων.

Η τελευταία επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη :Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής

Μίκης Θεοδωράκης, λίγους μήνες πριν το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Σε προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Περισσός, έγραφε:

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.”

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».