166639-14830565

«Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών»oνομάζεται το νέο του κόμμα που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού πρώτα το μεσημέρι του Σαββάτου είχε καταθέσει την ιδρυτική του δήλωση στον Άρειο Πάγο. Κατά την παρουσίαση του νέου του φορέα σύμφωνα με το tvxs.gr, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που ακολούθησε μέχρι σήμερα αλλά και αυτής που προτίθεται να ακολουθήσει και απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται περί διάσπασης του ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών», κι ως έμβλημα του έχει ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο. Η λέξη κίνημα που ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται στην ονομασία του κόμματος, είναι χειρόγραφη.

Τη διακήρυξη του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου υπογράφουν 252 πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Μαριλένα Κοππά, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου. Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν οι Κεδίκογλου, Σαχινίδης και Μωραίτης είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από το ΠΑΣΟΚ και με το άλλο στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», μετά τον Μιχάλη Καρχιμάκη που ήδη αποχώρησε.

«Πάμε, μαζί θα γράψουμε ιστορία» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου ξεκινώντας την ομιλία του και αναφερόμενος στην ιδρυτική διακήρυξη είπε πως πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στις αρχές του διαφωτισμού.

Δίνοντας το στίγμα του νέου κόμματος του ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «επανάσταση του αυτονόητου». «Ο χρόνος είναι μικρός. Το έργο μια μεγάλη πρόκληση. Ξεκινά με πρώτο μεγάλο σταθμό τις εθνικές εκλογές» τόνισε. Ως στόχο πο ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έθεσε το ανακουστεί ο νέος σχηματισμός ακουστεί δυνατά και με κοινοβουλευτική παρουσία. «Μια κοινοβουλευτική παρουσία που τολμά να αποκαλύπτει αλήθειες» είπε συγκεκριμένα.

Στη διακήρυξη υπάρχει ιστορική αναδρομή από το 1974, αναφορά στην κρίση της Κύπρου, αλλά και καταγραφή πως οδηγηθήκαμε στην κρίση του 2009 και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στην ομιλία του ότι όραμα του λαού ήταν ανέκαθεν η απεξάρτηση της Ελλάδας, όραμα που αποτέλεσε κίνητρο για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3ης Σεπτέμβρη του 1974, και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα είναι και πάλι επίκαιρη η ανάγκη απεξάρτησης από ένα νέο κατεστημένο.

«Οι Φιλελεύθεροι του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, απάντησαν στα κρίσιμα διλήμματα της εκάστοτε εποχής. Σήμερα η χώρα βρίσκεται και πάλι σε ένα σταυροδρόμι. Καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος» τόνισε.

Αναφερόμενος στις πολιτικές του επιλογές ως πρωθυπουργός της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων που είχε πάρει στο παρελθόν λέγοντας ότι υπήρξε η ανάγκη να ληφθούν τα πιο δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις άδικα μέτρα, για να μην βουλιάξει η χώρα.
«Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα. Μας πολέμησαν σκληρά. Για να μην αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε λέγοντας πως το έργο που ξεκίνησε στη συνέχεια αποδομήθηκε. «Χάσαμε μάχες. Αλλά δεν ηττηθήκαμε. Αυτήν την πορεία οπισθοδρόμησης καλούμαστε σήμερα να ανακόψουμε» υποστήριξε.

Παλιό ΠΑΣΟΚ εναντίον νέου ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου «θλιβερό συμβάν» και τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη.
Ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι ρυθμιστής των εκλογών ανέφερε χαρακτηριστικά «κόψτε κάτι σ’ αυτό», ενώ σχετικά με την ήπια αντίδρασή του τόνισε ότι «κάνω τεράστια υπομονή» γιατί όπως εξήγησε νιώθει το βάρος της εθνικής ευθύνης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις, λόγω της ιστορίας, λόγω της θεσμικής τους θέσης και λόγω του ονόματος που φέρουν».
«Σηκώθηκε το παραβάν». Όσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές» ήταν το σχόλιο του κόμματος για τα στελέχη που παραιτούνται προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για την απόφαση του να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Κάποιοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας. Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο. Έχω υπηρετήσει τις αξίες μας από την εποχή του ΠΑΚ, πάνω από 40 χρόνια».
«Αυτή τη διαδρομή, με τόσους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους, την τιμώ, τη σέβομαι … είναι μια ευθύνη … Αυτό το αίσθημα ευθύνης με οδήγησε τελικά να πάρω αυτή την απόφαση», επεσήμανε.