det_zesta

Τα ζεστά αφεψήματα  καφές ,τσάι  και η κατανάλωση τους ,φέρονται   «ένοχα» για πιθανή εκδήλωση του καρκίνου του οισοφάγου σύμφωνα με ανακοίνωση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος  «απενεχοποίησε »  τις υποψίες σχετικά με τον καφέ και το ματέ (λατινοαμερικανικό ρόφημα) που καταναλώνονται σε κανονικές θερμοκρασίες.

Ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), στο τέλος μιας εργασίας επαναξιολόγησης από επιτροπή 23 ειδικών δήλωσε«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα».

Στην έρευνα οι ειδικοί εξέτασαν περισσότερες από 1.000 επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες του καφέ και του μάτε και είδαν ότι και τα δύο αυτά ροφήματα που είχαν χαρακτηριστεί το 1991 ως «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους» με βάσει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τότε, δείχνουν ότι κανένα από τα δύο δεν μπορούν να συσχετιστούν με το υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

Παρατήρησαν ωστόσο,  ότι το να πίνει κανείς ροφήματα σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 65 βαθμούς Κελσίου, είναι πιθανό να του προκαλέσει καρκίνο του οισοφάγου.

«Οι κανονικές θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική είναι μέσα στο όριο αυτό, καταναλώνονται κάτω από τους 60 βαθμούς», εξηγεί ο δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).