Εκτός από τα πολλά Ελληνικά έθιμα, υπάρχουν και σ’ άλλες χώρες του κόσμου διάφορες παραδόσεις για τα Χριστούγεννα.

Στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ, τα παιδιά δε βλέπουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο πριν από το βράδυ της παραμονής. Το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου βγαίνουν για ένα περίπατο και ύστερα γυρίζουν και ντύνονται με τα καλά τους ρούχα. Τότε  αποκαλύπτεται το δέντρο, στολισμένο με μπάλες, γιρλάντες και φωτάκια. Μετά  ανοίγονται τα δώρα που φέρνει ο CHRISTKIND, ένας μυστηριώδης άγγελος ντυμένος στα λευκά.

Στην ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ανάβουν κεριά και τα τοποθετούν στα παράθυρα, για να τα βλέπουν οι φτωχοί και να ξέρουν πως είναι καλοδεχούμενοι. Ο Άγιος Βασίλης λέγεται Santa Claus και φέρνει τα δώρα μαζί με το ελάφι του, τον Rudolf.

Στην ΓΑΛΛΙΑ, ο Pere Noel αφήνει τα δώρα στις χριστουγεννιάτικες κάλτσες στις 24 Δεκεμβρίου.

Στην ΙΤΑΛΙΑ, παρ’ όλο που υπάρχει Άγιος Βασίλης, ο όποιος λέγεται Babbo Natale, τα δώρα φέρνει η Befana, στις 6 Ιανουαρίου. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για μια γριά γυναίκα που ζούσε τον καιρό των Τριών Μάγων, αλλά δεν μπόρεσε να φέρει δωρώ στο Χριστό. Από τότε, μυρίζει τα δώρα της στα παιδιά.

Στην ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, τα Χριστούγεννα λέγονται Natal.Τα πάντα περιστρέφονται γείρω από τον MENLNO JESUS, το μικρό Χριστό που είναι το συμβολή της αγαπάς, της ειρήνης και της ευτυχίας. Στην Πορτογαλία ,αυτές τις άγιες μέρες , δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν την πόρτο σε

κάποιον δυστυχισμένο.

Στην ΔΑΝΙΑ Άγιος Βασίλης είναι ο Julemonden που μαζί με μια μυστηριώδη ύπαρξη, του Νisse φέρνουν τα δώρα στα παιδιά.

Θανάσης Βουλοδήμος -Νίκος Βεντουράκης- Νέαρχος Γκίκας