foukaki-kritiko-fagito

Ένα εύκολο και νόστιμο Παραδοσιακό φαγητό από την Κρήτη.

Ξέρετε ότι: Το «φουκάκι», η κρητική τηγανιά, έχει βυζαντινές ρίζες τουλάχιστον κατ’ όνομα. Φουκάκι όμως ονομάζεται ακόμη και σήμερα στο Μαλεβύζι η χοιρινή τηγανιά, η απλή τηγανιά χωρίς προσθήκες και γαρνιτούρες, μόνο με μπόλικο λεμόνι.

Άλλωστε τα λεμόνια αφθονούν στο Μαλεβύζι, όπου παράγονται κάποια από τα καλύτερα εσπεριδοειδή της Κρήτης. Φαγητό που παλιότερα συνηθιζόταν ανήμερα των Χριστουγέννων, σήμερα είναι εύκολη, νόστιμη και λαχταριστή λύση όλες τις εποχές.

Υλικά

1 κιλό ψαχνό χοιρινό από μαλακό μέρος, κομμένο σε μικρούς κύβους

1/2 – 3/4 της κούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Νερό

1/3 – 1/2 της κούπας χυμό λεμονιού

Προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού ή θυμάρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας πολύ καλά. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται βάζουμε το κρέας με το νερό που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο (χωρίς να το στραγγίξουμε). Το γυρίζουμε από όλες τις μεριές να αλλάξει χρώμα. Όταν πιει το πρώτο νερό προσθέτουμε μισή κούπα ακόμη και χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία. Συνεχίζουμε σε σιγανή φωτιά.

Περίπου στη μέση του ψησίματος αλατίζουμε το κρέας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι (αν τελικά βάλουμε). Όταν γίνει, αφήνουμε να τηγανιστεί με το λάδι που υπάρχει στο τηγάνι και να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις μεριές. Όταν είναι έτοιμο το σβήνουμε με το λεμόνι. Το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις. Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πιλάφι, ή τηγανητές πατάτες και βραστά χόρτα εποχής ή ωμή πράσινη σαλάτα. topoikaitropoi.gr