Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Μεταναστευτικών Πουλιών. Δεν έχουμε όμως κανένα λόγο να γιορτάσουμε. Μάλλον είναι ημέρα πένθους, καθώς τα μεταναστευτικά πουλιά, που διασχίζουν τη χώρα μας, διατρέχουν πλέον τεράστιους κινδύνους. Ο μεγαλύτερος ίσως από αυτούς είναι η αλόγιστη εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε μεγάλους αριθμούς σε καίρια σημεία των μεταναστευτικών τους διαδρόμων.

Ένα τέτοιο, κυριολεκτικά ισοπεδωμένο μέρος είναι το βουνό της Όχης στην Εύβοια. Μεγάλα αιολικά πάρκα υπάρχουν επίσης ήδη στη Μάνη, στην Κρήτη, και στη χερσόνησο του Μαλέα, με την προοπτική να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα έτη, ενώ ένα άλλο φαραωνικό αιολικό πάρκο πρόκειται να ισοπεδώσει τις νησίδες του ανατολικού Αιγαίου. Αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα μιλάμε για πραγματικές εκατόμβες νεκρών πουλιών. Η καταστροφή αυτή δε θα έχει μόνο εθνικές συνέπειες, αλλά θα επηρεάσει και άλλες χώρες.

Η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, όπως είναι σχεδόν όλες οι παραπάνω (εξαιρείται δυστυχώς η χερσόνησος του Μαλέα), δεν οδηγεί μόνο στην άμεση θανάτωση πουλιών μέσω της πρόσκρουσης στα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Τα εκατοντάδες χιλιόμετρα οδοποιίας κάνουν τις περιοχές αυτές προσβάσιμες στον καθένα, με αποτέλεσμα το κυνήγι και η όχληση των πουλιών από άλλες δραστηριότητες να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα συμβαίνει και ο εκτοπισμός των πουλιών σε άλλες περιοχές με περισσότερους κινδύνους, όπου βρίσκουν το θάνατο από άλλες αιτίες.

Οι καταστροφικές συνέπειες των βιομηχανικών αιολικών σταθμών στην ορνιθοπανίδα έχουν μελετηθεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι σοκαριστικά, με ορισμένα είδη που αφθονούσαν να έχουν οδηγηθεί πλέον στο χείλος της εξαφάνισης. Για το λόγο αυτό, στη Γερμανία πλέον απαγορεύεται η κατασκευή ΑΣΠΗΕ στους μεταναστευτικούς διαδρόμους των πουλιών και τα αιολικά πάρκα απαγορεύεται δια νόμου να λειτουργούν, αν συγκεκριμένα είδη πουλιών εντοπιστούν στην περιοχή τους.

Στην Ελλάδα παρόλα αυτά εξακολουθεί αθρόα η χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ στις σημαντικότερες περιοχές για την ορνιθοπανίδα. Το μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, που έχει προταθεί από την πλευρά των εταιριών αιολικής ενέργειας και των κρατικών υπηρεσιών, είναι η εγκατάσταση του συστήματος απώθησης DT BIRD, το οποίο διώχνει μέσω ηχητικής τρομοκρατίας τα πουλιά από τα σημεία των Α/Γ αν πλησιάσουν. Η καταστροφή του ενδιαιτήματος, το κυνήγι, η όχληση και ο εκτοπισμός φυσικά δε μετριάζονται από αυτό το μέτρο.

Ο νόμος Χατζηδάκη για το περιβάλλον, που ψηφίστηκε πρόσφατα, δίνει πλέον το δικαίωμα fast track αδειοδότησης αιολικών σταθμών, χωρίς να χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι ορνιθολογικές μελέτες. Εάν η κατάσταση αυτή δεν ανατραπεί άμεσα, η εξαφάνιση πολλών προστατευόμενων ειδών πουλιών και η γενική μείωση του πληθυσμού τους στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια είναι γεγονός που δε χωράει αμφισβήτηση. Οι συνέπειες δε θα αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά τους πληθυσμούς πουλιών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

#WorldMigratoryBirdDay #WMBD2020 #FlightForSurvival

Δείτε τους μεταναστευτικούς διαδρόμους εδώ:
https://oikologicarodiaka.wordpress.com/…/%CE%BC%CE%B5%CF…/…

Δείτε το σχετικό άρθρο του γερμανικού Geo από το 2019 εδώ:

https://www.geo.de/…/21698-rtkl-artenschutz-windenergie-und…

Δείτε σχετικό άρθρο της Sueddeutsche Zeitung από το 2019 για τις επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ στα μεταναστευτικά πουλιά:

https://www.sueddeutsche.de/…/spanien-deutschland-zugvoegel…

Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου