μοσχοπουλος

Οι «δίδυμοι Κούροι» δύο μοναδικής αρχαιολογικής αξίας αγάλματα τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Κλένιας , επέστρεψαν και επίσημα στον τόπο τους την Κορινθία.

Χθες έγιναν τα εγκαίνια της επιστροφής στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Αναμφίβολα είναι  ένα σημαντικό γεγονός επί της ουσίας, γιατί η σπουδαιότητα  και η ωραιότητα της τέχνης τους, σου κόβει ακόμα και την ανάσα.

Δεν έκοψε όμως όπως είδαμε και την ανάσα όλων των πολιτικών που βρέθηκαν εκεί, γιατί  το μόνο που έκαναν  κάποιοι, ήταν να  επιδοθούν σε έναν αγώνα αναμέτρησης για το  ποιος δούλεψε περισσότερο για την ανακαίνιση των δυο αιθουσών στο  μουσείο, την  διάσωση ,συγκόλληση ,δομική αποκατάσταση των πολύτιμων αρχαίων γλυπτών, που σε πείσμα όλων , μετέφεραν τα δικά τους ….μηνύματα  στους συγχρόνους καιρούς.

Η ιστορία γράφει πως με τους Κούρους η ελληνική τέχνη απομακρύνθηκε οριστικά από τον λεγόμενο «αιγυπτιακό κανόνα» και προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για την αναπαράσταση του ανθρώπινου σώματος, που θα την οδηγούσε στη μεγάλη κλασική γλυπτική.

Νέα αντίληψη… αυτό λέει κάτι στους ταγούς που βρεθήκαν χθες σε αυτόν τον τόσο δυνατό χώρο;

Νέα αντίληψη, σημαίνει η απομάκρυνση από την παλιά , την τόσο κουραστική και ανούσια που συνεχίζεται να  ακολουθείται   ακόμη πιστά.

Νέα αντίληψη σε κάθε….. επίπεδο.

Το  «αρχαϊκό μειδίαμα»  τους  που θεωρείται ότι φανερώνει τη χαρά του ανθρώπου μπροστά στο θαύμα του κόσμου, δεν τους  προβλημάτισε για την στάση  και την σεμνότητα που έπρεπε να τηρηθεί στο μεγάλο αυτό γεγονός;

Η… όλο νόημα σιωπή τους  δεν τους  δίδαξε τίποτα;

Σιωπάς… σχεδιάζεις, συνεργάζεσαι, διεκδικείς χωρίς κορώνες και αντεγκλήσεις και όταν έχεις αποτέλεσμα ,σεμνά ανακοινώνεις χωρίς να θέλεις  να εντυπωσιάσεις και να  εξαργυρώσεις την προσπάθεια με εκλογικά οφέλη.

Αντίθετα κάποιοι επιδοθήκαν  σε έναν αγώνα κόντρας –για τα αυτονόητα και την υποχρέωση που έχουν  ως εκλεγμένοι , να εργαστούν για να  αναδείξουν τέτοια σπουδαία αρχαιολογική κληρονομιά – για το ποιος θα ξιφουλκήσει τον άλλον  καλύτερα, ώστε να  εντυπωσιάσει στην γιορτή που στήθηκε –η οποία δεν είχε τίποτα από την μαγεία που επέβαλε ο χώρος και τα σπουδαία εκθέματα-για να  δείξουν  πως δεν … ξεχνούν  και πως … κρατούν τεφτέρι  για … άλλα θέματα  στα οποία δεν τηρήθηκαν τα…. συμφωνηθέντα.

Ούτε ο χώρος  ούτε ο λόγος της παρουσίας τους  επέτρεπε μια τέτοια στάση. Αν ήθελαν  αντιπαράθεση ας την έκαναν  στα γραφεία τους και οχι στο χώρο αυτό.

Ο κόσμος που βρέθηκε χθες στον γεμάτο πολιτισμό και  μοναδικό αρχαίο πνεύμα  χώρο, σίγουρα δεν έδωσε δεκάρα για τις «μπηχτές» και τις κόντρες τους.

Ήταν τόσο γεμάτος από το απαράμιλλο κάλος των Κούρων και την μαγεία τους , που ήταν σαν να μην υπήρχαν εκεί.

Από όλη αυτή την ιστορία ,κρατούμε μόνο τον  θαυμασμό στο πνεύμα και την καλλιτεχνία των προγόνων μας.

Όμορφοι σαν Κούροι λοιπόν οι «δίδυμοι θησαυροί» που επέστρεψαν στην γενέθλια γη τους, για να της δώσουν λάμψη από την λάμψη τους ,μεταδίδοντας στο πέραμα των αιώνων μηνύματα  για τη χαρά του ανθρώπου μπροστά στο κάθε  θαύμα του κόσμου.

Στο όποιο θαύμα … Ακόμα και αυτό της συνεργασίας με στόχο το καλό ενός τόπου όπως η Κορινθία που τόσο ανάγκη έχει…

Όλα τα… άλλα, είναι απλά μάχη ανούσιου εντυπωσιασμού.

Λ.Μ

Οι φωτογραφίες είναι του Άκη Μοσχόπουλου

μοσχ1

 

 

μοσχ4

μοσχπολιτικοι

μοσχ2