arxaia_korinthosimage_9695268

Οι σκέψεις και τα ερωτηματικά του Σωκράτη Λελέκου -που  αναζητά  τον Ξένιο Δία –  χρήζουν προβληματισμού  αλλά και απαντήσεων σχετικά με την αξιοπρεπή και σύγχρονη προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων  αυτού του τόπου  για την  ανάπτυξη του τουρισμού.

lelekosfotoτου Σωκράτη Λελεκου

Τι κι αν … η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας είναι ο Τουρισμός , τι κι αν ο Δίας έχει το προσωνύμιο «Ξένιος» , τι κι αν η περιοχή μας είναι προικισμένη από τη φύση με μοναδικές τοποθεσίες, Βουνά, λίμνες, πανέμορφες παραλίες, απίστευτης σπουδαιότητας αρχαιολογικούς χώρους, μοναδικές κατασκευές και φυσικά με μια ΜΟ-ΝΑ-ΔΙ-ΚΗ γεωγραφική θέση που την καθιστά στρατηγική επιλογή για έναν ξένο επισκέπτη που θα την είχε σαν «ορμητήριο» από όπου θα μπορούσε γρήγορα και εύκολα να επισκεφθεί τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα (Δελφοί, Ολυμπία, Αρχ. Κόρινθος, Ναύπλιο, Μάνη, Νησιά Αργοσαρωνικού, Αθήνα, Πάτρα , Μεσσηνία και τόσα άλλα μέρη…) Κι όμως στις ιστοσελίδες των πιο σπουδαίων Δήμων της Κορινθίας : Λουτρακίου, Ξυλοκάστρου, Σικυωνίων, Κορινθίων και Νεμέας έχουν κάτι ΚΟΙΝΟ! Τι ; Δεν έχουν εναλλακτική γλώσσα πλην της Ελληνικής ! Τι κι αν λέμε ότι η Κόρινθος επιθυμεί να κάνει ένα άνοιγμα στον Τουρισμό, το Λουτράκι έχει τέτοια παράδοση , η Νεμέα «η πρωτεύουσα του κρασιού» , το Ξυλόκαστρο των διεθνών διοργανώσεων, το Κιάτο με την ακτογραμμή και την ορεινή Κορινθία… Στις πιο κάτω ιστοσελίδες, μην ψάξετε για άλλη γλώσσα , θα χάσετε τον καιρό σας…

σωκρατης

Γ. «Ενα Τζατζίκι και μιά Χωριάτικη με Φέτα δεν είναι αρκετά…» Επανέρχομαι για να ζητήσω ΣΥΓΝΩΜΗ απο τους Δήμους της Κορινθίας που ΔΕΝ έχουν ΑΓΓΛΙΚΟ μενού στην επίσημη ιστοσελίδα τους! Είναι κάτι που συνηθίζεται! Η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων της Πελοποννήσου: Τρίπολη, Καλαματα, Σπάρτη, Πύργος , Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθος, Ξυλόκαστρο, Κόρινθος, Λουτράκι , Νεμέα , δήμος Δυτικής Μάνης, Αργος, Αμαλιάδα, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Πύλος κ.α. Προσπαθούν να εμφυσήσουν την Ελληνομάθεια στους εξ Εσπερείας Επισκέπτες διαθέτοντας ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ! Ο μόνος Δήμος που δείχνει να ενδιαφέρεται για τους ξένους επισκέπτες, είναι ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δήμος Μονεμβασιάς που έχει ειδικό τουριστικό site με 4 γλώσσες και ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας ! Δεν είναι τυχαίο που είναι στην Κορυφή της Προτίμησης των «ξένων» μας.

Δ. II «Ενα Τζατζίκι και μιά Χωριάτικη με Φέτα δεν είναι αρκετα…» Τα ελληνικά MEDIA , έσπευσαν να παρουσιάσουν τη βύθιση ενός παλιού AIRBUS με έξοδα του τοπικού Δήμου για τουριστικούς λόγους. Ομολογώ ότι διέκρινα μια διάθεση διακωμώδησης , ενώ κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για ρύπανση. Πολύ λίγοι διέκριναν την ενέργεια αυτή σαν στοχευμένη ενέργεια δημιουργίας καταδυτικού τουρισμού! «Λίγο Κρασί , λίγο θάλασσα & τ` αγόρι μου» είναι ΟΚ αλλά δεν είναι αρκετό! Θα πει κανείς: «εδώ δεν έχουν Αγγλικό μενού στα επίσημα site τουριστικών πόλεων που προβάλει το LONELY PLANET, οι προϋποθέσεις καταδυτικού τουρισμού μας μάραναν;;»

Μερικές από τις σκέψεις μου περί τουρισμού και «ελαχίστων» υποδομών που οφείλεται να υφίστανται.

Η έρευνα για τα site Δήμων της Πελοποννήσου, είναι πραγματική  και μόλις μερικών ημερών  ένα κοινό τους χαρακτηριστικό : Η δομή τους έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά , και μια τάξη μεγέθους σε σχέση με το κόστος γύρω στα 90.000 € (το ποσό απ` οτι άκουσα! επειδή οι τιμές ποικίλουν από 30.000 έως και… 300.000 ! οπότε δεν μπορώ να δεσμευτώ για την αξιοπιστία του τελευταίου )