Μια μικρή συναυλία έδωσε ο Ιρακινός βιολιστής Αμίν Μουκντάντ έδωσε στην ερειπωμένη από τους βομβαρδισμούς  Μοσούλη μέσα στα ερείπια ενός αρχαίου τόπου, ιερού για χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Ο ίδιος αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη μετά την εισβολή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όταν ένα βράδυ αυτοί εισέβαλαν στο σπίτι του, κατάσχεσαν τα μουσικά όργανα και ορκίστηκαν να τον τιμωρήσουν θεωρώντας ότι οι μελωδίες του παραβιάζουν τη σκληροπυρηνική γραμμή με την οποία ερμηνεύουν το σουνιτικό Ισλάμ. Εκείνος διέφυγε στη Βαγδάτη όπου συνεχίζει να διαμένει.

Όταν ο Ιρακινός βιολιστής έπαιζε κομμάτια που είχε συνθέσει κρυφά – όταν  ζούσε κάτω από τον αυστηρό έλεγχο των τζιχαντιστών- ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί από τις δυτικές περιοχές της Μοσούλης, όπου οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις πολεμούν το ΙΚ για τον έλεγχο της περιοχής.

«Θέλω να επωφεληθώ από την ευκαιρία για να στείλω στον κόσμο ένα μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας και όλων των ιδεολογιών που περιορίζουν την ελευθερία, αναδεικνύοντας την ομορφιά της μουσικής. Οποιοσδήποτε αντιτίθεται στη μουσική είναι φρικτός».

Η ενημέρωση για την πραγματοποίηση της συναυλίας τον τόπο και τον χρόνο,  έγινε από τον ίδιο με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρότι οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμη την Παλιά Πόλη στις όχθες του ποταμού Τίγρη. Στρατιώτες φρουρούσαν τον χώρο της συναυλίας, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Νινευή.

Παρά την απαγόρευση της πρόσβασης στον τόπο του κοινού, γιατί δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφάλεια τους, γιατί από κοντινή περιοχή είχε ακουστεί έκρηξη ρουκέτας, στη  συνέχεια όμως κάμφθηκαν και απόλαυσαν τη μουσική μαζί με το κοινό που έδειξε μεγάλη τόλμη όπως και ο  βιολιστής Αμίν Μουκντάντ .

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»YKus7RcvSCk»]