newego_large_t_1101_55139870_type13145

Ο δήμαρχος της Λέσβου  Σπύρος Γαληνός μοιράστηκε το βραβείο Ούλοφ Πάλμε,για το 2016 μαζί με τη δήμαρχο της Λαμπεντούζα Τζούσι Νικολίνι, τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στην ανακοίνωση της η  επιτροπή των βραβείων, σημειώνει πως τα νησιά αυτά έγιναν σύμβολο των προσπαθειών διάσωσης ανθρώπινων ζωών αλλά και ασφαλές λιμάνι για τους πρόσφυγες. Τιμούν τους δύο δημάρχους για το απαράμιλλο θάρρος, τις θυσίες και την ανθρωπιά τους, αφού σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της εποχής μας έσωσαν μαζί με τους συμπολίτες τους χιλιάδες ανθρώπους, φέρνοντας ελπίδα και αισιοδοξία.

Η ανακοίνωση:
«Το βραβείο Ούλοφ Πάλμε για το 2016 απονέμεται στους δύο δημάρχους Σπυρίδων Γαληνό, από τη Λέσβο, και Giusi Nicolini, από την Λαμπεντούζα, για την εμπνευσμένη ηγεσία τους σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της εποχής μας, σώζοντας χιλιάδες ζωές και δίνοντας ελπίδα και την πίστη για το μέλλον.

Μαζί με τους συμπολίτες τους, ο Σπυρίδων Γαληνός και η Τζούσι Νικολίνι στάθηκαν στο πλευρό των συνανθρώπων τους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την τρομοκρατία, και τη δυστυχία. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο και σκληρό κόσμο, οι άνθρωποι αυτοί τόνισαν μέσα από το έργο τους το γεγονός ότι η ανθρώπινη πρωτοβουλία είναι πιο σημαντική για την προστασία των ανθρώπων από τα ίδια τα σύνορα».

 Η Βράβευση των κατοίκων
«Τα δύο νησιά της Ευρώπης, η Λέσβος στην Ελλάδα και η Λαμπεντούζα στην Ιταλία, έχουν καταστεί σύμβολα του έργου διάσωσης και ασύλου για την προσφυγιά. Επιβραβεύοντας τους δημάρχους τους επιβραβεύεται επίσης το θάρρος, οι θυσίες και η ανθρωπιά των νησιωτών δημοτών τους».

Το βραβείο θα απονεμηθεί στη παλιά Βουλή της Σουηδίας, στις 30/1/2017, ημέρα των γενεθλίων του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού (που φέτος θα έκλεινε τα 90 χρόνια ζωής).

Απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που αγωνίζονται  υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού και κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το συνοδεύει χρηματικό έπαθλο 75.000 δολαρίων.