posa-gnorizeis-gia-tin-banana_9805_xl

Ενα από τα αδικημένα φρούτα στην εποχή μας είναι η μπανάνα!

Ενώ είναι μια από τις καλύτερες επιλογές φρούτων καθώς δεν λερώνει, δεν αφήνει μυρωδιά και είναι πολύ θρεπτική, φημολογείται πως έχει πολλές θερμίδες και παχαίνει…!

Μήπως όλα αυτά είναι όμως αστικοί μύθοι και στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια πηγή θρεπτικών συστατικών που αν καταναλωθεί στο σωστό χρονικό σημείο αυξάνει τη διάρκεια του κορεσμού και μας εξυπηρετεί ως μια καλή επιλογή φρούτου;

Ας δούμε κάποια πράγματα από την αρχή! Μια κανονικού μεγέθους μπανάνα έχει 120 θερμίδες όσες δηλαδή έχουν 2 φρούτα. Αν την υπολογίσουμε ως 1 φρούτο έχει σίγουρα παραπάνω θερμίδες από τα υπόλοιπα αλλά μήπως έτσι πρέπει να υπολογίσουμε και το καρπούζι σαν ένα φρούτο;

Μία μερίδα φρούτου θεωρούμε ότι χωράει στη χούφτα μας όπως για παράδειγμα ένα μήλο, ένα αχλάδι, 2 ακτινίδια, ½ μπανάνα, 3-4 φράουλες κλπ!

Η μπανάνα λοιπόν είναι μια άριστη επιλογή για το δεκατιανό μας μιας και δεν χρειάζεται να κουβαλάμε 2 ξεχωριστά φρούτα αλλά έχουμε το 2 σε 1, δεν λερώνει στο κουβάλημα, καθαρίζεται εύκολα και χωρίς να λερώσουμε τα χέρια μας και δεν αφήνει στη συνέχεια υπολείμματα στα δόντια ή στην ανάσα μας!

Αν κάνουμε ένα πιο σχολαστικό σκανάρισμα θα δούμε πως μέσα από μια μπανάνα μπορούμε να πάρουμε το 16% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών και να καταπολεμήσουμε έτσι τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας!

Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται να πάρει και λίγο από την αίγλη του πορτοκαλιού καθώς μας δίνει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C κάνοντας την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας ακόμη πιο δυνατή!

Δίνοντάς μας το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β6 βοηθάει έμπρακτα στη σύνθεση κολλαγόνου ενώ παρέχοντάς μας το 14% του καλίου που χρειαζόμαστε λειτουργεί ως σύμμαχος απέναντι στην κατακράτηση υγρών.

Αν συνεχίσουμε μπορούμε να μιλάμε για ώρες για τα οφέλη της μπανάνας αλλά θα αδικήσουμε και τα άλλα φρούτα. Οπότε… «Πριν επιλέξετε το φρούτο που θα φάτε σήμερα, σκεφτείτε το αύριο!»  mednutrition.gr

mixalis-kavdas_255_s

Γράφει ο

Μιχαλης Καβδας

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος